Νεμέα: Η Τοσκάνη της Ελλάδος

Νεμέα
Πηγή εικόνας: protothema.gr

Νεμέα Κορινθίας: Σήμερα θα περπατήσουμε στην φιλόξενη γη της Νεμέας. Γνωστή από την αρχαιότητα μέσα από τους άθλους του Ηρακλή, φτάνει η φήμη της στο σήμερα για τους απέραντους αμπελώνες που θυμίζουν Τοσκάνη, με τα μοναδικά κρασιά της. Οι άνθρωποι της, μοναδικοί, φιλόξενοι, γλεντζέδες και περήφανοι για την αρχέγονη καταγωγή τους. Σήμερα, παρέα, θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, και θα μάθουμε ξετυλίγοντας την μοναδική ιστορία του τόπου, που κάποτε φιλοξενούσε στα χώματα της, λιοντάρια και Ήρωες.

Νεμέα
Πηγή εικόνας: in2life.gr

Μέχρι το 1923 η Νεμέα ονομάζονταν Άγιος Γεώργιος παίρνοντας την ονομασία από την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία. Νεμέα Έλαβε το όνομα της από την  ομώνυμη Νύμφη, κόρη του Ασωπού ποταμού. Γυρνώντας τους δείκτες του ρολογιού στον παρελθόν τα πρώτα σημάδια κατοίκησης στην περιοχή φαίνεται ότι υπάρχουν από το 1500 π.χ.  και συγκεκριμένα στο ύψωμα Τσουγκίζα. Το 10ο αιώνα π.χ. τρία χιλιόμετρα έξω από την Νεμέα κτίζεται η πόλη Φλειούντα η οποία στην ουσία, είναι η αρχαία Νεμέα. Η πόλη βρέθηκε σε ακμή το 6ο αιώνα και φημίζονταν για τον πανέμορφο ιερό του Δία. Ο ναός ήταν δωρικού ρυθμού με 6 κολώνες στις στενές πλευρές και 12 στις μακριές. Έξω από τον χώρο του ναού έβρισκες ξενώνα, λουτρό  και στάδιο όπου εκεί διεξάγονταν από το 573 π.χ. και κάθε δυο χρόνια τα Νέμεα. Προχωρώντας στα χρόνια, την βυζαντινή περίοδο η Νεμέα δέχτηκε πολλές επιδρομές από Βούλγαρους και Σλάβους άλλα χωρίς να μπορούν να καταλάβουν την πόλη καθώς η αντίσταση ήταν αρκετά μεγάλη. Στα επόμενα χρόνια κατακτήθηκε από τους Λατίνους και μετά από τους Τούρκους. Στην ελληνική επανάσταση του 1821 πάρα πολλοί κάτοικοι πήραν μέρος στον ξεσηκωμό και έδωσαν αγώνες με θυσία την ίδια τους την ζωή. Ιδιαίτερη μορφή της εποχής ο αρχηγός Δανιήλ Παμπούκης που πρωτοστάτησε μέχρι την απελευθέρωση της πόλης το 1822. Την εποχή της κατοχής κατακτήθηκε από Ιταλούς και δημιουργήθηκαν από τους ντόπιους πολλά αντάρτικα στρατεύματα για την εξόντωση του εχθρού.

Νεμέα
Πηγή εικόνας: ebooks.edu.gr

Κατά την μυθολογία στην Νεμέα, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε έναν από τους πρώτους του άθλους και συγκεκριμένα σκοτώνοντας το λέοντα της Νεμέας που φόβιζε με την παρουσία του όλη την περιοχή. Ο Ηρακλής αφού έπνιξε το λιοντάρι με την απίστευτη δύναμη του αφαίρεσε την λεοντή του και την φορούσε ως πανωφόρι του. Επίσης στην Νεμέα ο Οφέλτης, γιος του Λυκούργου, βασιλιάς της Νεμέας βρήκε τραγικό θάνατο μετά από δάγκωμα φιδιού και ήταν η αιτία να συνδεθεί ο ιδρυτικός μύθος  με τους Αγώνες των Νεμέων. Φτάνοντας στο σήμερα κανείς δεν πρέπει να χάσει στην αρχαία Νεμέα το αρχαιολογικό πάρκο. Εδώ θα περιηγηθείτε εντός του αρχαιολογικού χώρου και θα δείτε απομεινάρια του παλαιού ναού του Νεμείου Δία που είναι και το πιο σημαντικό οικοδόμημα του χώρου. Στα 400 μέτρα από τον ναό  υπήρχε το στάδιο και φαίνεται ότι έπρεπε να χωρούσε περίπου 40.000 θεατές. Το στάδιο ανασκάφηκε με την βοήθεια της Αμερικανικής Σχόλης κατά τα έτη 1974-81 και σήμερα μπορείτε να δείτε το πίσω μέρος των αποδυτηρίων που σώζονται λίγοι κίονες, την λιθόκτιστη στοά που οδηγούσε στο στάδιο τους αθλητές και θεωρείτε μοναδικό σωζόμενο δείγμα αρχιτεκτονικής στο κόσμο. Το μεγαλείο του χώρου σε κάνει να μένεις άφωνος. Το συνολικό μήκος του στίβου ήταν 178 μέτρα και αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο ο πρώτος αναγνωρίζονταν ενώ όλοι οι υπόλοιποι είχαν την ίδια ακριβώς αξία. Μην ξεχάσετε όταν περάσετε μέσα από την στοά να ψηλαφίσετε τις πέτρες που σκάλισαν τα ονόματα τους οι αθλητές τις εποχής πριν βγουν στο στάδιο. Από το 1996 και μετά και για κάθε τέσσερα χρόνια γίνεται οι αναβίωση των αγώνων.

Διαβάστε επίσης  Ο Μεσότοπος και οι άνθρωποι του
Νεμέα
Πηγή εικόνας: nemeangames.org

Δίπλα στο αρχαιολογικό χώρο θα συναντήσετε το μοναδικό αρχαιολογικό μουσείο της Νεμέας που εγκαινιάστηκε το 1984. Μέσα από σύγχρονες εγκαταστάσεις θα δείτε μοναδικά ευρήματα από την γύρω περιοχή. Θα αντικρίσετε μια μακέτα αναπαριστώντας την περιοχή όπως ήταν το 300 π.χ. για την καλύτερη αντίληψη του χώρου. Υπάρχουν πληθώρα από νομίσματα, αγγεία, ανάγλυφα, κεραμικά, μαρμάρινες στήλες, και τμήματα των οικημάτων. Σημαντικότερα  εκθέματα του μουσείου είναι ένα χρυσό δακτυλίδι που αναπαριστά την παράσταση χορού τριών γυναικών, μια χάλκινη Υδρία με μορφή γυναίκας που στην λαβή της υπάρχει η επιγραφή »Ανήκω στο Δία στην Νεμέα», ψήφοι χρυσού περιδεραίου και πέντε χρυσοί ρόδακες από  μυκηναϊκό νεκροταφείο που βρέθηκε στο χωριό Αηδόνια Νεμέας (15ος αιώνας π.Χ.). Στην είσοδο της πόλης προς Στυμφαλία θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι είναι κτίσμα του 14ου ή του 15ου αιώνα. Πετρόκτιστο και βυζαντινού ρυθμού. Διαθέτει ένα πολυγωνικό τρούλο και εσωτερικά διατηρούνται πολεμίστρες κάτι που ενισχύει ότι την περίοδο της τουρκοκρατίας υπήρξε σταθμός κλεφτών. Το τέμπλο άλλα και το δάπεδο είναι πέτρινο και φαίνεται ότι ήταν μετόχι του γνωστού μοναστηρίου του ομώνυμου μοναστηρίου στον Φενεό. Ο οικισμός που αναπτύχθηκε γύρω από το εκκλησάκι πήρε την ονομασία του και εξαιτίας αυτού η ποικιλία σταφυλιών που υπάρχει στην περιοχή ονομάστηκε «Αγιωργίτικο».

Advertising

Advertisements
Ad 14
Νεμέα
Πηγή εικόνας: mythicalpeloponnese.gr

Στο όρος Πολύφεγγου πρέπει να επισκεφτείτε την Ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βράχου Νεμέας. Βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε έναν απόκρημνο βράχο που η θεά από εκεί είναι μοναδική προς την Νεμέα και την γύρω κοιλάδα με τους αμπελώνες. Ο ναός βρίσκεται εντός ενός σπηλαίου και αποτελεί πόλο έλξης από όλη την Ελλάδα. Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και την εποχή εκείνη το ιερό της τέμπλο ήταν επίχρυσο και έπαιξε σημαντικό ρόλο την εποχή της ελληνικής επανάστασης. Εντός του σπηλαίου υπάρχει πηγή, άγιασμα. Η ιερή της εικόνα βρίσκεται για λογούς ασφαλείας σήμερα στο μετόχι του Αγίου Αθανάσιου και χαρακτηρίζεται Παναγία του Πάθους. Δεξιά και αριστερά της εικόνα της υπάρχουν ζωγραφισμένοι γονυπετείς άγγελοι. Τα θαύματα της είναι πάρα πολλά και πολλές μαρτυρίες το επιβεβαιώνουν. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία που την εποχή της κατοχής, κλέφτες εισέβαλαν στην μονή για να την λεηλατήσουν. Λίγο πριν φύγουν από το μοναστήρι ένας από αυτούς πυροβόλησε την θαυματουργή εικόνα στο χέρι. Αμέσως αυτή άρχισε να βγάζει αίμα και να δακρύζει και μέχρι και σήμερα υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στο χέρι της.

Διαβάστε επίσης  Κάστρο Αγίου Δονάτου και Πύργος Κούλια
Νεμέα
Πηγή εικόνας: moriasnow.gr

Λίγο πιο έξω από την Νεμέα υπάρχει ένα φράγκικο κάστρο πάνω, σαν αετοφωλιά, σε έναν εντυπωσιακό βραχώδες ύψωμα. Ο σκοπός του ήταν να ελέγχει την δίοδο από την Κορινθία στην Αργολίδα. Το κάστρο ονομάζεται κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Για το κάστρο οι πρώτες αναφορές γίνονται μέσα από μεσαιωνικές πηγές και φαίνεται ότι πρέπει να κτίστηκε λίγο μετά του 1292. Στις μέρες μας σώζονται ελάχιστα κατάλοιπα. Η κορυφή είναι οχυρωμένη με ένα τείχος και ένα πύργο. Στην άκρη του γκρεμού θα συναντήσετε μια υδατοδεξαμενή αλλά θέλει πολύ προσοχή η προσέγγιση της. Πιο κάτω στην πλαγιά βρίσκονται ερείπια από τα σπίτια του μεσαιωνικού οικισμού. Στα νοτιοανατολικά της Νεμέας λίγο πιο ψηλά από τον σιδηροδρομικό σταθμό θα συναντήσετε τα Δερβενάκια που εδώ ο Αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έδωσε την πιο σημαντική νίκη της ελληνικής επανάστασης . Το μαρμάρινο του λευκό άγαλμα δεσπόζει από μακριά και μια επίσκεψη εκεί επιβάλλεται .Έξι χιλιόμετρα έξω από την Νεμέα θα συναντήσετε το Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών που είναι επισκέψιμο και θα μάθετε πως προσφέρει υπηρεσίες ευρυζωνικού internet σε αεροπλάνα και πλοία.

Νεμέα
Πηγή εικόνας: tolo.gr

Και για το τέλος σας άφησα το πιο μεθυστικό κομμάτι της Νεμέας. Οι περίφημοι αμπελώνες που περικυκλώνουν την πόλη μέσα σε μια περιμετρική έκταση 27.000 στρεμμάτων έχοντας καλύψει όλο το λεκανοπέδιο και φτάνουν μέχρι τις περιμετρικές πλαγιές και τους γραφικούς λόφους. Τολμήστε να πάρετε το ποδήλατο σας και χαθείτε στα μοναδικά τοπία που δημιουργούν. Περιηγηθείτε ανάμεσα σε πανέμορφα οινοποιία με ανθρώπους επαγγελματίες που αγαπούν το κρασί, και έχουν στις περγαμηνές τους αρκετά διεθνή βραβεία καθώς η αναγνώριση πλέον είναι γεγονός. Κάθε οινοποιείο είναι ένα μικρό μουσείο που μπορείς να επισκεφτείς και να μάθεις τα πάντα γύρω από το κρασί. Η ποικιλία Αγιωργίτικο μεσουρανεί, και είναι η αιτία για τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ των οίνων με την μοναδική και αξέχαστη γεύση τους. Την εποχή ειδικά του τρύγου όλοι η περιοχή μυρίζει κρασί και ο αέρας σε μεθά. Βέβαια η περιοχή φημίζεται και για το μοναδικό ελαιόλαδο αλλά και την πασίγνωστη κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα.Όλο τον χρόνο η περιοχή φιλοξενεί φεστιβάλ, γιορτές και πανηγύρια είτε προβάλλοντας τα μοναδικά προϊόντα της, είτε γιορτάζοντας τους πολιούχους αγίους τους.

Διαβάστε επίσης  Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο: Η σύντομη ιστορία ενός σπουδαίου έργου
Νεμέα
Πηγή εικόνας: corinthia.events

Η μικρή απόσταση από την Πρωτεύουσα και το καλό οδικό δίκτυο σε φωνάζουν να πας. Η ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μοναδική. Η Νεμέα είναι μια έκπληξη, και αξίζει κάνεις να αφιερώσει τον χρόνο του, στα μοναδικά αξιοθέατα της, να γευτεί τις μοναδικές ποικιλίες κρασιών, και να χαρεί την ζωντάνια των ντόπιων. Είναι φοβερή η αίσθηση να περπατάς στα ενεργειακά της χώματα που κάποτε τριγυρνούσαν λιοντάρια, σε έναν τόπο που ζει χιλιάδες χρόνια, και ένας άθλος του Ηρακλή που την έκανε ξακουστή, στα πέρατα του κόσμου. Τώρα αν θέλετε σώνει και καλά να συνάντησε το λιοντάρι του Ηρακλή, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να δείτε το βράδυ τον έναστρο ουρανό, και θα το βρείτε εκεί,  καθώς κατά την μυθολογία ο Δίας λυπήθηκε το νεκρό του σώμα και τον έστειλε από την Νέμεα στον ουρανό. Έτσι δημιουργηθηκε ο αστερισμός του Λέοντα, και η Νέμεα θα ζει για πάντα.

Advertising


Πηγές:

  • wikipedia
  • protothema.gr
  • in.gr
  • greek-crossroads.gr
  • nemea.gr
  • kastra.eu

Σύνταξη κειμένου: Δημοσθένης Ζιούλας

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός . Λατρεύω τα ταξίδια , την μουσική , το καλό φαγητό . Διαβάζω πολύ και λατρεύω τα γραμματόσημα. Αγαπώ το περπάτημα και λατρεύω να βλέπω με φίλους ταινίες και σειρές.
Ζω μέσα στην θετική ενέργεια και πάντα προσπαθώ να βοηθώ όσους το έχουν ανάγκη .

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

5 προορισμοί για ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα

Ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα Στη σημερινή εποχή, που οι

2η Κινηματογραφική Ολυμπιάδα!

Ο 2ος υπερτελικός της Κινηματογραφικής Ολυμπιάδας μετά από έξι διαγωνισμούς