Καβουρότρυπες: η Χαβάη της Ελλάδας

Πηγή εικόνας: Tripadvisor.gr

Στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου της Σιθωνίας, υπάρχει ένα σύμπλεγμα από παραλίες, γνωστές ως Καβουρότρυπες. Πρόκειται για μικρούς κολπίσκους, κρυμμένους πίσω από ένα υπέροχο πευκοδάσος. Οι κάτασπρες μικρές αμμουδιές, τα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά, τα λευκά βράχια και τα πυκνά πεύκα που φτάνουν μέχρι το κύμα, σαγηνεύουν τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Το τοπίο εξωτικής ομορφιάς σε συνδυασμό με τη θέα προς τον επιβλητικό Άθω, δημιουργούν έναν μικρό επίγειο παράδεισο. Αν, λοιπόν, οι παραλίες της Χαλκιδικής συναγωνίζονταν μεταξύ τους, οι Καβουρότρυπες, αναμφισβήτητα, θα κέρδιζαν το πρώτο βραβείο.

Παλαιότερα, οι Καβουρότρυπες ήταν γνωστές παρά μόνο στους ντόπιους και σε αυτούς που το καλοκαίρι εξερευνούσαν κάθε σπιθαμή της Χαλκιδικής. Ήταν μάλιστα σαν ένα κοινό μυστικό, ένα μαγευτικό καταφύγιο που το ήξεραν μόνο λίγοι. Για αυτό εξάλλου, στον κεντρικό δρόμο δεν τοποθετήθηκε ποτέ πινακίδα που να σηματοδοτεί τη διαδρομή για αυτές τις παραλίες. Σήμερα, βέβαια, πολύς είναι ο κόσμος που επισκέπτεται την περιοχή, ιδιαίτερα κατά την υψηλή θερινή περίοδο. Η έλλειψη τουριστικής οργάνωσης και υποδομών συγκαταλέγεται στα θετικά των Καβουρότρυπων. Ανθρώπινες παρεμβάσεις δεν υπάρχουν παρά μόνο κάποιες – καλλιτεχνικής φύσεως – στα βράχια. Η περιοχή έχει πολλάκις χαρακτηριστεί ως η “Χαβάη της Ελλάδας” και όχι άδικα.

Καβουρότρυπες
Πηγή εικόνας: : Aquatravel.rs

Ιστορία της Χαλκιδικής

Μυθολογία

Υπάρχουν πολλές αναφορές για τη Χαλκιδική στην ελληνική μυθολογία. Για παράδειγμα, λέγεται πως στο πρώτο πόδι – στην Κασσάνδρα – είναι θαμμένος ο γίγαντας του σεισμού, ο Εγκέλαδος. Το δεύτερο πόδι – η Σιθωνία οφείλει το όνομα της στον Σίθωνα, γιο του Ποσειδώνα. Τέλος, ο Άθως σχηματίστηκε από έναν βράχο που έριξε εναντίον των θεών ο γίγαντας Άθως.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο η γεωμορφολογία, όσο και η χλωρίδα και πανίδα της Χαλκιδικής ήταν κατά πολύ διαφορετικές. Μάρτυρες είναι τα απολιθωμένα λείψανα ελεφαντοειδών και άλλων εξαφανισμένων ειδών που βρέθηκαν στη Νικήτη, τα Βραστά και σε άλλες περιοχές. Ορισμένα ευρήματα, όπως για παράδειγμα στο Σπήλαιο των Πετραλώνων, αποδεικνύουν ότι η παρουσία των ανθρώπων στην περιοχή ξεπερνά τα 700.000 χρόνια.

Διαβάστε επίσης  Πλατεία Συντάγματος: Το κέντρο της Αθήνας με την απίστευτη ιστορία

Βυζαντινή και οθωμανική περίοδος

Η μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους άρχισε να οργανώνεται κατά τον 9ο αιώνα μ. Χ. Το 963 χτίζεται η Μονή Αγίας Λαύρας και στη συνέχεια οι υπόλοιπες 19 μονές. Μετά τον 12ο αιώνα, η Χαλκιδική διαιρέθηκε στα καπετανίκια της Καλαμαριάς, Ερμηλείας, Ιερισσού, Κασσανδρείας και Λογγού. Στα μέσα του 14ου αιώνα, μεγάλο μέρος της Χαλκιδικής προσαρτήθηκε από το Σερβικό κράτος υπό τη βασιλεία του Στέφανου Ντούσαν. Πριν την υποδούλωση της από τους Τούρκους, κάποιες παραλιακές περιοχές της Χαλκιδικής ανήκαν στους Ενετούς.

Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, η Χαλκιδική αποτελούσε τμήμα του σαντζακιού της Θεσσαλονικής και διαιρέθηκε σε τρεις περιφέρειες: της Κασσάνδρας, των Χασικοχωρίων και των Μαντεμοχωρίων. Το Άγιον Όρος αποτελούσε ξεχωριστή περιοχή.

Νεότερη ιστορία

Στα τέλη του 18ου αιώνα, όλες οι περιφέρειες της Χαλκιδικής σημείωσαν ανάπυξη τόσο στη γεωργία, όσο και στην κτηνοτροφία. Πολλοί ήταν οι Χαλκιδιώτες που συμμετείχαν αρχικά στην Επανάσταση του ’21 και μετέπειτα στον Μακεδονικό Αγώνα, πολεμώντας εναντίον των κομιτατζήδων. Η νεότερη ιστορία της Χαλκιδικής επισφραγίστηκε με την άφιξη και εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων από την Μ. Ασία και τον Πόντο το 1922. Πλάι στα ντόπια χωριά, “φύτρωσαν” 27 καινούρια, τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο στην οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη του τόπου.

Αριστοτέλης
Πηγή εικόνας: : Flash.gr

Πώς θα φτάσετε στις Καβουρότρυπες

Όπως προαναφέρθηκε, οδική σήμανση για τις Καβουρότρυπες δεν υπάρχει. Στον δρόμο προς τη Σάρτη, περίπου 6 χλμ. νότια του Αρμενιστή και 5 χλμ. βόρεια από το Πλατανίτσι, σε μια διαδρομή με επαναλαμβανόμενες στροφές, υπάρχει μια μεγάλη ευθεία. Εκεί, από την πλευρά της παραλίας ανάμεσα στα πεύκα, διακρίνονται μικρά ανοίγματα σαν χωματόδρομοι. Στα σημεία αυτά βρίσκονται οι είσοδοι για τις μαγευτικές παραλίες, οι οποίες δεν απέχουν πολύ από τον κεντρικό δρόμο. Συνήθως, κατεβαίνει κανείς με τα πόδια μέσα από μονοπάτια. Ένα στοιχείο που θα σας βοηθήσει, είναι η πινακίδα με την ένδειξη “Βeach bar Πορτοκάλι”. Η πινακίδα αυτή οδηγεί στο beach bar που βρίσκεται στη μεγαλύτερη παραλία των Καβουρότρυπων, περίπου 350 μ. μέσω χωματόδρομου.

Διαβάστε επίσης  Εφταλού Λέσβου: Παραλία ''απόδρασης'' και πολιτισμού

Γενικότερα, η πρόσβαση σε όλες τις περιοχές της Χαλκιδικής είναι γρήγορη και άνετη. Όποιο σημείο και αν επιλέξετε, είτε παραθαλάσσιους οικισμούς είτε χωριά, δεν θα δυσκολευτείτε λόγω των μικρών αποστάσεων.

Καβουρότρυπες
Πηγή εικόνας: : Carettaresort.gr

Οι παραλίες

Το μικρό beach bar “Πορτοκάλι” είναι η μοναδική οργανωμένη υποδομή στις Καβουρότρυπες. Οι υπόλοιπες παραλίες – απομονωμένες και ερημικές – συνεχίζουν στα νότια και στα βόρεια από τις Καβουρότρυπες. Φθάνοντας στη παραλία Καβουρότρυπες και Πορτοκάλι θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε μαζί σας ομπρέλα για τον ήλιο, ψάθα παραλίας ή πετσέτα και σίγουρα αντηλιακό, γιατί ο ήλιος καίει και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και ηλίαση. Μπορείτε να προμηθευτείτε φαγητό και ποτά από τις καντίνες που υπάρχουν γύρω από την περιοχή, τόσο κοντά στην παραλία όσο, και πάνω στον δρόμο.

Πηγή εικόνας: : Halkidiki-info.com

Η πετρωμένη γοργόνα

Σήμα κατατεθέν της παραλίας Πορτοκάλι ήταν η “πετρωμένη γοργόνα”, δημιούργημα του Διονύση Καρυπίδη. Το έργο αυτό είχε σκαλιστεί το 1997 πάνω σε βράχους της παραλίας και προσέλκυε πολλούς επισκέπτες ετησίως, οι οποίοι έρχονταν στις Καβουρότρυπες για να το θαυμάσουν. Ωστόσο, όμως, το 2014, ο Δήμος Σιθωνίας – και συγκεκριμένα η τουριστική αστυνομία – επέβαλε στον καλλιτέχνη πρόστιμο ύψους 533,61€ με δικαιολογία ότι το έργο κατέστρεφε το φυσικό τοπίο. Αργότερα, το ίδιο έτος, ο καλλιτέχνης προχώρησε σε καταστροφή του έργου με τη χρήση βαριοπούλας.

Πετρωμένη γοργόνα
Πηγή εικόνας: : Iefimerida.gr

Διαμονή στις Καβουρότρυπες

Για τη διαμονή σας στις Καβουρότρυπες, αλλά και σε άλλες περιοχές της Σιθωνίας, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στην Σάρτη, στη Βουρβουρού κ.α. υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή. Οι τιμές ποικίλλουν.

Διαβάστε επίσης  Το Εκκλησιαστικό Μουσείο - Ιμαρέτ Κομοτηνής
Σιθωνία
Πηγή εικόνας: TripAdvisor

Διασκέδαση

Για την διασκέδαση σας στη Σιθωνία, θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και νυχτερινά μαγαζιά (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club κλπ.), με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας. Οι χώροι αυτοί καλύπτουν όλα τα γούστα.

Σιθωνία
Πηγή εικόνας: Thestival.gr

Χρήσιμες Συμβουλές & πληροφορίες

Αν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία και τον συνωστισμό στην παραλία, καλό είναι να επισκεφτείτε τις Καβουρότρυπες τις πρωινές ώρες. Εάν δεν επιθυμείτε γενικότερα την πολυκοσμία, η πιο κατάλληλη εποχή για να επισκεφτείτε την παραλία είναι είτε τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, είτε προς το τέλος της σεζόν.

Οι βραχώδεις πλευρές της παραλίας χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς σε πολλά σημεία τους υπάρχουν αχινοί, τόσο κάτω από το νερό, όσο και σε μικρές σχισμές στα βράχια.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δημοτικό Διαμέρισμα Σάρτης: +30 23750 94360

Δήμος Σιθωνίας: +30 23753 50100-1

Τοπικό Αγροτικό Ιατρείο Σάρτης: +30 23750 94642

Φαρμακείο, Σάρτη: +30 23750 94000

Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου: +30 23750 31523

Δημοτικό Διαμέρισμα Σάρτης (Κοινότητα), Σάρτη: +30 23750 94360

Taxi: +30 23750 71500

Καβουρότρυπες
Πηγή: Kartson.blogspot.com

Κατάγομαι από την Κατερίνη, όπου και μένω μόνιμα. Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Λατρεύω τη μουσική, τα μουσεία και τα ταξίδια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

ΔΕΠΥ

ΔΕΠΥ: Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

Τι είναι ΔΕΠΥ Η δεπυ είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή με

Το φαινόμενο doppelgänger

Με το φαινόμενο doppelgänger (ή αλλιώς το φαινόμενου του διπλού