Το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου

Το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου βρίσκεται στην Λεπτοκαρυά Πιερίας, μόλις 25 χλμ. από την Κατερίνη. Στο μουσείο παρουσιάζεται η εξέλιξη του Ολύμπου μέσα στον γεωλογικό χρόνο. Δημιουργήθηκε από ντόπιους κατοίκους με την επιστημονική αρωγή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των καθηγητών Μ. Βαξεβανόπουλου, Α. Ρεϊζοπούλου και Β. Μέλφου.

Το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου είναι «Ανοιχτού Τύπου», δηλαδή διαδραστικό. Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν τα απολιθώματα και κρύσταλλα, ώστε μέσω της αφής να αποκτήσουν μια πιο ουσιαστική εμπειρία.

Συνολικά, χρειάζονται περίπου δύο ώρες για μια πλήρη ενημέρωση και συμμετοχή στις δραστηριότητες που παρέχει το μουσείο.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το περιεχόμενο του Μουσείου

Η έκθεση του Μουσείου Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου περιλαμβάνει ορυκτά και πετρώματα του Ολύμπου, όπως και απολιθώματα από την ευρύτερη περιοχή. Το μουσείο περιέχει ευρήματα που παρουσιάζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της χλωρίδας και της πανίδας του Ολύμπου.

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει και να μάθει για το πώς οι παγετώνες επηρέασαν τον Όλυμπο, πώς με τον καιρό επήλθε διάβρωση και πώς σταδιακά δημιουργήθηκαν τα σπήλαια στο εσωτερικό του. Πιο συγκεκριμένα, στον Όλυμπο σε ύψος 1.000 μέτρων βρέθηκαν απολιθωμένα κοχύλια, γεγονός που μαρτυρά πως κάποτε το βουνό βρισκόταν στον πυθμένα της θάλασσας.

Εκθέματα του μουσείου
Πηγή: Dion-olympos.gr

Στο μουσείο φιλοξενούνται μέχρι σήμερα περισσότερα από 1.500 ορυκτά εκθέματα, κάποια από τα οποία χρονολογούνται στην Ιουρασική περίοδο (199-145 εκατομμύρια χρόνια πριν).

Εκτός αυτού, στην έκθεση περιλαμβάνονται και ορισμένα ορυκτά, τα οποία αναφέρονται στο αρχαίο κείμενο “Ορφέως Λιθικά” ή “Περί Λίθων”. Ως γνωστόν, ο Ορφέας έζησε στα Λείβηθρα, στους πρόποδες του Ολύμπου, πολύ κοντά στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, λοιπόν, γίνεται αναφορά για διάφορα πετρώματα και τις ιδιότητες αυτών, τα οποία υπήρχαν και υπάρχουν στον Όλυμπο.

Advertising

Επίσης, εκτός των ορυκτών, σε παράλληλη αίθουσα εκτίθενται καλλιτεχνικά έργα που αναφέρονται στον Όλυμπο, τον Ορφέα και τον Μέγα Αλέξανδρο, όπως ψηφιδωτά, πίνακες, κατασκευές σε ξύλο και άλλα.

Η ξενάγηση στο μουσείο διαρκεί περίπου μια ώρα.

Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου
Πηγή: Dion-olympos.gr

Άλλες δραστηριότητες

Οι επισκέπτες, επίσης, έχουν την δυνατότητα παρακολούθησης μιας ολιγόωρης παρουσίασης (25 λεπτών) σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα χωρητικότητας 70 ατόμων. Τα θέματα των παρουσιάσεων είναι τα εξής: «Η δημιουργία της γης και η εξέλιξη της ζωής» και «Η δημιουργία του Ελλαδικού χώρου και του Ολύμπου».

Μετά το πέρας της παρουσίασης, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τα πετρώματα, συγκρίνοντάς τα με αυτά που υπάρχουν στο μουσείο. Επίσης, σε βιβλία που τους παρέχονται για αυτό τον σκοπό υπάρχουν ερωτήσεις. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αφορά κυρίως τα παιδιά που επισκέπτονται το μουσείο. Όσα παιδιά απαντούν σωστά στις ερωτήσεις, στο τέλος λαμβάνουν ως δώρο ένα μικρό αντίγραφο κάποιου ορυκτού.

Advertising

Επίσης, το μουσείο διαθέτει αμμοδώχο, όπου οι μαθητές σχολείων μαθαίνουν για το πώς να κάνουν ανασκαφή. Στα σκάμματα υπάρχουν τοποθετημένα διάφορα ορυκτά, έτσι ώστε η δραστηριότητα να φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα στους μικρούς επισκέπτες του μουσείου. Κατά την βραδινή επίσκεψη στο μουσείο υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης των πλανητών και της Σελήνης μέσω τηλεσκοπίου, το οποίο παρέχει ο χώρος.

Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου
Πηγή: Dion-olympos.gr

Μουσεία Πιερίας

Κατάγομαι από την Κατερίνη, όπου και μένω μόνιμα. Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Λατρεύω τη μουσική, τα μουσεία και τα ταξίδια.

Περισσότερα από τη στήλη: Άγνωστη Ελλάδα

Άγνωστη Ελλάδα

Η Ελλάδα με Τρένο: Μια Σιδηροδρομική Περιπέτεια Έξω από τα Συνηθισμένα

Η Ελλάδα, αυτός ο μαγικός τόπος με τα απέραντα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας, τα ηλιόλουστα…

Άγνωστη Ελλάδα

Μουσθένη: Ταξίδι στο «Πήλιο της Καβάλας»

Η Μουσθένη είναι χτισμένη στους πρόποδες του Παγγαίου και έχει 647 μόνιμους κατοίκους. Η πρόσβαση…

Άγνωστη Ελλάδα

Λίμνη Ζηρού: Το σπήλαιο που έγινε λίμνη

Η Λίμνη Ζηρού δεν ανήκει στις γνωστές λίμνες της Ελλάδας, αλλά αν με ρωτάς αξίζει…

Άγνωστη Ελλάδα

Βερδικούσια, Λιβάδι: Το άγνωστο ρεκόρ και οι τελευταίοι βλαχόφωνοι

Στα ορεινά του νομού Λάρισας, σε απόσταση 64 και 74 χιλιομέτρων αντίστοιχα, συναντάμε τη Βερδικούσα…

Άγνωστη Ελλάδα

Τα άγνωστα «Τέμπη» της Ελλάδας

Το γνωρίζατε ότι η ονομασία Τέμπη παραπέμπει και σε άλλη μία περιοχή, εκτός της κοιλάδας…

Άγνωστη Ελλάδα

Αμπελάκια: Απόδραση στο Νομό Λάρισας

Πηγή εικόνας : travelgirl.gr (Φωτογραφία του χωριού) Αν ανηφορίζεις από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, θα συναντήσεις…

Άγνωστη Ελλάδα

Λαγκάδια Αρκαδίας: Το κρεμαστό χωριό στο κέντρο της Πελοποννήσου

Τα Λαγκάδια Αρκαδίας είναι ένα ορεινό κεφαλοχώρι σχεδόν στο κέντρο της Πελοποννήσου το βρίσκεται πάνω…