Σπουδαίες γυναίκες δίπλα σε σπουδαίους άντρες

Πηγή: harpersbazaar.com

 

 

Συχνά λέγεται πως πίσω από τους σπουδαίους άντρες κρύβονται σπουδαίες γυναίκες. Η ιστορία έχει αποδείξει πως αυτό είναι αλήθεια. Πολλές σημαντικές γυναίκες υπήρξαν σύζυγοι μεγάλων ανδρών οι οποίες  δεν έμειναν στην σκιά τους.  Κατάφεραν να χαράξουν την δική τους πορεία και να αφήσουν το δικό τους σημάδι, η καθεμία στον δικό της τομέα.

 

Αμαλία Κουτσούρη – Φλέμινγκ

σημαντικές γυναίκες
Πηγή: mixanitouxronou.gr

 

Η Αμαλία Κουτσούρη υπήρξε σύζυγος του Σκωτσέζου βιολόγου Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ο οποίος έγινε πολύ γνωστός για την ανακάλυψη της πενικιλίνης το 1928, για την οποία πήρε το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1945.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Αμαλία κατάφερε να πάρει μια υποτροφία για να εργαστεί ως ερευνήτρια στο εξωτερικό. Στην αίτηση, που έπρεπε να συμπληρώσει με ποιον καθηγητή επιθυμούσε να εργαστεί, δήλωσε το όνομα του Αλεξάντερ Φλέμινγκ.

Παντρεύτηκαν το 1953, όμως ο γάμος τους δεν κράτησε για πολύ, αφού ο Φλέμινγκ πέθανε δύο χρόνια αργότερα στο σπίτι τους στο Λονδίνο από καρδιακή προσβολή.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η Αμαλία Φλέμινγκ όμως ήταν μια σημαντική γυναίκα η οποία δεν έγινε γνωστή λόγω του συζύγου της. Πριν την γνωριμία τους, αλλά και μετά τον θάνατο του, εκείνη διετέλεσε σπουδαίο έργο.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ύστερα συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Μετά το τέλος της Γερμανικής κατοχής πήρε υποτροφία και εργάστηκε στο Ινστιτούτο Wright Fleming, όπου γνώρισε και τον μετέπειτα σύζυγο της. Μετά την παραμονή της στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Ελλάδα για να αναλάβει την Διεύθυνση του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Πέρα από την ενασχόληση της με την Ιατρική, η Φλέμινγκ συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση κατά την διάρκεια της κατοχής. Με τα χρήματα που έπαιρνε για την εργασία της στο Νοσοκομείο, αγόραζε μαλλί και το πήγαινε σε γυναίκες για να φτιάξουν κάλτσες για τους στρατιώτες. Συνεργάστηκε με την Αστυνομία βγάζοντας πλαστές ταυτότητες σε Εβραίους ενώ στο σπίτι της έκρυβε κυνηγημένους.

Μετά τον θάνατο του Φλέμινγκ, η Αμαλία συνέχισε να εργάζεται στο χώρο της υγείας. Προς τιμήν του συζύγου της, αφοσιώθηκε στην δημιουργία του Ιδρύματος Βασικής Βιοϊατρικής Έρευνας «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Advertising

Ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και την ειρήνη.

Διαβάστε επίσης  Χρήστος Ζωγράφος: "Η τέχνη είναι ορμητήριο εκφράσεων και καταφύγιο συναισθημάτων"

Υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων και το 1965 τιμήθηκε με το παράσημο Ευποιίας.

Ήταν πολιτικά ενεργή. Πολιτεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ και εξελέγη βουλευτής τα έτη 1977, 1981 και 1985.

Η Αμαλία Κουτσούρη – Φλέμινγκ πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου 1986. Δεν είχε προλάβει να δει το όνειρο του συζύγου της για την δημιουργία του Ιδρύματος να ολοκληρώνεται. Το Ίδρυμα Βασικής Βιοϊατρικής Έρευνας «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» ξεκίνησε τις ερευνητικές του δραστηριότητες το 1998 και σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.

Advertising

 

Έλινορ Ρούζβελτ

σημαντικές γυναίκες
Πηγή: people.com

 

Η Άννα Έλινορ Ρούζβελτ ήταν η σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ. Από την αρχή του γάμου τους, η Έλινορ στάθηκε δίπλα του βοηθώντας τον στις πολιτικές του επιδιώξεις. Το 1921, ο Φραγκλίνος που εκείνη την εποχή ήταν Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, προσβλήθηκε από πολυομελίτιδα και έτσι η Έλινορ άρχισε να εργάζεται εξ ονόματος του.

Η Έλινορ ήταν μια μορφωμένη και ευφυής γυναίκα η οποία δεν έμεινε στην σκιά του συζύγου της αλλά ανέπτυξε σημαντική κοινωνική δράση διεκδικώντας την κοινωνική ισότητα και υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των γυναικών.

Έδινε διαλέξεις, διατηρούσε μια στήλη σε ημερήσια εφημερίδα, μιλούσε τακτικά στο ραδιόφωνο και έδινε συνεντεύξεις Τύπου, στις οποίες παρευρίσκονταν μόνο γυναίκες.

Αν και πολλοί την είχαν κατηγορήσει πως όσα έκανε ήταν για να βοηθήσει την πολιτική καριέρα του συζύγου της, το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου έτρεφε σεβασμό για το πρόσωπο της.

Advertising

Μετά τον θάνατο του Φραγκλίνου Ρούζβελτ, η Έλινορ δεν σταμάτησε την δραστηριότητα της. Έγινε απεσταλμένη στα Ηνωμένα Έθνη από τον Πρόεδρο Τρούμαν και αργότερα έγινε η πρώτη Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για αρκετά χρόνια η ασχολία της στα Ηνωμένα Έθνη έγινε ο κύριος στόχος της. Συνέχισε την εκστρατεία της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων την κίνηση για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών και θέματα που αφορούσαν τους πρόσφυγες.

Απεβίωσε στις 7 Νοεμβρίου 1962. Η Έλινορ Ρούζβελτ θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες Αμερικανίδες.

 

Μαρί Κιουρί

σημαντικές γυναίκες
Πηγή: irishnews.com

 

Η Μαρί Κιουρί ήταν Πολωνή φυσικός, χημικός και καθηγήτρια. Μαζί με τον σύζυγο της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε την ραδιενέργεια.

Advertising

Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα γεννήθηκε το 1867 στη Βαρσοβία. Στα 24 μετακόμισε στο Παρίσι για να παρακολουθήσει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Σε τρία χρόνια πήρε πτυχίο στην Φυσική και τον επόμενο χρόνο στα Μαθηματικά. Σύντομα άρχισε να ασχολείται με τις ιδιότητες ορισμένων μετάλλων. Η ασχολία της αυτή οδήγησε και στην γνωριμία της με τον Πιερ Κιουρί. Παντρεύτηκαν ένα χρόνο αργότερα και η Μαρί πήρε το επώνυμο του συζύγου της.

Διαβάστε επίσης  Αρχαία Μεσσήνη: Μία αρχαιολογική «όαση» στους πρόποδες της Ιθώμης

Ο Πιερ Κιουρί ήταν ήδη φημισμένος φυσικός και είχε γίνει διάσημος για την έρευνα του πάνω στον μαγνητισμό. Όμως και η σύζυγος του ήταν επίσης μια σπουδαία επιστήμονας. Μετά τον γάμο τους και οι δύο συνέχισαν τις επιστημονικές έρευνες.

Το 1898 ανακάλυψαν ένα νέο στοιχείο το οποίο ονόμασαν πολώνιο, προς τιμήν της γενέτειρας της. Λίγους μήνες αργότερα ανακάλυψαν ένα νέα χημικό στοιχείο, το ράδιο.

Το 1903 η Μαρί και ο Πιερ κέρδισαν το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Το 1906 ο Πιερ έφυγε από την ζωή. Η Μαρί συνέχισε τις επιστημονικές της έρευνες.

Advertising

Το 1908 έγινε η πρώτη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ το 1911 κέρδισε ένα ακόμη Βραβείο Νόμπελ, αλλά αυτή την φορά για την Χημεία.

Το 1921 δημιούργησε το Ίδρυμα Κιουρί ως μέρος του Ινστιτούτου Ραδίου, αρμόδιο για θεραπευτικές και ιατρικές εφαρμογές.

Η Μαρί απεβίωσε στις 4 Ιουλίου 1934. Η συμβολή της στην Φυσική και την Χημεία ήταν καθοριστική. Το όνομα της δόθηκε σε μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας και στο τεχνητό χημικό στοιχείο, το κιούριο.

 

Νταϊάνα

σημαντικές γυναίκες
Πηγή: biography.com

 

Η Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ ήταν η πρώτη σύζυγος του Πρίγκηπα Καρόλου. Μέχρι και σήμερα, σχεδόν εικοσιδύο χρόνια μετά τον θάνατο της, αποτελεί το πιο αγαπητό και δημοφιλές μέλος της Βρετανικής Βασιλικής οικογένειας.

Advertising

Μετά τον γάμο της με τον Πρίγκηπα Κάρολο ανέλαβε διάφορα βασιλικά καθήκοντα και εκπροσώπησε την βασίλισσα Ελισάβετ σε περιοδείες στο εξωτερικό. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο και για την υποστήριξη της στην Διεθνή Εκστρατεία Απαγόρευσης των Ναρκών Ξηράς.

Επίσης ασχολήθηκε με δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα και διετέλεσε Πρόεδρος μερικών εξ αυτών.

Το φιλανθρωπικό της έργο αλλά και ο προσιτός χαρακτήρας της την έκαναν ιδιαίτερα αγαπητή όχι μόνο στην Βρετανία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμη και μετά τον διαζύγιο της με τον Κάρολο, η Νταϊάνα συνέχισε να παραμένει στο προσκήνιο.

Στις 31 Αυγούστου 1997 έχασε την ζωή της σε αυτοκινητικό δυστύχημα στο Παρίσι. Ο θάνατος της προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση σε όλον τον πλανήτη.

Advertising

 

Διαβάστε επίσης  Χριστιανισμός και σεξουαλικός προσανατολισμός

Μισέλ Ομπάμα

σημαντικές γυναίκες
Πηγή: cnbc.com

 

Η Μισέλ Ομπάμα είναι η σύζυγος του 44ου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο σύζυγος της είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός που εκλέχθηκε σε αυτήν την θέση. Κατά την θητεία του συνετέλεσε σημαντικό έργο, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης και ανακηρύχθηκε δύο φορές το «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time.

Η Μισέλ Ομπάμα όμως δεν έμεινε απλά στον ρόλο της Πρώτης Κυρίας, αλλά έχει χαράξει και εκείνη την δική της πορεία.

Η Μισέλ προέρχεται από μια μη προνομιούχα οικογένεια. Αποφοίτησε από το Χάρβαρντ, έχοντας πάρει το πτυχίο της στην Νομική. Με τον μετέπειτα σύζυγο της, γνωρίστηκαν το 1998 όταν και οι δύο εργάζονταν στην νομική εταιρεία Σίντλι & Όστιν.

Πριν γίνει Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, η Μισέλ ήταν βοηθός επίτροπου σχεδιασμού και ανάπτυξης στο Δημαρχείο του Σικάγου. Το 1996 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου ως κοσμήτορας φοιτητικών υπηρεσιών, όπου ανέπτυξε το πρώτο πρόγραμμα κοινωφελών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.

Advertising

Ως Πρώτη Κυρία, ξεκίνησε το πρόγραμμα Let’s Move, ένα πρόγραμμα που είχε στόχο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Μέσα από αυτό, εκλεγμένοι αξιωματούχοι, εκπαιδευτικοί και γονείς συνεργάστηκαν για να παρέχουν πιο θρεπτικά τρόφιμα στα σχολεία και να φέρουν υγιεινά και οικονομικά προσιτά τρόφιμα σε κοινότητες που είχαν ανάγκη.

Πρωτοστάτησε στο κίνημα Reach Higher Initiative, όπου ενθάρρυνε τους νέους να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους μετά το Γυμνάσιο σε Κολλέγια και Πανεπιστήμια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υποστήριξε την εκπαίδευση των κοριτσιών και των γυναικών.

Το 2018 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Becoming» το οποίο έχει γίνει best seller σε πολλές χώρες του κόσμου.

Advertising

 

Πηγές

Αμαλία Φλέμινγκ, η Κωνσταντινουπολίτισσα που σπούδασε γιατρός μετά τη λεηλασία της κλινικής του πατέρα της από τους Τούρκους. Στην κατοχή έκρυβε πατριώτες και όταν πήρε υποτροφία στο εξωτερικό γνώρισε τον νομπελίστα άντρα της… Ανακτήθηκε από: www.mixanitouxronou.gr

Η σύζυγος του Φλέμινγκ ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ: Σχεδίαζε την απόδραση του Παναγούλη και βασανίστηκε από τη Χούντα. Ανακτήθηκε από: thecaller.gr

el.wikipedia.org

Advertising

Out of Their Husbands’ Shadows: Famous Wives in American History. Ανακτήθηκε από: biography.com

el.wikipedia.org

Μαρί Κιουρί. Η φυσικός που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ, έτρωγε μόνο ψωμί με βούτυρο και τσάι μέχρι να τελειώσει τις σπουδές της. Ανακτήθηκε από: mixanitouxronou.gr

en.wikipedia.org

Advertising

www.whitehouse.gov

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Karibu… δηλαδή “Καλωσήρθατε!”

“Karibu”, δηλαδή “Καλωσήρθατε” στα Σουαχίλι, την γλώσσα της Κένυας, μάς

Mητρικό εντερικό μικροβίωμα και υγεία απογόνων

Το μητρικό εντερικό μικροβίωμα αναδεικνύεται ως παράγοντας που μπορεί να