Τοσικάτσου Ματσουόκα: Μια αυτοκτονία μετά από μισό αιώνα

Τοσικάτσου Ματσουόκα: Μια αυτοκτονία μετά από μισό αιώνα
Πηγή εικόνας: Getty Images.

Ο Τοσικάτσου Ματσουόκα ήταν ένας Ιάπωνας πολιτικός, ο οποίος υπηρέτησε ως Υπουργός Γεωργίας, Δασών και Αλιείας από τις 26 Σεπτεμβρίου 2006 στο υπουργικό συμβούλιο του Shinzō Abe. Αυτοκτόνησε στις 28 Μαΐου 2007 κάτω από το βάρος των κατηγοριών στο πρόσωπό του για μίζες εκατομμυρίων γεν και εν μέσω της προεκλογικής περιόδου του 2007 στην Ιαπωνία.


Τα χρόνια του Τοσικάτσου Ματσουόκα στην γενέτειρά του και το ξεκίνημα της πολιτικής του καριέρας

Ο Τοσικάτσου Ματσουόκα γεννήθηκε στο Aso της πόλης Kumamoto στις 25 Φεβρουαρίου 1945. Προερχόταν από αγροτική οικογένεια. Σχολείο πήγε στην πόλη που γεννήθηκε, όπου και τελείωσε το γυμνάσιο. Μόλις αποφοίτησε από το γυμνάσιο του Kumamoto, μπήκε στο Πανεπιστήμιο Tottori του νομού Tottori, όπου σπούδασε γεωργικές επιστήμες. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Tottori το 1969.

Αμέσως μόλις αποφοίτησε ο Ματσουόκα από το Πανεπιστήμιο Tottori, μπήκε στο Υπουργείο Γεωργίας, Δασών και Αλιείας. Για 21 χρόνια περίπου υπηρέτησε εκεί ως εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας. Το 1990 παραιτήθηκε από αυτή την θέση για να κατέβει στις κοινοβουλευτικές εκλογές, διεκδικώντας την πρώτη εκλογική περιφέρεια Kumamoto. Κερδίζει αυτές τις εκλογές. Λίγο αργότερα γίνεται μέλος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP). Ο Ματσουόκα ήταν μέλος της πολιτικής φατρίας στο LDP, που είχε επικεφαλής τον Σιζούκα Καμέ. Ο Καμέ ήταν ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους του τότε πρωθυπουργού Junichiro Koizumi στο θέμα που πρότεινε ο Koizumi για τους λογαριασμούς ταχυδρομικών ιδιωτικοποιήσεων. Ο Καμέ και το μεγαλύτερο μέρος της φατρίας του απέκλεισε το LDP το 2005. Ο Ματσουόκα όμως στάθηκε στο πλευρό του Koizumi και μετά τις γενικές εκλογές που έγιναν, διορίστηκε στη θέση του μέλους της ειδικής επιτροπής για την ιδιωτικοποίηση του ταχυδρομικού συστήματος.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Τα κρίσιμα πολιτικά χρόνια για τον Τοσικάτσου Ματσουόκα

Ο Τοσικάτσου Ματσουόκα ήταν βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Ιαπωνίας από το 1990. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2006 ο τότε πρωθυπουργός Shinzō Abe διορίζει τον Ματσουόκα Υπουργό Γεωργίας, Δασών και Αλιείας. Μερικά από τα ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκε ο Ματσουόκα είναι οι συμφωνίες για ελεύθερο εμπόριο με την Αυστραλία και το πρόβλημα εισαγωγής βόειου κρέατος με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεγάλη προσοχή έπεσε πάνω στον Τοσικάτσου Ματσουόκα όταν ανακοίνωσε ένα σχέδιο που είχε για να κάνει πιστοποιήσεις για τα ιαπωνικά εστιατόρια τροφίμων, που βρίσκονται εκτός Ιαπωνίας. Αυτή του την ιδέα ο Ματσουόκα την εμπνεύστηκε από το σύστημα ελέγχου δεδομένων Denominazione di origine της Ιταλίας. Υπήρχε η ελπίδα ότι αυτό το σύστημα, αν εφαρμοζόταν στην Ιαπωνία, θα μπορούσε να διακρίνει τα ψευδο-ιαπωνικά εστιατόρια φαγητού από τα γνήσια. Πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης έκριναν αρνητικά αυτό το σύστημα, δεν το θεώρησαν κατάλληλο για την χώρα και το ονόμασαν «αστυνομία σούσι». Μετά από αυτές τις αντιδράσεις, ο Ματσουόκα απέσυρε αυτό το σχέδιο και έκανε μια καινούρια πρόταση, πιο μετριοπαθή.

Διαβάστε επίσης  70 Χρόνια "Rear Window": Ένα κινηματογραφικό αριστούργημα του Χίτσκοκ
Πηγή Εικόνας: Getty Images.

Οι κατηγορίες για διαφθορά

Ο Τοσικάτσου Ματσουόκα, παρά την πορεία του, συνδέθηκε με δύο πολιτικά σκάνδαλα τον τελευταίο καιρό, αν και αρνήθηκε οποιαδήποτε κακή συμπεριφορά. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούσαν την παραίτησή του για ανεξήγητα υψηλά έξοδα κοινής ωφέλειας.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ο Τοσικάτσου Ματσουόκα είχε ξοδέψει περίπου 28 εκατομμύρια γεν ($ 236.600, £ 118.300) σε τέλη κοινής ωφέλειας για ένα κοινοβουλευτικό γραφείο χωρίς ενοίκιο. Και μάλιστα πάνω από 5 εκατομμύρια γεν (48.000 δολάρια Η.Π.Α.), κατηγορήθηκε ότι ξοδεύτηκαν σε δαπάνες κοινής ωφέλειας το 2005. Η δαπάνη αυτή αμφισβητήθηκε από τον Τύπο, καθώς το γραφείο του Ματσουόκα ήταν πολύ μικρό. Ο ίδιος, όμως, είχε δηλώσει ότι πληρώθηκε για το καθαρό νερό που χρησιμοποιούσε στο γραφείο του, εξηγώντας ότι οι άνθρωποι πια σπάνια πίνουν νερό από την βρύση.

Ένα ακόμα σκάνδαλο στο οποίο μπλέχτηκε το όνομα του Τοσικάτσου Ματσουόκα αφορά για άλλη μια φορά μίζες. Υποστηρίχθηκε από τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Υπουργός Γεωργίας Τοσικάτσου Ματσουόκα είχε πάρει μίζες πολλών εκατομμυρίων γεν με την μορφή δωρεάς για την εκλογική του εκστρατεία από έναν επιχειρηματία που συνδέεται με σκάνδαλο υποβολής προσφορών για δημόσια έργα. Ο ίδιος πάντως είχε απορρίψει αυτές τις κατηγορίες, ζητώντας συγγνώμη προηγουμένως γιατί δεν είχε δηλώσει αυτές τις πολιτικές δωρεές.

Advertising

Ο πρωθυπουργός Shinzō Abe υπερασπίστηκε σθεναρά τον υπουργό του, συχνά ενάντια στις συμβουλές μέσα από το κόμμα του, λέγοντας ότι είχε εκπληρώσει τις νομικές του ευθύνες.

Ο Ματσουόκα συνδέθηκε με το ανοιχτό ρεβιζιονιστικό λόμπι Nippon Kaigi .

Διαβάστε επίσης  Έλβις Πρίσλεϊ: Ο βασιλιάς του Rock and Roll

Ο θάνατος του Τοσικάτσου Ματσουόκα που κανείς δεν περίμενε

Η πολιτική ζωή της Ιαπωνίας το 2007 είναι σε αναβρασμό. Έχουν προκηρυχθεί εκλογές για το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς και παράλληλα κυκλοφορούν φήμες για εμπλοκή του Υπουργού Τοσικάτσου Ματσουόκα σε οικονομικά σκάνδαλα. Παρά τους ισχυρισμούς από τον ίδιο ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο, αλλά και τις δηλώσεις ότι έχει εκπληρώσει τις νομικές του ευθύνες, ο Τοσικάτσου Ματσουόκα είναι υποχρεωμένος να εξεταστεί από το κοινοβούλιο. Η εξέταση αυτή έχει οριστεί να γίνει στις 28 Μαΐου 2007.

Λίγες ώρες πριν την εξέτασή του από το κοινοβούλιο, περίπου το μεσημέρι της Δευτέρας 28 Μαΐου 2007, ο Τοσικάτσου Ματσουόκα βρέθηκε αναίσθητος στο σαλόνι του διαμερίσματός του σε συγκρότημα κατοικιών του Τόκιο, από έναν συνεργάτη του. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο 62χρονος Ματσουόκα βρέθηκε απαγχονισμένος φορώντας τις πυτζάμες του, με ένα σχοινί που έμοιαζε με λουρί σκύλου. Αναφέρουν επίσης ότι ο Ματσουόκα είχε αφήσει πολλά σημειώματα αυτοκτονίας, περίπου 5 ή 6, συμπεριλαμβανομένου κι ενός που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Abe και την κοινή γνώμη, στο οποίο ζητάει συγγνώμη για τις πράξεις του. Αναφέρεται ότι υπήρξε κι ένα σημείωμα χωρίς παραλήπτη, το οποίο γράφει: «Λυπάμαι που προκαλούσα προβλήματα». Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Γεωργίας, Δασών και Αλιείας βρέθηκε απαγχονισμένος, αλλά δεν επιβεβαίωσε καμιά πληροφορία για τα σημειώματα αυτοκτονίας.

Advertising

Ο Τοσικάτσου Ματσουόκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου έγιναν προσπάθειες ανάνηψης, χωρίς όμως επιτυχία. Ο υπουργός Γεωργίας, Δασών και Αλιείας της Ιαπωνίας Τοσικάτσου Ματσουόκα, μετά την απόπειρα αυτοκτονίας, πέθανε στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Keio στο Τόκιο. 

Πηγή Εικόνας: Getty Images.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εξέφρασαν σοκ για την αυτοκτονία του Ματσουόκα.

Είναι η πρώτη φορά, που ένας εν ενεργεία υπουργός της κυβέρνησης της Ιαπωνίας αυτοκτόνησε, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο υπουργός Στρατού αυτοκτόνησε λόγω ειδήσεων για παράδοση της Ιαπωνίας.

Μετά τον προσωρινό υπουργό Masatoshi Wakabayashi, διάδοχός του Τοσικάσου Ματσουόκα ορκίστηκε την 1η Ιουνίου ο Norihiko Akagi.

Advertising


Οι επιπτώσεις της αυτοκτονίας Ματσουόκα στην πολιτική ζωή της Ιαπωνίας

Την προεκλογική περίοδο του 2007 στην Ιαπωνία, ο τότε πρωθυπουργός Shinzō Abe σημείωνε πτώση στις βαθμολογίες έγκρισης, κυρίως εξαιτίας της κακής διαχείρισης της κυβέρνησής του πολλών εκατομμυρίων από αρχεία πληρωμών συντάξεων, τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν στους συνταξιούχους.

Διαβάστε επίσης  Μέμος Μπεγνής: 20 χρόνια δεν είναι ένα συνηθισμένο όνειρο

Η αυτοκτονία του Τοσικάτσου Ματσουόκα, μόλις δυο μήνες πριν από τις εκλογές του Ιουλίου για την Άνω Βουλή στην Ιαπωνία, επηρέασε αρνητικά τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Shinzō Abe. Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Abe στην κηδεία του Ματσουόκα: «Οι επιπτώσεις στο υπουργικό συμβούλιο θα είναι μεγάλες».

Πηγή Εικόνας: Getty Images .

Κάποιος άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος του Τόκιο δήλωσε στο Ρόϊτερ ότι: «Η αυτοκτονία θα έχει σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις, αλλά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμήσω το μέγεθός τους».

Ο Chris Hogg, ανταποκριτής του BBC στο Τόκιο, αναφέρει ότι ο θάνατος του Τοσικάτσου Ματσουόκα είναι ένα άλλο πλήγμα για την κυβέρνηση του Abe.

Advertising

Ο αρχηγός του μικρού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο Μιζούχο Φουκουσίμα, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είναι λυπηρό που ο πρωθυπουργός Άμπε δεν έκανε τον Ματσουόκα να εξηγήσει τον εαυτό του στο κοινό» και πως ο πρωθυπουργός έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για αυτό.

Σχεδόν 1 μήνα μετά την αυτοκτονία του Ματσουόκα, στις 20 Ιουνίου, ο αντιπρόεδρος Taku Yamamoto δήλωσε στον ιαπωνικό Τύπο ότι ο Τοσικάσου Ματσουόκα είχε χρησιμοποιήσει τα χρήματα από τις μίζες για τις γκέισες της Asakusa. Μετά από αντιδράσεις, όμως, ο Yamamoto απέσυρε αυτά του τα σχόλια την επόμενη μέρα, λέγοντας ότι επρόκειτο μόνο για ένα αστείο.


Στο παρακάτω video βλέπουμε την πρώτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε μετά την αυτοκτονία του Τοσικάτσου Ματσουόκα.

Advertising


Για το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν πηγές από:

  • Σκάνδαλο οδήγησε στην αυτοκτονία Ιάπωνα υπουργό (2007). Ανακτήθηκε από: https://www.tanea.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 27/4/20
  • Toshikatsu Matsuoka, Ανακτήθηκε από: https://en.wikipedia.org/ Τελευταία πρόσβαση: 27/4/20
  • Αυτοκτόνησε ο Ιάπωνας υπουργός Γεωργίας (2007). Ανακτήθηκε από: https://www.skai.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 27/4/20
  • Αυτοκτόνησε ο Ιάπωνας υπουργός Γεωργίας υπό το βάρος κατηγοριών για διαφθορά (2007). Ανακτήθηκε από: https://www.in.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 27/4/20
  • Sieg, L. (2007). Minister’s suicide evokes Japan’s shady politics. Ανακτήθηκε από: https://uk.reuters.com Τελευταία πρόσβαση: 27/4/20
  • Japanese minister kills himself (2007). Ανακτήθηκε από: http://news.bbc.co.uk/ Τελευταία πρόσβαση: 27/4/20
  • Sieg, L., Nishiyama, G. (2007). Japan minister commits suicide, adds to PM’s woes. Ανακτήθηκε από: https://www.reuters.com/ Τελευταία πρόσβαση: 27/4/20

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Αναστασιάδη. Έχω σπουδάσει νηπιαγωγός και από μικρή μου άρεσε να γράφω. Στο ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω, είμαι μέλος πολιτιστικών συλλόγων για την εκμάθηση παραδοσιακών χoρών και ασχολούμαι και με τις πολεμικές τέχνες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η θέση της γυναίκας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η θέση της γυναίκας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν λιτή και

Πλασματική διαταραχή: Ορισμός και διαγνωστικά κριτήρια

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πλασματική διαταραχή: