Καθαρά Δευτέρα: Μία παράδοση γεμάτη έθιμα

Η ημέρα της  Καθαράς Δευτέρας γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί επίσημη αργία , είναι ένα χριστιανικό έθιμο και συμβολίζει τον τερματισμό των καρναβαλιών, ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί  «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Εκείνη την ημέρα οι Έλληνες συνηθίζουν να τρώνε λαγάνα(άζυμο ψωμί), ταραμά, χαλβά, θαλασσινά, λαχανικά και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης μικροί και μεγάλοι  πετάνε χαρταετό αν φυσικά τους το επιτρέψει ο καιρός.

Τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα

Πολλά και διάφορα τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας που επικρατούν εδώ κι χρόνια. Πρώτο και καλύτερο είναι το γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από τη Μικρά Ασία οι πρόσφυγες. Χρειάζονται 13 άτομα για να στήσουν το χορό. Ο ένας κρατάει ένα μεγάλο στύλο που έχει 12 κορδέλες, κρατώντας τες τα παιδιά χορεύουν και τραγουδούν γύρω γύρω. Όταν οι κορδέλες μπερδευτούν μεταξύ τους τότε αρχίζουν να χορεύουν προς την αντίθετη πλευρά με στόχο να ξετυλιχτούν και έτσι τελειώνει ο χορός.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Άλλο ένα έθιμο είναι το Έθιμο του Αγά που αναβιώνει στα Μεστά και στους Ολύμπους  της Χίου και έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. Εκεί δημιουργούν ένα θεατρικό όπου ο Αγάς είναι δικαστής και καταδικάζει τους πολίτες. Βέβαια το έργο έχει χιούμορ και δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα στους θεατές.

Στη Θήβα λαμβάνει μέρος ο Βλάχικος γάμος που έχει τις ρίζες του στη διονυσιακή λατρεία κατά το έθιμο την Καθαρά Δευτέρα ξυρίζουν το γαμπρό ώστε να παντρευτεί κάποιον άντρα συγχωριανό του που είναι μεταμφιεσμένος σε νύφη , η όλη δράση πλαισιώνεται από πολύ χορό και μουσική.

Διαβάστε επίσης  Μαστοροχώρια: Μια υπέροχη γωνιά της Ηπείρου

Στην Αλεξανδρούπολη ένας κάτοικος ντύνεται σε μπέη και μοιράζει ευχές στον κόσμο για το καλό.

Στο Γαλαξίδι οι κάτοικοι αλευρώνονται και μουτζουρώνονται μεταξύ τους και στην συνέχεια χορεύουν χορούς όλοι μαζί.

Advertising

Ακόμα, στην Μεθώνη συναντάμε το έθιμο του Κουτρούλη ο γάμος. Πρόκειται για την αναβίωση ενός πραγματικού γάμου που έγινε τον 14ο αιώνα και προκάλεσε μεγάλο χαμό. Το όλο θέαμα περιέχει σάτιρα με τους θεατές να διασκεδάζουν.

Τέλος, το πέταμα του χαρταετού είναι ένα έθιμο της Καθαράς Δευτέρας που αν και δεν έχει ελληνικές ρίζες συνεχίζει να επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας με μεγάλη επιτυχία. Ο χαρταετός μας ήρθε από την Κίνα και συμβόλιζε ότι όσο ψηλότερα θα πετάξει ο χαρταετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι οι άνθρωποι.

(εικόνα από paidorama.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φέτος η Καθαρά Δευτέρα πέφτει στις 2 Μαρτίου και οι προετοιμασίες για τα έθιμα αλλά και για τα παραδοσιακά εδέσματα έχουν αρχίσει ήδη.

Καλές Απόκριες!

Advertising

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Mag24.gr

Politis.com.cy

Infokids.gr

Advertising

Paidorama.com

Now24.gr

Iefimerida.gr

Wikipedia.gr

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Conclave

Conclave: Ο καθολικισμός στο απόσπασμα

Το “Conclave” είναι ένα πολιτικό θρίλερ του 2024, σε
Θιουδάδ Ρεάλ

Θιουδάδ Ρεάλ: ταξίδι στα χνάρια του Δον Κιχώτη

H Θιουδάδ Ρεάλ, είναι στο κάμπο Καλατράβα της Ισπανίας, στο