Προβολική Δοκιμασία, της Αργυρώς Αγγελίνας Ζωγράφου

28 Φεβρουαρίου 2022

 

 

 

Προβολική Δοκιμασία, κριτικό σημείωμα

Νοσταλγία, θύμησες, όνειρα, αβύθιστες «χάρτινες βάρκες» και «πλήκτρα πιάνου» μιας  αλλοτινής εποχής συνθέτουν το υπέροχο αυτό μωσαϊκό ποιημάτων της δεύτερης ποιητικής συλλογής «ΠΡΟΒΟΛΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ»της Αργυρώς Αγγελίνας Ζωγράφου. Ο χρωστήρας της ποιήτριας άλλοτε γκρίζος και άλλοτε κόκκινος είναι βουτηγμένος στο διάφανο νερό της ψυχής και όχι στο νερό της λησμονιάς. Άλλωστε ξέρει, ως εικαστικός και η ίδια πως το χρώμα της ψυχής είναι ανεξίτηλο, αρκεί να βαπτιστεί πρώτα στην κολυμβήθρα της αναγεννησιακής συντριβής. Οι άνθρωποι, τονίζει η ποιήτρια, «χωρίς οξύνοια δεν αποφεύγουν τη συντριβή», «στις άκρες των μαλλιών τους αποκοιμιούνται», εννοώντας ότι η αιώνια πάλη του ανθρώπου με τη ζωή και το θάνατο εμπεριέχει την λέξη πληγή όσο κι αν ο άνθρωπος επιδιώκει τη λύτρωση.

Προβολική Δοκιμασία, πηγή:     προσωπικό αρχείο

 

Ευρηματική ματιά

Η αποτύπωση του κοσμικού γίγνεσθαι πραγματοποιείται με σκηνοθετική, ευρηματική ματιά. Η απορία για το ανθρώπινο συναίσθημα επικαλείται το αρχέγονο στοιχείο ενώ η απογοήτευση από τα κακώς κείμενα οδηγεί στη συντριβή. Εν τέλει, η ελπίδα για μετοίκηση σε μια νέα εποχή αξιών παραμονεύει, όταν η «προβολική δοκιμασία» ολοκληρώνεται. Κεντρικός πυλώνας στην ποιητική συλλογή είναι η θέση της γυναικάς. Εκείνη, άλλοτε παρομοιάζεται με αμαζόνα σε πύρινο άλογο, με αποδημητικό πουλί, αλλά και με γνώριμο αγριολούλουδο. Η διαφορετικότητα δεν είναι δυσχρωμία στο άχρωμο, είναι ευμορφία ψυχής, είναι απαντοχή και ρίζωμα στα γκρεμίσματα. Η ποιήτρια διερωτάται:«Ως πότε οι διαφορετικοί θα πρωταγωνιστούν με το φόβο της στέρησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους».

Αργυρώ Αγγελίνα Ζωγράφου, πηγή:προσωπικό αρχείο

Ακέραιος Στίχος

Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι, όπως γράφει, δεν είναι παραδείσια πουλιά, είναι υπέροχοι κύκνοι σε ομόκεντρους κύκλους που επιστρέφουν για να συμπλεύσουν σε μια τρίτη διάσταση. Και η ποιήτρια Αργυρώ Αγγελίνα Ζωγράφου, σε μια τρίτη, δική της διάσταση, γράφει αλληγορικά, πότε λυρικά και πότε υπαρξιακά. Ξεσκλάβωτοι πλέον , οι πολιορκημένοι στίχοι της, ξεχύνονται στον ουρανό του παντοτινού. Μέσα στο υπαρξιακό της βίωμα, ο στίχος γράφεται ακέραιος, έτσι που δεν έχει παρά να πιάσει απλά την πένα της και να τον γράψει.

Διαβάστε επίσης  Κερδίστε δύο αντίτυπα του βιβλίου ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ του  Γιάννη Ρίτσου (Περιέχει cd)
Advertising

Advertisements
Ad 14

Ουράνια Ποίηση

Η Αργυρώ Αγγελίνα Ζωγράφου είναι μια ποιήτρια εξαιρετικά προικισμένη με μια φαντασία υπαινικτική και ιδιοσυγκρασία ιδιότυπα ποιητική. Η ποιήτρια προσπερνά τη φθορά και το χρόνο για να κατακτήσει την ιδέα του αγαθού και να ακουμπήσει η ποίηση της το ουράνιο.
Σαν άλλη Πηνελόπη υφαίνει στίχους διάφανους στον αργαλειό της ψυχής, χωρίς να προσμετρά έργα και ημέρες , έχοντας μοναδικό συνοδοιπόρο τον ζωοδότη ήλιο και τις φωτεινές ακτίνες της μνήμης. Ο στοχασμός της σπάει την φυλακή του εφήμερου, ξεδιαλύνει τα τσαλακωμένα τετράδια του χθες και ανασυγκροτείται για να ανανεώσει το αύριο. Όπως χαρακτηριστικά γράφει:

«Φυλακισμένος ο στοχασμός στις παλάμες των χεριών
διχάζεται σε ποιο ουράνιο θαύμα
μισθοφόρος να καταταγεί.

Αργυρώ Αγγελίνα Ζωγράφου , πηγή προσωπικό αρχείο

 

 

 

Η Χρύσα Νικoλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, κατέχει δίπλωμα μετάφρασης και υποτιτλισμού, DIPLOMA OF TRANSLATION(Βρετανικό Συμβούλιο). Έχει δημοσιεύσει μελέτες λογοτεχνικής θεματολογίας σε επιστημονικά-θεολογικά περιοδικά. Το 2020 εξέδωσε την δεύτερη ποιητική της συλλογή «Θαύματα κι Αερικά» (Εκδόσεις Δρόμων). Ασχολείται κυρίως με την κριτική της λογοτεχνίας .Τον Απρίλιο του 2019 εκδόθηκε το πρώτο της παραμύθι: «Το αγόρι και ο Δράκος», (εκδ. Άπαρσις) Το 2020 βραβεύτηκε με το Β΄ Βραβείο με το ποίημα της «Ιερομνήμονες» στον Θ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας. Το 2019 έλαβε το Α΄ Βραβείο με το ποιητικό της παραμύθι «Ο Νικολιός, η Τύχη κι η Χαρά » από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ). Το 2021 εκδόθηκε η επιστημονική της μελέτη «Η Ορθόδοξη παράδοση στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» (εκδ. Δρόμων). Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά .Τον Μάιο του 2019 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.). Το 2022 απέσπασε βραβείο και μετάλλιο στον 37ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Νosside με έδρα στην Ιταλία, με συμμετοχή 104 χωρών.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Θιουδάδ Ρεάλ

Θιουδάδ Ρεάλ: ταξίδι στα χνάρια του Δον Κιχώτη

H Θιουδάδ Ρεάλ, είναι στο κάμπο Καλατράβα της Ισπανίας, στο

100 χρόνια έρευνας: Σύνδεση προσωπικότητας και νοημοσύνης

Προσωπικότητα και νοημοσύνη Η προσωπικότητα περιγράφει το πώς ένα άτομο