Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ορισμένες περιοχές πλήττονται συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις, ενώ άλλες δοκιμάζονται από μεγάλης έντασης καύσωνες και ξηρασίες. Η κλιματική αλλαγή εκ πρώτης ακούγεται ως κάτι εντελώς έξω από την καθημερινότητα. Η έκθεση σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες εξαιτίας της παγκόσμιας αλλαγής κλίματος είναι όμως πλέον πολύ συχνή. Καιρικές καταστροφές, έκθεση σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τυφώνες και καταρρακτώδεις καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασία, μεγάλες τεχνολογικές καταστροφές είναι πλέον κομμάτι της καθημερινής ζωής.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής ήδη έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, παιδιά, άνθρωποι στις πόλης κτλ.). Πάρα πολλές ασθένειες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην αλλαγή της θερμοκρασίας. Αυτές είναι οι μεταδιδόμενες ασθένειες (ελονοσία), αλλά και οι διατροφικές διαταραχές, ψυχικές ασθένειες, καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος – Αλλεργία
Οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος χαρακτηρίζονται από δυσκολία στην αναπνοή και τη μείωση του οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος. Τα αναπνευστικά προβλήματα είναι σοβαρή αιτία θανάτου στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η ατμοσφαιρική ρύπανση για παράδειγμα, επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα και σχετίζεται με άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα και τον καρκίνο του πνεύμονα.
Ασθένειες που προκαλούνται από την κατανάλωση μη πόσιμου (ρυπασμένου/ μολυσμένου) νερού.
Οι ασθένειες αυτές προκαλούνται από την χρήση μολυσμένου νερού είτε μετά από άμεση κατανάλωση, είτε έμμεσα μέσω της κατανάλωσης ζώων ή φυτών που έχουν καταναλώσει μολυσμένο νερό. Από όλες τις ασθένειες που προκαλούνται από το μολυσμένο νερό η διάρροια φαίνεται να έχει την πρώτη θέση στον θάνατο μικρών παιδιών.
Υποσιτισμός
Οι πλημμύρες , η ξηρασία, οι απότομες βροχοπτώσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η κλιματική αλλαγή γενικότερα οδηγούν σε μείωση της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας. Η μείωση της διαθεσιμότητας τροφής οδηγεί σε παγκόσμια πείνα και άρα σε υποσιτισμό.
Παθήσεις του Καρδιαγγειακού Συστήματος
Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα προκαλώντας από εξάντληση μέχρι εγκεφαλικά επεισόδια και θάνατο. Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας (θερμοκρασιακό στρες) αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τους ηλικιωμένους αλλά και για όσους έχουν μια ευπάθεια.
Λοιμώδεις ασθένειες
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την συχνότητα εμφάνισης μεταδιδόμενων ασθενειών είτε άμεσα, επηρεάζοντας τον κύκλο ζωής των παθογόνων μικροοργανισμών. Είτε έμμεσα, επηρεάζοντας τον κύκλο ζωής των ενδιάμεσων ξενιστών. Η αύξηση της υγρασίας της ατμόσφαιρας κάτι που οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας για παράδειγμα, σχετίζεται με την εμφάνιση ασθενειών όπως του τύφου και της χολέρας.
Τα τελευταία χρόνια συζητείται συνεχώς η παγκόσμια κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην υγεία μας. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι οι πράξεις μας θα καθορίσουν το μέλλον του περιβάλλοντος καθώς και το δικό μας. Ήμαστε συνδεδεμένοι με το περιβάλλον μας και το έχουμε ξεχάσει. Όπως αναφέρω και πιο πάνω όλες οι ασθένειες σωματικές αλλά και ψυχικές απορρέουν από ένα μολυσμένο περιβάλλον.
Η Γη εκπέμπει SOS. μην εθελοτυφλείς.
Προτεινόμενα:
Περιβάλλον και άνθρωπος: Μία σχέση αυτοκαταστροφική
Περιβαλλοντική κρίση προ των πυλών! Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα;