
Η Ασπασία Παπαθανασίου ήταν μία από τις μεγαλύτερες τραγωδούς της χώρας μας. Ήταν μία σπουδαία ηθοποιός με πολλές διακρίσεις και μεγάλους ρόλους στο ενεργητικό της. Είχε την καθολική αποδοχή των συναδέλφων της καθώς όλοι αναγνώριζαν το γνήσιο ταλέντο της και την προσφορά της στην θεατρική τέχνη. Έφυγε πριν από λίγες μέρες σε ηλικία 101 ετών. Με αφορμή λοιπόν τον θάνατό της ήρθε η στιγμή να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτή την σπουδαία μορφή του θεάτρου.
Η ζωή της στο θέατρο
Η Ασπασία Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Άμφισσα στις 20 Οκτωβρίου 1918 και ήταν αριστούχος απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας της συμμετείχε στην ίδρυση του «Λαϊκού Θεάτρου» και των «Ενωμένων Καλλιτεχνών». Επιπλέον, συμμετείχε ως μέλος στο «Πειραϊκό Θέατρο» του Δημήτρη Ροντήρη.

Η θεατρική της διαδρομή περιείχε συνεργασίες τόσο με θεατρικούς οργανισμούς της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο σανίδι το 1940 δίπλα στην Μαρίκα Κοτοπούλη. Η Ασπασία Παπαθανασίου ήταν η ηθοποιός που ταύτισε το όνομά της με το αρχαίο δράμα. Ευτύχισε να παίξει σε μεγάλα θέατρα του εξωτερικού. Συνεργάστηκε με το θέατρο Μαγιακόφσκι της Μόσχας, με τον Ακαδημαϊκό Ουκρανικό Θίασο του Κιέβου και με τον Θίασο Μαρτανιβίλι της Τιφλίδας.
Αφοσιώθηκε στο αρχαίο δράμα
Η Ασπασία Παπαθανασίου ασχολήθηκε με το αρχαίο δράμα επί σειρά ετών. Ενδεικτικά το 1962 ερμήνευσε την Μήδεια. Λίγα χρόνια αργότερα ο Δημήτρης Ροντήρης ανέβασε την Ηλέκτρα του Σοφοκλή με εκείνη πρωταγωνίστρια στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Ακόμα ένας σημαντικός ρόλος ήταν και αυτός της Κλυταιμνήστρας στην Επίδαυρο το 1996. Συνεργάστηκε με τον Μάνο Κατράκη, την Κατερίνα Ανδρεάδη, τον Σπύρο Ευαγγελάτο και τον Σπύρο Μουσούρη. Ίδρυσε την Πνευματική και Καλλιτεχνική εταιρεία «Δεσμοί» μαζί με τον σύζυγό της Κώστα Μαυρομάτη. Σκοπός τους ήταν να παρουσιάσουν παραστάσεις αρχαίου δράματος μέσα από τα πολιτιστικά δρώμενα. Επίσης, το 1991 ίδρυσαν μέσω της εταιρείας «Δεσμοί» και το Κέντρο Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Μελέτησε συστηματικά το αρχαίο δράμα και έγραψε αρκετά συγγράμματα σχετικά με αυτό.

Η Ασπασία Παπαθανασίου βραβεύθηκε αρκετές φορές για την προσφορά της στο θέατρο. Μεταξύ άλλων έλαβε το τιμητικό βραβείο της Γαλλικής Κυβέρνησης, το βραβείο Κοτοπούλη, το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων και το Α’ Βραβείο του Φεστιβάλ του Θεάτρου των Εθνών.
Η πίστη της στην αριστερά
Ήταν μία έντονα πολιτικοποιημένη καλλιτέχνης και βαθιά στρατευμένη και ταγμένη με την αριστερά από μικρή ηλικία. Στα χρόνια της Κατοχής η Παπαθανασίου είχε ενεργό ρόλο στον ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση της Ελλάδας και αμέσως μετά συμμετείχε στα Δεκεμβριανά. Ήταν από τις ηθοποιούς που κατηγορήθηκε για τον θάνατο της συναδέλφου της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη. Κάτι που όπως αποδείχθηκε ήταν ψέματα καθώς η Παπαδάκη δολοφονήθηκε από Άγγλο πράκτορα. Κατά την διάρκεια της επιβολής της δικτατορίας η Ασπασία Παπαθανασίου βρισκόταν σε περιοδεία στην Ρωσία. Αυτοεξορίστηκε και έμεινε στο Λονδίνο μέχρι την μεταπολίτευση όπου και επέστρεψε στην Ελλάδα.
Πηγές – Πληροφορίες από:
Μάρω Βασιλειάδου, “Ασπασία Παπαθανασίου: «Έφυγε» μια δασκάλα της τέχνης του αρχαίου δράματος.” Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 10/6/2020. Ανακτήθηκε στις 14/6/2020.
Ασπασία Παπαθανασίου: Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός. Δημοσιεύθηκε το in.gr στις 8/6/2020. Ανακτήθηκε στις 14/6/2020.
Ασπασία Παπαθανασίου. «Έφυγε» αφού πρώτα ταξίδεψε το αρχαίο δράμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Δημοσιεύθηκε στο catisart.gr στις 9/6/2020. Ανακτήθηκε στις 14/6/2020.