Ο δυναμικός Χούλιο Κορτάσαρ

Πηγή εικόνας: news.culturacolectiva.com

Ο δυναμικός Χούλιο Κορτάσαρ. Με τη χαρακτηριστική γραφή και φυσιογνωμία του, ο Χούλιο Κορτάσαρ (Julio Cortazar στα Ισπανικά ) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής του περασμένου αιώνα. Αν και Αργεντινός, η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να γεννηθεί και να πεθάνει στην Ευρώπη. (Άλλωστε κανένας μας δεν επιλέγει τον γενέθλιο τόπο του, ενώ, υπό προϋποθέσεις μπορούμε να διαλέξουμε την πόλη όπου θα αφήσουμε την τελευταία μας πνοή). Ο πατέρας του ήταν πρέσβης της Αργεντινής στις Βρυξέλες όπου και γεννήθηκε, το 1914, ο Χούλιο Κορτάσαρ. Πέθανε στο Παρίσι το 1984, καθώς επέλεξε εκείνος, πολύ νωρίτερα, ήδη από το 1951, για πολιτικούς λόγους, την Πόλη του Φωτός για μόνιμη κατοικία του.

Ωστόσο, έγραφε στα Ισπανικά και σήμερα κατατάσσεται στους συγγραφείς εκείνης της γενιάς που εκτόξευσαν την λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία στον εικοστό αιώνα. Το Λατινοαμερικανικό Μπουμ ( Boom Latinoamericano ) υπήρξε ένα λογοτεχνικό και ευρύτερα πολιτιστικό κίνημα των δεκαετιών του ’60 και του ’70 που, μέσα από τα λογοτεχνικά κείμενα σπουδαίων συγγραφέων, αναδείχτηκαν οι αξίες της και έγινε γνωστή η λατινοαμερικανικής λογοτεχνία παγκοσμίως. Ο δυναμικός Χούλιο Κορτάσαρ έγινε περισσότερο γνωστός για τα διηγήματα του, αλλά έγραψε, επίσης, μυθιστορήματα και δοκίμια. Το μυθιστόρημα του Rayuela ( Κουτσό, στα ελληνικά ) θεωρείται το κορυφαίο έργο του που τον έκανε διάσημο και τον κατέταξε, αναμφίβολα, στους καλύτερους συγγραφείς της γενιά του.

Ο δυναμικός Χούλιο Κορτάσαρ
Πηγή: efsyn.gr

Κατά τη διάρκεια της συγγραφικής πορείας του, ήρθε σε επαφή – όπως και πολλοί άλλοι Λατινοαμερικανοί συγγραφείς της εποχής του – με πολιτικές ιδέες, φορείς, πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Νότιας Αμερικής. Συνδέθηκε με τα επαναστατικά καθεστώτα στην Κούβα, στη Νικαράγουα, όπως και με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Αλιέντε στην Χιλή. Ωστόσο, απογοητευόταν γρήγορα και συχνά από πρόσωπα και καταστάσεις και επέστρεφε στη συγγραφή που τόσο αγαπούσε.

Ο δυναμικός Χούλιο Κορτάσαρ έδινε μεγαλύτερη σημασία και αξία στο πώς γράφεται μία ιστορία, ένα διήγημα, παρά στο τι γράφεται, στο περιεχόμενο. Στα δοκίμια που έγραψε πάνω στην τέχνη της συγγραφής διηγημάτων ξεχώρισε ορισμένες ιδιότητες που κάνουν ένα διήγημα άξιο λόγου όπως είναι η ένταση και το αίσθημα της εγγρήγορσης.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Στα λογοτεχνικά του έργα το στοιχείο του φανταστικού εισβάλει στις ζωές των ηρώων του. Μαζί με το πραγματικό, υπάρχει το μεταφυσικό και το παράλογο. Ο αναγνώστης συχνά αμφιβάλλει και βρίσκεται “χαμένος” ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία. Ενδιαφέρεται για την έννοια του χρόνου, καθώς και για τον κόσμο των ονείρων, ενώ τα περιβάλλοντα όπου κινούνται και δρούνε οι ήρωες του είναι συχνά κλειστά και σκοτεινά.

Πολλά από τα έργα του Κορτάσαρ κυκλοφορούν στα ελληνικά, εδώ και πολλά χρόνια.

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Για δάκρυα και για αγίους

Ανέκαθεν χιλιοδοξασμένα τα δάκρυα των αγίων -αν και, μπροστά στα δάκρυα των ανθρώπων, πόσο μπορούν…

Βιβλίο

Βιβλία και Σεπτέμβρης: οι καλύτερες προτάσεις για τις φθινοπωρινές μέρες

  Βιβλία και Σεπτέμβρης: δυο λέξεις που φέρνουν αμέσως εικόνες ζεστασιάς και γαλήνης. Ο Σεπτέμβρης…

Βιβλίο

«Ο Αυτοκράτορας της Χαράς»: Το κατακερματισμένο Αμερικανικό Όνειρο του Ocean Vuong

Ο βιετναμέζικης καταγωγής ποιητής και συγγραφέας Ocean Vuong έσκασε σαν κομήτης στο παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα…

Βιβλίο

Λογοτεχνία και Noir Αισθητική

Μια ενοχική απόλαυση Σκοτεινή ατμόσφαιρα, μοιραίες γυναίκες, κυνικοί ήρωες, κοινωνική διαφθορά, ηθική ασάφεια, είναι λίγα…

Βιβλίο

Daisy Jones & The Six: Το βιβλίο και η σειρά που πρέπει να ζήσεις

Taylor Jenkins Reid – Η δημιουργός κόσμων και συναισθημάτων Η Taylor Jenkins Reid είναι μια συγγραφέας που ξέρει…

Βιβλίο

Holly Jackson: Στο μυστήριο της Ρέιτσελ Πράις

  Η Holly Jackson μας παρασύρει σε ένα μυθιστόρημα που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.…

Βιβλίο

Μαίρη Σέλλεϋ και ο διαχρονικός μύθος του Φρανκενστάιν

  Ο Φρανκενστάιν της Μαίρη Σέλλεϋ δεν είναι απλώς ένα κλασικό γοτθικό μυθιστόρημα. Είναι μια…