Παναγιώτης Καπνιστής, Δημιουργία: μια ποιητική συλλογή

Πηγή εικόνας:

Μυστική Ένωση

Ο ποιητής Παναγιώτης Καπνιστής με την ποιητική του συλλογή «Δημιουργία» δωρίζει στους αναγνώστες  τον οίνο του ποιητικού του λόγου. Αυτό το καταφέρνει  ενώνοντας μυστικά και ευχαριστιακά την αρχαία θρησκεία του Διονύσου, του Απόλλωνα και του Ορφέα, με τον χριστιανισμό του Ιησού και της Παναγίας (Μητέρα θεού/Mητέρα της Νέας Εποχής).  Γράφει: «Πορευόμαστε σαν Έθνος, να ξαναδώσουμε ξανά και ξανά, το  «Νέον Φως» στην οικουμένη με αγάπη και χαρά, απ΄ ελληνικά χείλη ειπωμένη η αλήθεια, σθεναρά και γινόμαστε το «ΕΝΑ» Θεία μονάδα εν Θεώ.  Στον συγκερασμό αυτό η Μονάδα επικρατεί, ο Θεός είναι ένας, είναι το άπειρο και αγκαλιάζει τους ενχριστωμένους αδελφούς. Γράφει:

«Ο εαυτός μας, σαν σπίθας πνεύμα, πολύπειρος επιστρέφει στην Πηγή του/ στο ΌΛΟΝ ΦΩΣ/ και εν μακαριότητι/ διάγει την αιωνιότητα, με επίγνωση και συνειδητότητα λειτουργεί ως ΕΝΑ/και ως άνθρωπος Χριστός –Λόγος συν –δημιουργεί ως ΕΝΑ»

Ο ποιητής Παναγιώτης Καπνιστής επιχειρεί να συνενώσει τις πρωτογονικές θρησκείες με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και αυτό με τα σύμβολα του χριστιανισμού. Η προσπάθεια του αυτή διαφαίνεται στο ποίημα του Το φαινόμενο του Θανάτου, όπου γράφει : “Yπάρχει κάτι; ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; που δεν είναι ΘΕΟΣ; Όπως κι αν τον λέμε, φύση, πλαστουργός, Δημιουργός; Αρχιτέκτων Συμπαντικός; Θεός Ήλιος και Θεός εντός;”. Και αλλού πάλι αναφέρει:

Advertising

Advertisements
Ad 14

«Eίναι η ενεργός Θεϊκή ουσία κίνησης σπέρματος, σε παλμοδόνηση νου και ψυχής , με φωτοχυσία του Αγίου Πνεύματος, του Όλου, εξύψωση των πάντων , εν πνεύματι και αλήθεια, με ατομικοποιημένη την  « Εγώ ειμί παρουσία». Σημείο, στην του άκεντρου κύκλου Δημιουργία.»

Διαβάστε επίσης  Ελένη Βλιώρα: 10 βιβλία για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες

Μετουσίωση

Ο ποιητής Παναγιώτης Καπνιστής παλεύει σε σύσσωμο το έργο του για την πνευματική μας αφύπνιση, την μετουσίωση της ύλης σε πνεύμα, χωρίς να αποτάσσεται  την θεϊκή μας ενσάρκωση. Γράφει: «N’  αναζωογονούνται και να ανανεώνονται όλα μου τα κύτταρα, τα άτομα, τα ήλεκτρα αποκτώντας σφρίγος, ζωτικότητα και σοφία με ομορφιά και γνώση στο κέντρο του πυρήνα τους». Γι’  αυτό επιμένει και υποστηρίζει σε σύσσωμη τη συλλογή του ότι ο σκοπός του ανθρώπου δεν είναι άλλος από το να οδηγηθεί στη θεία ευφυΐα, μέσα από ένα φωτοδοτικό πρίσμα αγάπης και ευλογίας . Η ύλη θα πνευματοποιηθεί και ο άνθρωπος θα οδηγηθεί με την αγνότητα του όπως ο ίδιος περιγραφεί στην νέα του πραγματικότητα, στο κλειδί της Ουράνιας Πύλης. Αυτή την πεποίθηση της μακαριότητας , την ελπίδα της αθανασίας διαβλέπουμε σχεδόν σε όλα του τα ποιήματα, που διακατέχονται από το μεταφυσικό στοιχείο. Έξαλλου και ο ίδιος ο τίτλος το σηματοδοτεί με την λέξη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.

Θεία Επιταγή

«Η έκφραση του Θείου Λόγου τώρα, ως θεία επιταγή στην χριστοποίηση του ανθρώπου, την ώρα αυτή, του δίνει την θεία φώτιση και αγάπη φωτονιακή.» Όπως έλεγε ο Chopra,  ο άνθρωπος είναι energy and information, ενεργεία και γνώση. Και αυτή η ενέργεια στην ποίηση του Παναγιώτη Καπνιστή είναι πότε καιόμενη βάτος και πύρινο βάπτισμα και πότε φλόγα πυρός. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ποίημα του Έλλην-Λόγος:  (Όμως ο Έλλην, ως γόνος Θεού Πατρός Ζηνός, Διός, /Δια –κατέχει, κάτι παραπάνω, ως ποσότητα πυρός /και ως φωτεινός νους, αν αφυπνιστεί ρέει ως ορός /μέσα στις φλέβες του, ως επί πλέον φλόγα πυρός /και τότε Δια –ποτίζεται το σώμα και ανοίγει πλέον τον κρουνό/ και ενεργοποιεί, θεϊκές ικανότητες, σε ύψιστο βαθμό.)

Διαβάστε επίσης  Ο Φίλος Μου Ο Διαβητούλης της Φραντζεσκάκη Κωνσταντίνας

Το προμηθεικό στοιχείο είναι παρόν σαν παραίσθηση, σαν διαχωρισμός του ονείρου από την πραγματικότητα για να μας τονίσει ο συγγραφέας το δοκούν , που δεν είναι άλλο από την ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ.  Tην κατάκτηση της πνευματικής μας κορύφωσης, την θέωση μας. Γράφει στο ποίημα Η δύναμη του ονειράματος (σελ. 47):

Advertising

“Mάλλον είμαστε μια προβολή στον κόσμο των γεγονότων /μια αντανάκλαση ψευδαισθήσεων/στο καθρέφτισμα του δρόμου. Και οι άλλοι; Μάλλον οι εσωτερικές μας καταστάσεις εν δράσει, που μας ζητούν αγάπη, κατανόηση και ειρήνη σαν βάση; Για να αποφανθεί στο ίδιο ποίημα « είμαστε όλοι σταγόνα και Ωκεανός και φως , του ίδιου φανού» . Εδώ, o Παναγιώτης  Καπνιστής επιθυμεί να κλείσει τον διχασμό μεταξύ νοητού και αισθητού κόσμου, επιθυμεί να ενοποιήσει τις ενεργειακές δυνάμεις του σύμπαντος κάτω από τον ήλιο της αγάπης και το φως της δημιουργίας που ενυπάρχει θεϊκά στον κάθε άνθρωπο, ως γέννημα θεϊκό.

 

Παναγιώτης Καπνιστής
Παναγιώτης Καπνιστής, ποιητής

Η προσευχή του Σύμπαντος

Η ελληνική γλώσσα για τον συγγραφέα Παναγιώτη Καπνιστή είναι η προσευχή του Σύμπαντος, είναι Ηλιακός λόγος με ενέργεια φωτονιακή, είναι κράμα προστασίας από επιθέσεις παραφθοράς. Αρκεί να την χρησιμοποιήσουμε με σύνεση και θετική σκέψη, για να γευτούμε στο έπακρο την ευλογία της. Είμαστε Έλληνες και πρέπει να νοιώθουμε ευλογημένοι, μας τονίζει υπέροχα ο συγγραφέας στη σελίδα 58, μνημονεύοντας την ιστορία μας. Όμως λυπάται εξίσου για τα ύπουλα χτυπήματα επάνω στην ελληνική ψυχή και οικτίρει την παρακμή της εποχής. Ελπίζει σε ένα Νέο Φως, σε ένα θεϊκό φως, σε μια θεϊκή παρέμβαση . Επικαλείται τον θείο Λόγο για σωτηρία . Μέσο επίτευξης θεωρεί την δύναμη της αγάπης ως θεϊκό απόσταγμα στον άνθρωπο.  Γράφει:

Διαβάστε επίσης  Παναγιώτης Ζαφείρης: "Η Ελλάδα του Μολιέρου"

«Έσεσθαι τέλειοι, ώσπερ ο πατήρ Μου στον Ουρανό./ Αποδεχόμενοι ως ταυτότητα την Υιότητα μας/καθίσταται πανέμορφο το αγαπάτε αλλήλους./ Άμετρη αγάπη στον εαυτό, στον πλησίον , στον Θεό, χωρίς ψευδαισθήσεις, φόβους και πλάνες, σημαίνει ζω/και Διαβατήριο θέωσης , ο Έρωτας στον Δημιουργό.»

Ποιητής-Μύστης

Ο Παναγιώτης Καπνιστής είναι  ποιητής αναγεννησιακός-εξαγνιστικός . Όπως γράφει και ο ίδιος στο ποίημα του που είναι αφιερωμένο στον Καζαντζάκη:

Advertising

«Όποιος κατακλύζεται από την αγάπη στην καρδιά του/είναι αυτόφωτος Ήλιος λαμπερός/άπειρη πηγή του Παντός.»

Ορισμένες από αυτές τις προεκτάσεις, (όπως προείπαμε δηλαδή), η «οραματική του φαντασία», η «κοσμοθεωρητική του διάθεση», η τάση  «λύτρωσης των λαών» η έμφυτη συμβολοπλαστική του ικανότητα (όπως ο Δίας,  ο Θεός Νείλος, ο Θεός Ήλιος και ο Χριστός), και η σχέση του με τις αρχαίες θρησκείες,   μας οδηγούν να τον χαρακτηρίσουμε ως ποιητή – μύστη.

 

Η Χρύσα Νικoλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, κατέχει δίπλωμα μετάφρασης και υποτιτλισμού, DIPLOMA OF TRANSLATION(Βρετανικό Συμβούλιο). Έχει δημοσιεύσει μελέτες λογοτεχνικής θεματολογίας σε επιστημονικά-θεολογικά περιοδικά. Το 2020 εξέδωσε την δεύτερη ποιητική της συλλογή «Θαύματα κι Αερικά» (Εκδόσεις Δρόμων). Ασχολείται κυρίως με την κριτική της λογοτεχνίας .Τον Απρίλιο του 2019 εκδόθηκε το πρώτο της παραμύθι: «Το αγόρι και ο Δράκος», (εκδ. Άπαρσις) Το 2020 βραβεύτηκε με το Β΄ Βραβείο με το ποίημα της «Ιερομνήμονες» στον Θ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας. Το 2019 έλαβε το Α΄ Βραβείο με το ποιητικό της παραμύθι «Ο Νικολιός, η Τύχη κι η Χαρά » από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ). Το 2021 εκδόθηκε η επιστημονική της μελέτη «Η Ορθόδοξη παράδοση στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» (εκδ. Δρόμων). Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά .Τον Μάιο του 2019 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.). Το 2022 απέσπασε βραβείο και μετάλλιο στον 37ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Νosside με έδρα στην Ιταλία, με συμμετοχή 104 χωρών.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Boiling Point

«Boiling Point»: Ένα γαστρονομικό ντελίριο

Κάπου ανάμεσα στα κοινωνικοπολιτικά τεκταινόμενα που μας κρατούν άγρυπνους και

Όλα τα μέρη όπου έκλαψα μπροστά σε άλλους: Επιτρέπεται να αλλάξεις γνώμη, επιβάλλεται να πεις όχι!

Το βιβλίο Όλα τα μέρη όπου έκλαψα μπροστά σε άλλους