Reading Challenge: 52 βιβλία/52 εβδομάδες – Αντέχεις;

Το Reading Challenge του Maxmag για το 2019 ξεκινά! Εμπνευσμένο από τα αντίστοιχα των nerdy ιστοσελίδων του εξωτερικού, επιτάσσει την ανάγνωση ενός βιβλίου κάθε βδομάδα για έναν χρόνο. Αναλυτικότερα, κάθε αναγνώστης που αποδέχεται την πρόκληση επιλέγει και διαβάζει ένα βιβλίο που να συμβαδίζει με κάποια από τις παρακάτω 52 κατηγορίες. Ιδανικά, ολοκληρώνει την ανάγνωσή του μέσα στην εβδομάδα, ώστε η επόμενη να τον βρει με ένα νέο βιβλίο. Το Reading Challenge έχει ως απώτερο στόχο στο τέλος του 2ο19 κάθε συμμετέχων να έχει ολοκληρώσει την ανάγνωση 52 βιβλίων (ένα για κάθε κατηγορία). Στο τέλος του χρόνου θα βραβευτεί ο πιο “διαβαστερός” αναγνώστης.

Όμως, για να υπάρχει κίνητρο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, κάθε μήνα οι αναγνώστες με σκορ 4/4 (4 βιβλία στις 4 εβδομάδες του μήνα) θα αναφέρονται μαζί με τις βιβλιοπροτάσεις τους σε άρθρο που θα δημοσιεύεται στο περιοδικό.

Πώς θα ξέρει το MAXMAG ποιος συμμετέχει στο Reading Challenge και τι διάβασε; Κάθε αναγνώστης παρακαλείτε όπως φωτογραφίζει το βιβλίο που ξεκινάει κάθε βδομάδα, έτσι ώστε να φαίνεται ο τίτλος, ο συγγραφέας και η κατηγορία των 52 στην οποία εμπίπτει. Στη συνέχεια, η φωτογραφία πρέπει να αναρτηθεί στο instagram με hashtag: #instamaxmag. Προσοχή, προσοχή! Η βιβλιοφαγική φρενίτιδα είναι άκρως κολλητική.

Reading Challenge
Πηγή: forum.bodybuilding.com

Το Reading Challenge του 2019 ξεκινά και ακολουθούν οι 52 MAXMAG κατηγορίες, συνοδευόμενες από κάποια προσωπικά αγαπημένα, έτσι, για να φέρουν έμπνευση (δεν ειναι απαταίρητο να διαβάσετε τους τίτλους που προτείνονται, για να συμμετέχετε στο Reading Challenge). Κάθε κατηγορία βαθμολογείται με μία μονάδα πλην εξαιρέσεων, που αναφέρονται στη συνέχεια. Οι κατηγορίες συμπτύχθηκαν σε 13 υπεροικογένειες χάριν καλύτερης οργάνωσης και ευαναγνωσίας.

  1. Περί είδους (6,5 βαθμοί)

Οι έξι βαθμοί που θα συγκεντρωθούν για αυτή την υπεροικογένεια θα προκύψουν από την ανάγνωση:

  • ενός βιβλίου φαντασίας (1 βαθμός),
  • ενός παιδικού βιβλίου (1 βαθμός)
  • ενός ξενόγλωσσου στην αρχική γλώσσα γραφής (1 βαθμός),
  • μιας graphic νουβέλας (0,5 βαθμός),
  • μιας ανθολογίας (1 βαθμός),
  • μιας συλλογής ποιημάτων (1 βαθμός)
  • και από το άκουσμα ενός «ομιλούντος»  βιβλίου/audiobook (1 βαθμός).

Μια υπεροικογένεια μοιρασμένη ανάμεσα στο ανάλαφρο και στο «βαρύ» όπως ακριβώς τα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Δεν θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να λείπουν από αυτή τη συλλογή τα ξωτικά και η φανταστική γλώσσα Tengwar του J.R.R. Tolkien στο Hobbit, το σεντούκι με της πέντε κλειδαριές από τον Ευγένιο Τριβιζά και ο Fremde Gast (άγνωστος επισκέπτης) της Charlotte Link. Φυσικά, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ  στην Αλεξάνδρεια του βραβευμένου Νίκου Στεφαδούρου, στον Τέο Ρόμβο με την Ανθολογία των κακών Αμερικάνων και στην ποίηση του Τίτου Πατρίκιου στον Λυσιμελή πόθο. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει με το βιβλίο οι Δουβλινέζοι του Τζέιμς Τζόυς ντυμένο με τη φωνή της Αθηνάς Τσάση σε συνεργασία με τη δανειστική βιβλιοθήκη του Φάρου Τυφλών Ελλάδας.

Reading Challenge
Πηγή: insta-stalker.com
  1. Περί θεματολογίας (4 βαθμοί)

Αυτό το σύνολο περιλαμβάνει τέσσερα ακόμα από τα 52 θέματα, που κερδίζουν έναν βαθμό το καθένα στο Reading Challenge:

  • φεμινισμός,
  • ψυχική υγεία,
  • γεγονότα βασισμένα σε αληθινή ιστορία,
  • εγκλεισμός.

Η παρέα μας μπορεί να αποτελείται από την Τζέιν Έιρ της Σαρλότ Μπρόντε, τον άνθρωπο που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο, όπως περιγράφεται από τον Όλιβερ Σαξ, αλλά και τους αλήτες του Παρισιού και του Λονδίνου μαζί με τον Τζόρτζ Όργουελ, και μια βαλίτσα: τη βαλίτσα της Χάνα στα χέρια της Κάρεν Λεβιν.

Reading Challenge
Πηγή: Αρχείο Maxmag. Φωτογράφος: Ζαννίνα Μαργαρίτη
  1. Περί συγγραφέων (6 βαθμοί)
  • Μια γυναίκα συγγραφέας (1 βαθμός),
  • ένας συγγραφέας χωρίς πείρα (1 βαθμός),
  • ένας μετανάστης συγγραφέας (1 βαθμός),
  • ένας συγγραφέας στην Αφρική ή στην Ασία (1 βαθμός)
  • και… ένας πεθαμένος συγγραφέας που αναγνωρίστηκε ύστερα από καιρό (1 βαθμός), μπορούν να παράγουν εξίσου ποιοτικά αναγνώσματα παρά τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τα εμπόδια που συναντούν. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς αμέσως μόλις ρίξει τη ματιά του στο επικό Ε.Π. της Ζ. Σαρρή, φερ’ ειπείν, στις φθηνές ιστορίες του Θανάση Τσιώλη, στο Μπαρακούντα του Χρήστου Τσιόλκα, στην τέχνη της ζωής του Τζ. Κρισναμούρτι  και στη γαλλική σουίτα της Ίρεν Νεμιρόφσκι. Αλλά, «Μήπως;» δύο (ή περισσότερα) μυαλά είναι καλύτερα από ένα; Σε εμένα το ερώτημα αυτό (ή και πολλά άλλα) απαντήθηκε από την Μ. Καραπάνου και την Φ. Τσαλίκογλου.
  • Ένας επιπλέον βαθμός, λοιπόν, και για το βιβλίο που προέκυψε από δύο ή περισσότερους συγγραφείς.
  1. Περί εξωφύλλου (4 βαθμοί)
Διαβάστε επίσης  Χάρπερ Λη, βάλε ένα φύλακα

Σε αυτό το Reading Challenge ίσους βαθμούς συγκεντρώνει το όμορφο (1 βαθμός) με το άσχημο εξώφυλλο (1 βαθμός), ενώ πόντο δικαιούται και το ζώο στο εξώφυλλο (1 βαθμός) και το «ταμπελοποιημένο» ροζ  χρώμα (1 βαθμός).

Χάριν «αποταμπελοποίησης», λοιπόν, δεν κρίνουμε το βιβλίο από το εξώφυλλό του και φωνάζουμε μαζί με τους Γ. Μανάλη – Χ. Παπαδόπουλο «Βαλίτσες και φύγαμε», «Καληνύχτα ζωή» μαζί με το Μ. Λουντέμη, «Ζήσε όπως η γάτα» με τον Στεφάν Γκαρνιέ. Τελευταίος βαθμός της κατηγορίας ανήκει σε όποιον ξαπλώσει στο ντιβάνι του Γιάλομ Ίρβιν ως πάσχοντας «δήμιος του έρωτα».

Reading Challenge
Πηγή: Αρχείο Maxmag. Φωτογράφος: Ζαννίνα Μαργαρίτη
  1. Περί τίτλου (4 βαθμοί)

Οι επόμενοι βαθμοί συγκεντρώνονται πανεύκολα, αρκεί να διαβάσετε:

  • σύγγραμμα που έχει ως τίτλο μιαν ερώτηση (1 πόντος),
  • ένα βιβλίο με τίτλο μίας λέξης (1 πόντος)
  • και δύο βιβλία με τον ίδιο τίτλο (2 πόντοι).

Ως προσωπικές επιλογές ανάμεσα στα 52 θα ήθελα να παραθέσω Α. Ζέη και «Πόσο θα ζήσεις, γιαγιά;», τον Ντέμιαν του λατρεμένου Έρμαν Έσσε και το κινητό από Στίβεν Κίνγκ και Ίνγκο Σούλτσε. Ομολογώ πως σε αυτό το δίλημμα ηττημένος βγαίνει ο βραβευμένος από την έκθεση της Λειψίας Γερμανός συγγραφέας. Συγγνώμη/Καμία συγγνώμη.

Reading Challenge
Πηγή: Αρχείο Maxmag. Φωτογράφος: Ζαννίνα Μαργαρίτη
  1. Περί πρωταγωνιστή (2 βαθμοί)

Δύο βαθμοί, αλλά θαυματουργοί για το Reading Challenge μας. Θα σας βοηθήσει ένα βιβλίο με άντρα πρωταγωνιστή, γιατί τόσο η γυναικεία όσο και  ανδρική ψυχολογία χρήζουν εντρύφησης, και ένα βιβλίο χωρίς φύλο χάριν εξομάλυνσης των διαπροσωπικών σχέσεων.

Απίστευτα ταιριαστά στις ανάγκες των κατηγοριών αυτών είναι ο άνθρωπος που ξέχασε τη γυναίκα του από τον John O’Farell και το αριστερό χέρι του σκοταδιού της Ούρσουλα Λε Γκεν.

Reading Challenge
Πηγή: instagram.com
  1. Περί τόπου (7 βαθμοί)

Από…

  • το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς (1 πόντος),
  • την δημοτική βιβλιοθήκη (1 πόντος),
  • την κινητή ανταλλακτική βιβλιοθήκη (1 βαθμός),
  • μια ταινία/τηλεοπτική σειρά (1 βαθμός)
  • και έναν ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο (1 βαθμός).

Προς…

  • μια άλλη χώρα της ίδιας ηπείρου που βρίσκεστε (1 βαθμός),
  • μια άλλη ήπειρο (1 βαθμός) που δεν έχει αναφερθεί στα προηγούμενα βιβλία.

Στο σύνολο, το Reading Challenge του Maxmag απαιτεί πέντε αναγνώσματα με «προέλευση» και δύο με «τόπο διαμονής». Επτά βιβλία σε ρόλο αποστολέα ή παραλήπτη κάποιου υποθετικού γράμματος.

Με αφετηρία το ελληνικό έδαφος, λοιπόν, διάλεξα (όσον αφορά στις δύο τελευταίες κατηγορίες αυτού του συνόλου) την Παναγία των Παρισίων του Βίκτωρ Ουγκώ, που έχει φόντο το Παρίσι της Γαλλίας, δηλαδή μια άλλη χώρα στην ίδια ήπειρο. Ως παράδειγμα βιβλίου γραμμένο για χώρα άλλης ηπείρου, διάλεξα το Everfair της Nisi Shawl με φόντο το Κονγκό.  Πως θα ήταν ο κόσμος αν ύψωναν τη φωνή τους οι μειονότητες; Ίσως όλα να ήταν διαφορετικά.

Reading Challenge
Πηγή: artigo.gr

Διαφορετικά ίσως να ήταν τα πράγματα αν παίρναμε βιβλία από το γειτονικό μικρό βιβλιοπωλείο, όπως αγόρασα και εγώ το 2013 το «Όλοι φοβούνται τον έρωτα» της Μ. Βαμβουνάκη. Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία χρονιά που δανειστήκατε κάποιο σύγγραμμα από τη βιβλιοθήκη του δήμου σας. Η δική μου ήταν πολύ πρόσφατη μα αυτή που αξίζει να αναφερθεί ήταν κάπου το 2006, όταν φιγουράριζε μήνες στα πρώτα ράφια της βιβλιοθήκης «Το αυγό της έχιδνας». Ο Στέφανος της Λίτσας Ψαραύτη είχε μάθει σχεδόν σε όλους τους εφήβους της περιοχής, μαζί και σε μένα, τι είναι το AIDS. Στην ίδια ηλικία περίπου ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τους «Μοιραίους» του Κ. Βάρναλη και μια δεκαετία μετά, όταν στην Αθήνα φύτρωναν σε κάθε γωνιά υπαίθριες βιβλιοθήκες, αντάλλαξα την Χριστιάννα, την νεράιδα των Χριστουγέννων της D. Meadows, για τα «Ποιητικά». Ένα βιβλίο που συνάντησα πάλι κάπως έτσι… μοιραία ήταν η Άριελ της Σύλβια Πλαθ, καθώς παρακολουθούσα την Annie Hall του Woody Allen. Επίσης, τελείως απροσδόκητα έσκασε στα χέρια μου το «Σκαζκα» του Τηλέμαχου Μαράτου από εκδόσεις Θίνες.

Διαβάστε επίσης  Χόλι του Στίβεν Κινγκ : Ένα μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο και απαγωγές από τον μάστερ του μυστηρίου
Reading Challenge
Πηγή: spotern.com
  1. Περί χρόνου (4 βαθμοί)

Οι πέντε υποκατηγορίες περιλαμβάνουν ένα βιβλίο, το οποίο:

  • υπάρχει στον πλανήτη τουλάχιστον όσα χρόνια μετράει η ατομική σας ύπαρξη,
  • ένα ανάγνωσμα που θέλατε να διαβάσετε το 2018 αλλά ποτέ δεν ήρθε η κατάλληλη στιγμή,
  • ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα απ’ αυτόν που διανύετε
  • και ένα σύγγραμμα που μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη μέσα στον καινούριο χρόνο.

Γραμμένο σε τοίχους των Εξαρχείων ή του Πειραιά, δεν θυμάμαι ακριβώς που το ‘χα συναντήσει, το βιβλίο του Χρόνη Μίσσιου «Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;»  ήρθε στα χέρια μου τον χρόνο που μας πέρασε, όμως υπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη περίπου μια πενταετία πριν γεννηθώ, μεταφέροντας μηνύματα τόσο απλά, τόσο χειροπιαστά, τόσο δεδομένα. Για λόγους συναισθηματικούς, ο Χρόνης Μίσσιος κέρδισε μια θέση στη βιβλιοθήκη μου το προηγούμενο έτος, ενώ τη φύλαγα για τη γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά του Ορχάν Παμούκ. New year’s resolution για μένα είναι να μεριμνήσω καταλλήλως, ώστε να πάρει το βιβλίο αυτό τη θέση που του αξίζει. Για λόγους ψυχαναγκαστικούς, δεν θα σας προτείνω κάποια αγαπημένη μου κυκλοφορία του προηγούμενου μήνα, μιας και αυτός θα ήταν ο Δεκέμβρης του προηγούμενου έτους αλλά το MAXMAG προνόησε και σας αποκαλύπτει κάποιες από τις νέες κυκλοφορίες του 2019, όπως και  γι’ αυτά που μεταφέρονται στο σινεμά το τρέχον έτος. Σας παροτρύνω να διαβάσετε τη γυναίκα στο παράθυρο από A.J. Fin, που τολμάει να αγγίξει το ζήτημα της αγοραφοβίας.

Reading Challenge
Πηγή: donnasito.gr
  1. Περί έκτασης (3 βαθμοί)

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου και το 4321 των Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και Πολ Οστερ, αντίστοιχα, είναι δύο παραδείγματα βιβλίων με έκταση μικρότερη των 200 (1 βαθμός) και μεγαλύτερη των 1000 σελίδων (2 βαθμοί) αντίστοιχα. Το να βρείτε πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα μυθιστορήματα ίσως ένα Reading Challenge από μόνο του. Προτείνουμε να ξεκινήσετε από το κείμενο περί μικρών βιβλίων της αρθρογράφου Σ. Ζέρβα, που θα σας βοηθήσει να φτάσετε τα 52 ευκολότερα.

  1. Περί προτάσεων (4 βαθμοί)

Ένα βιβλίο που έρχεται ως πρόταση:

  • του καλύτερου σας φίλου,
  • του MAXMAG,
  • ενός celebrity που θαυμάζετε
  • και ενός bestseller, όπως ανέδειξαν οι New York Times βρίσκονται 8 κατηγορίες πριν το τέλος αυτού του challenge.

«Αυτό είναι για σένα, για να μπορείς να καταλάβεις και μένα και το αγόρι σου, για να μπορείς να καταλάβεις την απώλεια και να μπορέσεις να μπεις στον κόσμο μας», ήταν τα λόγια της κολλητής μου όταν είδε στα ράφια του βιβλιοπωλείου, που είχαμε επισκεφτεί, «Το λάθος αστέρι» του Τζον Γκριν.

Διαβάστε επίσης  Η Παναγία των Παρισίων: Όταν το βιβλίο σκοτώνει το οικοδόμημα

«…Το «Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε» είναι ένα διαφορετικό ιστορικό μυθιστόρημα που εστιάζει στην παιδική αθωότητα των πρωταγωνιστών και σίγουρα στο προσωπικό τους δράμα…», είναι η πρόταση του MAXMAG που διάβαζα για λίγο καιρό πριν κοιμηθώ.

«Ειναι σαν να σε βριζει όλη την ώρα αυτό το βιβλίο και ταυτόχρονα να σε αγκαλιάζει. Είναι σαν να σε κατακρίνει και να σε αποδέχεται ταυτόχρονα», έλεγε σε κάποιο βίντεό της η Μαίρη Συνατσάκη και το ασπάστηκα κατά την περίοδο που είχα επιδοθεί σε ένα έξαλλο fangirling και από τότε δεν σταμάτησα. Μιλούσε για το “Άκου ανθρωπάκο” του Βίλχελμ Ράιχ

«Το ροζ είναι το αγαπημένο μου χρώμα. Πάντα έλεγα πως ήταν το μαύρο για να δείχνω πιο cool, αλλά, όχι, είναι το ροζ και κάθε απόχρωση αυτού. Κάποτε είχα ποστάρει δις ένα εξώφυλλο της Vogue για το μήνα Σεπτέμβρη μόνο και μόνο επειδή ήταν ροζ, δεν κάνω πλάκα». Το ροζ μανιφέστο της Roxanne Gay ήταν στην δεκάδα με τα bestseller για τη χρονιά 2014 σύμφωνα με τους Times.

Reading Challenge
Πηγή: sacurrent.com
  1. Περί επαναλήψεως (2 βαθμοί)

«Όμως εγώ ζω στην επανάληψη και το μυαλό μου πάσχει από κατάθλιψη», τραγουδάνε οι Bazooka και αυτές οι δύο κατηγορίες αφορούν ακριβώς αυτό, το re-write/telling. Μέσα στις 52 επιλογές υπάρχουν και αυτές που:

  • σας προτρέπουν να ξαναδιαβάσετε ένα αγαπημένο σας βιβλίο (1 βαθμός)
  • καθώς και την επανέκδοση ενός άλλου (1 βαθμός).

Πρόσφατα, έπιασα πάλι στα χέρια μου «Το μικρό σπίτι στο Λιβάδι», τη σειρά συγγραμμάτων της Λώρα Ίνγκαλς – Ουάιλντερ, και μια πρόσφατη επανέκδοση (2018) του εγκλήματος στο Όριαν εξπρές από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Reading Challenge
Πηγή: psichogios.gr
  1. Περί προσωπικού γούστου (3,5 βαθμοί)

Στο Reading Challenge του Maxmag σάς καλούμε να δώσετε την πρέπουσα σημασία σε βιβλία που έμειναν στην άκρη. Έτσι:

  • Δεν είναι του γούστου σας, αλλά ντρέπεστε που δεν το έχετε διαβάσει; 1 βαθμός.
  • Αποδείχθηκε πως δεν ήταν του γούστου σας και το εγκαταλείψατε πριν τα μισά; 0,5 βαθμός.
  • Σας το έκαναν δώρο αλλά δεν το έχετε ανοίξει εδώ και πέντε χρόνια; 1 βαθμός.
  • Σας άρεσε με το που διαβάσατε την περίληψη; 1 βαθμός.

Προσωπικά, ντρέπομαι να λέω πως δεν έχω διαβάσει Νίκο Καζαντζάκη και «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», αλλά για χάρη ενός άρθρου μόλις προδώθηκα. Ντρέπομαι, επίσης, που άφησα μισοτελειωμένο ένα βιβλίο που δανείστηκα πριν 2 χρόνια: Κάτι παράξενο στο νου μου – Ορχάν Παμούκ. Ίσως κοκκινίζω που εδώ και πέντε χρόνια δεν άνοιξα τον δρόμο της ευτυχίας του Χόρχε Μπουκάι (ο αποστολέας, βέβαια, του δώρου έμαθε εντός τριμήνου ότι το βιβλίο τιμήθηκε δεόντως). Όμως, είμαι περήφανη για τη «Σαμπάνια με γύρο», κερασμένη από τον Παρασκευά Ακαμάτη, που αγόρασα από ένα παζάρι βιβλίων κρίνοντας μόνο από το ωραίο κείμενο στο οπισθόφυλλο. Μετά, βέβαια, αγόρασα και τα άλλα δύο που ακολούθησαν.

Reading Challenge
Πηγή: facebook.com
  1. Περί ονόματος (3 βαθμοί)
  • Το όνομα αυτού είθε να ξεκινάει από Μ (1 βαθμός). Θα είναι όνομα συγγραφέα, όνομα στον τίτλο, όνομα πρωταγωνιστή; Δεν έχει κάποια σημασία, αρκεί που θα αρχίζει με Μ, όπως του συγγραφέα Μισέλ Μπουσί στο «Κορίτσι της πτήσης 5403».
  • Ένα βιβλίο με όνομα “Max”, όπως το “Μαξ Χάβελααρ” του Μουλτατούλι, χαρίζει έναν επιπλέον βαθμό (2 βαθμοί) διαμορφώνοντας τελικό σκορ 53/52. Έτσι, υπάρχει η ευκαιρία να καλυφθούν τυχόν κενά.
Reading Challenge
Πηγή: Αρχείο Maxmag. Φωτογράφος: Ζαννίνα Μαργαρίτη

Βρείτε τις 52 κατηγορίες του Reading Challenge συνοπτικά στις  ακόλουθες εικόνες, τις οποίες μπορείτε και να εκτυπώσετε, για να είναι πρακτικότερο το εγχείρημα:

Καλό διάβασμα και καλή τύχη!

Reading Challenge
Πηγή: Αρχείο Maxmag. Φωτογράφος: Ζαννίνα Μαργαρίτη
Reading Challenge
Πηγή: Αρχείο Maxmag. Φωτογράφος: Ζαννίνα Μαργαρίτη

 

Ονομάζομαι Ζαννίνα και είμαι φοιτήτρια φαρμακευτικής, ραδιοφωνική παραγωγός, αθλήτρια, ταξιδιάρα ψυχή, αρθρογράφος και... πολυμίξερ. Το motto μου είναι "Manners maketh man" και ατού μου η φαντασία και η αγάπη στο ξεχωριστό. Λατρεύω τα χρώματα του Eduardo Cobra, την μαγεία της Mary Poppins και την αγνότητα του Winnie the Pooh

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Χωρισμός

Χωρισμός: Να «παραιτηθώ» ή να «σκοτώσω»;

Χωρισμός, γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να δώσουμε ένα τέλος
άλπεις

Ötztal: ένα ταξίδι όνειρο στις Αυστριακές Άλπεις

Οι Άλπεις, μοιάζουν σαν να έχουν βγει από Card Postal