Οι καλύτερες δραματικές σχολές της Ελλάδας

δραματικές σχολές
Άποψη του κτηρίου του Εθνικού Θεάτρου. Πηγή εικόνας: tanea.gr

Οι δραματικές σχολές αποτελούν όνειρο για χιλιάδες νέους στην Ελλάδα που αποφασίζουν να το πραγματοποιήσουν και να φοιτήσουν εκεί. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας λειτουργούν 26 δραματικές σχολές, αναγνωρισμένες από το κράτος, 2 κρατικές και 24 ιδιωτικές. Τα κριτήρια για την εισαγωγή των υποψηφίων είναι πολλά και χρειάζεται πολύμηνη προετοιμασία για επιτυχή αποτελέσματα. Η πλειοψηφία των δραματικών σχολών βρίσκεται στην Αθήνα. Ωστόσο υπάρχουν αντίστοιχες σχολές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Οι εξετάσεις των επίδοξων ηθοποιών λαμβάνουν μέρος κάθε Σεπτέμβριο. Οι υποψήφιοι διαγωνίζονται σε δύο μονολόγους, ένα ποίημα και ένα τραγούδι ενώ η φοίτηση διαρκεί τρία χρόνια.

Λόγω της έκτασης του κειμένου σε αυτό το άρθρο συγκεντρώθηκαν οι δραματικές σχολές που χρήζουν ιστορικής σημασίας και φήμης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιπες που δεν συμπεριλήφθηκαν δεν είναι εξίσου ικανοποιητικές. Οι μελλοντικοί ηθοποιοί μπορούν να συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις στις δραματικές σχολές που ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι επίσημα αναγνωρισμένες.

Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου – Αθήνα

Το Εθνικό Θέατρο έχει δημιουργήσει μία από τις καλύτερες δραματικές σχολές στην Ελλάδα. Η σχολή ιδρύθηκε το 1930 και από την αρχή της ίδρυσης της λειτουργούσε παράλληλα με τις σκηνές του Εθνικού. Από τις τάξεις της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου έχουν αποφοιτήσει οι καλύτεροι ηθοποιοί της Ελλάδας. Παράλληλα στις αίθουσες της σχολής δίδαξαν οι μεγαλύτερες πνευματικές προσωπικότητες της χώρας, όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Άγγελος Τερζάκης, ο Τάσος Λιγνάδης, η Κατίνα Παξινού και άλλοι. Το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 ιδρύθηκε το τμήμα σκηνοθεσίας διευρύνοντας τους καλλιτεχνικού ορίζοντες του ελληνικού Θεάτρου.

δραματικές σχολές
Πηγή εικόνας: kathimerini.gr

Στο Τμήμα Υποκριτικής διδάσκονται μαθήματα υποκριτικής, αγωγή του λόγου και σκηνικού λόγου, μουσικής, κίνησης-χορού, ξιφασκίας και κινηματογράφου. Άλλα σημαντικά μαθήματα για την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική μόρφωση των εκκολαπτόμενων ηθοποιών είναι η σκηνογραφία-ενδυματολογία, το αρχαίο δράμα, η ιστορία θεάτρου, η δραματολογία, η λογοτεχνία και η ars poetica. Να σημειωθεί ότι η σχολή είναι κρατική οπότε οι σπουδαστές δωρεάν με υποχρεωτική παρουσία.

Διαβάστε επίσης  Σεμινάριο στο ImProva για τις Βασικές Αρχές Διεύθυνσης Παραγωγής
Advertising

Advertisements
Ad 14

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος – Θεσσαλονίκη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έχει δημιουργήσει μία εξίσου καλή δραματική σχολή. Η σχολή λειτουργεί από το 1973 και ανήκει στις ανώτερες βαθμίδες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση στους σπουδαστές του τόσο σε τεχνικά όσο σε θεωρητικά μαθήματα. Οι προϋποθέσεις για να φοιτήσει κάποιος στη σχολή ισχύουν ακριβώς με αυτές του Εθνικού.

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Πηγή εικόνας: koutipandoras.gr

Η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ δέχεται σπουδαστές με ηλικιακό όριο τα 25 έτη. Οι απαιτήσεις των μαθημάτων είναι υψηλές καθώς πρόκειται για κρατική σχολή. Τα τελευταία χρόνια τη σχολή διευθύνει ο Γιάννης Ρήγας. Ακόμη, οι κτηριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Μονή Λαζαριστών, στην οδό Κολοκοτρώνη 25-27.

Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν – Αθήνα

Το 1942 ο Κάρολος Κουν, θέλοντας να φέρνει νέο αέρα στο ελληνικό θέατρο, ίδρυσε την ομώνυμη σχολή εν μέσω κατοχής. Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν βρίσκεται στη λίστα με τις πιο ποιοτικές δραματικές σχολές στην Ελλάδα. Στις αίθουσες της σχολής φοίτησαν ιερά τέρατα της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής σκηνής. Ενδεικτικά κάποια από τα πρόσωπα που μπορούμε να αναφέρουμε είναι η Τασσώ Καββαδία, ο Νίκος Βασταρδής, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Κώστας Καζάκος.

δραματικές σχολές
Ο ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης, Κάρολος Κουν. Πηγή εικόνας: newsbomb.gr

Το όραμα του Κάρολου Κουν ήταν να μεταλαμπαδεύσει στους σπουδαστές της σχολής του τη ορθή ερμηνεία του Αρχαίου Δράματος. Στο διδακτικό προσωπικό της σχολής εντάχθηκαν αξιόλογα ονόματα της υποκριτικής, της μουσικής και των τεχνικών θεμάτων σε κινησιολογία, σκηνογραφία και ενδυματολογία. Η διευθύντρια της σχολής είναι η Κάτια Γέρου, απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης της τάξης του 1979. Σήμερα η Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης στεγάζεται σε ένα τριώροφο κτήριο στην οδό Ιπποκράτους 70, στο κέντρο της Αθήνας.

Διαβάστε επίσης  «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη περιοδεύει στη Μεσσηνία με ελεύθερη είσοδο
Advertising

Ανωτέρα Δραματική Σχολή Βασίλη Διαμαντόπουλου – Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Το 1984 ο θεατρικός ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος μαζί με τον καλό του φίλο και συνεργάτη Σταύρο Δέλλη ίδρυσαν το «Θεατρικό Εργαστήρι: Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος». Η αφορμή της ίδρυσης του εργαστηρίου ήταν η έλλειψη θεατρικής παιδείας στην Ελλάδα. Τα εργαστήρια γίνονταν στα πρότυπα των ξένων θεατρικών εργαστηρίων.

Πηγή εικόνας: theatromania.gr

Τη σπουδαστική χρονιά 2006-2007 ιδρύθηκε το παράρτημα της σχολής στη Θεσσαλονίκης. Η δραματική σχολή στελεχώθηκε τόσο με τους καθηγητές της Αθήνας όσο και με αξιόλογες προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης, όπως η Έφη Δρόσου και ο Κώστας Σαντάς. Μαθητές της σχολής μεταξύ άλλων υπήρξαν η Ζέτα Δούκα, η Ευδοκία Ρουμελιώτη, η Άννα Μενενάκου και ο Μιχάλης Συριόπουλος.

Δραματική σχολή «Δήλος»

Η Δήμητρα Χατούπη ίδρυσε το 2003 τη δραματική σχολή «Δήλος». Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της η σχολή έχει αποκτήσει πολύ καλή φήμη στον θεατρικό χώρο. Οι καλές κριτικές για τη σχολή φάνηκαν από την αξιοπιστία, τον σεβασμό και την εκτίμηση των ανθρώπων του θεάτρου. Η αξία της σχολής αποτυπώνεται στο πρωτοποριακό και αυστηρό πρόγραμμα σπουδών.

δραματικές σχολές
Η Δήμητρα Χατούπη. Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

Η «Δήλος» είναι από τις νεότερες δραματικές σχολές με το καλύτερο διδακτικό προσωπικό σε θεωρητικής και τεχνικής μαθήματα. Μερικοί από τους δασκάλους της σχολής είναι η Δήμητρα Χατούπη, ο Νίκος Γραμματικός, ο Αντώνης Χαλκιάς και ο Χρίστος Θεοδώρου. Η σχολή βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στη περιοχή του Μεταξουργείου.

Advertising

Διαδικτυακές πηγές

Κόκουβας, Γ. (2011). Δραματικές σχολές: Παιδεία…υποκριτική. Ανακτήθηκε από το in2life.gr. (Τελευταία πρόσβαση 8/12/2020).

Διαβάστε επίσης  ΣΤΥΓΑ, η θεά των υδάτων στο θέατρο ΠΚ

Θεοδωράκου, Μ. (2020). Δραματικές σχολές 2021: Ποια από όλες να επιλέξω; Ανακτήθηκε από το youfly.com. (Τελευταία πρόσβαση 8/12/2020).

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο Μάρτιν Σκορσέζε ετοιμάζει νέα ταινία!

Ο Μάρτιν Σκορσέζε ετοιμάζει τη νέα του ταινία, ένα μαφιόζικο

Θύελλα Όνυξ: Το τρίτο μέρος της σειράς φαινόμενο

Το τρίτο μέρος της σειράς Empyrean: Θύελλα Όνυξ της Rebecca