Ο χωρισμός ως δώρο αυτοβελτίωσης
Ο Στρατής Πανούριος στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Γιατί σε χώρισε», (εκδόσεις Διάνοια), προσπαθεί σε αυτή την έξυπνη, πρωτότυπη, δοκιμιακή επιστολογραφία του να απαντήσει στο μεγάλο φροϋδικό αίνιγμα. Να ανιχνεύσει δηλαδή, τη μαύρη ήπειρο που έχει μείνει ανεξερεύνητη, αυτή της γυναικείας ψυχής. Ο συγγραφέας μας, μέσω της σωκρατικής οδού, συμβουλεύει τον φανταστικό του φίλο για το πώς θα ξεπεράσει το χωρισμό του, και να το μετατρέψει σε δώρο αυτοβελτίωσης.
Σας έχει τύχει να πέσει στα χέρια σας κάποιο παλιό σας τετράδιο η ημερολόγιο και να συνειδητοποιήσετε πόσο πολύ έχετε αλλάξει μέσα σε λίγο καιρό; Να παραξενευτείτε με τα λάθη σας και από τα υπέροχα πράγματα που έχετε γράψει διαβάζοντας τα πεπραγμένα; Κι όμως, τότε δεν είχατε συναίσθηση ότι αλλάζετε. Ε λοιπόν, περίπου το ίδιο συμβαίνει και με τις ανθρώπινες σχέσεις, ή μήπως όχι; Τι ωραία που θα ήταν αν υπήρχε ένας φίλος να σας φωνάξει: Προσοχή, προσοχή! Να σας μιλήσει για τη νέα αλλαγή, για τη νέα εποχή που διανύεται και να σας προφυλάξει από τις κακοτοπιές. Αυτό ακριβώς πετυχαίνει ο συγγραφέας μας, να αναζωογονήσει την αγάπη και να εξαλείψει τον καιροφυλακτούντα κίνδυνο του χωρισμού.
Γυναίκα-πηγή της ζωής
Το «Γιατί σε χώρισε» επιχειρεί να εδραιώσει τη θέση της γυναίκας μέσα στον πολιτισμό, καθώς την τοποθετεί στην ολύμπια θέση που της πρέπει. Γυναίκα σε όλους τους ρόλους, αρχή της ζωής και ομορφιά του σύμπαντος. Γυναίκα-τροφός, γυναίκα-νησί, γυναίκα-Θεά όπως την αποκαλεί ο συγγραφέας μας. Με σαφήνεια και ομαλή σύνθεση, λιτό και απλό ύφος γεμάτο παραδείγματα της καθημερινότητας, ο Στρατής Πανούριος μας πείθει ότι η βασική αιτία χωρισμού είναι η έλλειψη θαυμασμού.
«Γιατί σε χώρισε; Γιατί σε έσωσε φίλε μου, αυτό το δώρο σου έκανε», γράφει στη σελίδα 54. «Γίνε εκείνος που θα μπορούσες να θαυμάσεις και θα ήθελες να συναντήσεις , γίνε!»
Και αλλού στη σελίδα 41 γράφει: «Και να μην ξεχνάς πως η Ν. έπαψε να σε θαυμάζει όταν και εσύ έπαψες να θαυμάζεις τον εαυτό σου όταν έπαψες να ζεις το θαύμα σου.»
Υφολογική αρτιότητα, σκηνοθετική δομή
Το «Γιατί σε χώρισε» είναι ένα βιβλίο ιδιαίτερα καλογραμμένο και καθόλου πρόχειρο, πλούσιο σε νοήματα και σκέψεις. Λιτότητα, αμεσότητα και λακωνικότητα είναι τα τεκμήρια της υφολογικής του αρτιότητας. Το δοκίμιο αυτό, καμπυλώνει το χρόνο στο σημείο και τη στιγμή συνάντησης ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα. Μην παραπλανηθείτε από την απλότητα των διαλόγων – μονολόγων, ο συγγραφέας είναι δοσμένος στη σκηνοθετική του δομή. Είναι ένα βιβλίο για γυναίκες, που οι περισσότεροι άντρες έστω και κρυφά, θα το διαβάσουν! Ο συγγραφέας κατορθώνει το ακατόρθωτο, να λατρευτεί και από τους άντρες. Αυτό και αν είναι ευρηματικό! Γιατί ο Στρατής Πανούριος σε αντίθεση με τον Oscar Wilde, σαν πασπαρτού γίνεται αντικλείδι, και ξεκλειδώνει τα αμπάρια της γυναικείας ψυχής.
Η γραμματική της εμπειρίας
Tο βιβλίο επικοινωνεί με τον αναγνώστη, δρα και αντιδρά, παίρνει θέση και αντίθεση προσδοκά διάλογο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Στρατής Πανούριος είναι δάσκαλος θεάτρου και αυτοβελτίωσης. Το βιβλίο είναι ξεκάθαρα ανθρωπιστικό, ξεκινά από το εγώ για να αγκαλιάσει το εμείς. Μπορεί να διαβαστεί από όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Απολαυστικά το ίδιο! Ο Στρατής Πανούριος κατορθώνει ως άξιος σκηνοθέτης, να οδηγήσει τη σκέψη μας στο τώρα, καταργώντας τις σκοτεινές ατραπούς του χθες. Το γράφει τόσο ανάγλυφα στη γραμματική της εμπειρίας:
«Ταξιδέψτε, ξυπνήστε, ξενυχτήστε, ζήστε με ρήματα και επιρρήματα, ζήστε ουσιαστικά, συνθετικά, επιθετικά, ζήστε έστω και ανορθόγραφα αλλά επιτέλους ζήστε. Το πιο σωστό συντακτικό υπάρχει στη γραμματική της εμπειρίας.»
Επικοινωνία, όχι στείρος διδακτισμός
Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία αυτοβελτίωσης, είναι εύπεπτα μεν, βαρετά δε. Πιστέψτε με, η μαεστρία του συγγραφέα είναι η αμεσότητα, η επικοινωνία με κάθε έναν από εμάς σαν να μας έχει τετ α τετ. Και η επιτυχία του βιβλίου βρίσκεται στην ανταπόκριση μας, στην απάντησή μας. Αυτό εξάλλου προσδοκά ο συγγραφέας, επικοινωνία, όχι στείρο διδακτισμό και την έχει ήδη από την πρώτη σελίδα κατακτήσει. Ο Στρατής Πανούριος είναι ένας ιππότης της γραφής γιατί ο ιπποτισμός είναι υπαρξιακή στάση και πνεύμα. Βρίσκεται στους γραφιάδες που αγωνιούν για τη δικαιοσύνη, την αλήθεια και τη φωτεινή πλευρά του ανθρώπου, κόντρα στους αιώνες του σκοταδισμού!