«Τους όρους και τις διαδικασίες για την αποδοχή νέων μελών στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΝΑΤ – New Development Bank) ενέκρινε το διοικητικό της συμβούλιο. Μεταξύ των υποψήφιων μελών είναι και η Ελλάδα. Σημειώνεται πως η ΝΑΤ αποτελεί την απάντηση των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά την τρέχουσα περίοδο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΑΤ βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας ολοκλήρωσης της 1ης λίστας χωρών που θα μπορούν να ξεκινήσουν προκαταρκτικές συζητήσεις για την εισδοχή τους στην Τράπεζα. Μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα.
H Ελλάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείο, θα εκπροσωπείται από έναν διοικητή (GOVERNOR) και έναν αναπληρωτή διοικητή (ALTERNATE GOVERNOR), ενώ θα πρέπει να αντιπροσωπεύεται στο Διοικητικό Συμβούλιο από ένα διευθυντή (DIRECTOR) και έναν αναπληρωτή του (ALTERNATE DIRECTOR) που θα ορίζονται από την ομάδα χωρών (προφανώς της ΕΕ) στην οποία θα ενταχθεί η Ελλάδα».
Πηγή : TVXS
Δεν είναι ακόμα απολύτως ξεκάθαροι οι όροι με τους οποίους η Ελλάδα θα εισέλθει στην χρηματοπιστωτική πλατφόρμα της New Development Bank. Ο συγκεκριμένος οργανισμός άλλωστε δεν έχει ακόμα αποκρυσταλλωμένη και ξεκάθαρη ταυτότητα και στόχευση, καθώς μετράει μόνο λίγα χρόνια από την ίδρυσή του στις 15 Ιουλίου 2014. Το σίγουρο είναι πως φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίβαρο στην οικονομική κυριαρχία τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η New Development Bank εδρεύει στη Σαγκάη και ιδρύθηκε έπειτα από πρόταση της Ινδικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της 4ης Συνόδου των BRICS το 2012 στο Δελχί. Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι το αντίστοιχο G-20 των πιο μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη. Στόχος της Τράπεζας ήταν αρχικά να προωθήσει την οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των ιδρυτικών μελών της και να αποτρέψει την οικονομική «εισβολή» των Δυτικών οικονομιών κυρίως μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με το καταστατικό της η τράπεζα έχει ως διακηρυγμένους στόχους:
- Την προώθηση αναπτυξιακών προγραμμάτων στις συμμετέχουσες χώρες
- Τη δημιουργία ενός ευρέως διεθνούς συνεργατικού δικτύου με αναπτυξιακούς θεσμούς και εθνικές τράπεζες
- Την ισορροπημένη αναπτυξιακή και χρηματοδοτική δραστηριότητα έναντι τρίτων χωρών στη βάση της γεωγραφικής τοποθεσίας, των οικονομικών αναγκών και άλλων παραγόντων.
Σε κρατικό επίπεδο η τράπεζα έχει ως βασικούς πυλώνες της την Κίνα και τη Ρωσία, με τα υπόλοιπα μέλη να παίζουν κατά κύριο λόγο δευτερεύοντα ρόλο. Μέλη μπορούν να γίνουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο συμβούλιο του ΟΗΕ αλλά είναι ξεκάθαρο από τον κανονισμό ότι το μετοχικό τους κεφάλαιο και συνεπώς και η επιρροή στη λήψη αποφάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 55 % του συνολικού κεφαλαίου το οποίο παραμένει στην ιδιοκτησία των ιδρυτριών χωρών (BRICS).
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι μέχρι στιγμής η New Development Bank αναλαμβάνει μόνο έργα με κρατική εγγύηση (sovereign operations) και με αντάλλαγμα εγγυήσεις, έκδοση ομολόγων, συγχρηματοδότηση έργων με άλλους πολυμερείς χρηματοοικονομικούς μηχανισμούς κλπ. Με άλλα λόγια δεν δέχεται, μέχρι στιγμής, να αναλάβει προγράμματα χρηματοδοτούμενα από ιδιωτικές εταιρείες. Τα περισσότερα προγράμματα αφορούν έργα καθαρής ενέργειας, υδάτινων πόρων, άρδευσης, αστικής ανάπτυξης και υγιεινής.
Σίγουρα η προθυμία της New Development Bank να συζητήσει την υποδοχή της Ελλάδας στους κόλπους της δεν είναι άσχετη με την ολοένα αυξανόμενη επενδυτική παρουσία της Κίνας και της Ρωσίας στην Ελλάδα. Ήδη η κρατική κινεζική εταιρεία Cosco (China Ocean Shipping Company) έχει αναλάβει τη διαχείριση μέρους του ΟΛΠ (Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς) ενώ οι ρωσικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και του τουρισμού είναι σε ανοδική πορεία ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Με δεδομένο επίσης πως η Ρωσία έχει ανοίξει πάρα πολλά στρατιωτικά μέτωπα στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή (Συρία) ενώ τα οικονομικά της συμφέροντα πλέον στοχεύουν τη Βόρεια Αφρική (Αίγυπτος, Λιβύη) η απόκτηση οικονομικής επιρροής σε μια χώρα τόσο μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας όπως η Ελλάδα, είναι από τους προαπαιτούμενους στόχους για την πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα, όπως φαίνεται, για άλλη μια φορά θα γίνει το Μήλο της Έριδας ανάμεσα σε Ανατολικές και Δυτικές δυνάμεις καθώς η θέση, η οικονομία αλλά και η πολιτιστική της ταυτότητα την τοποθετούν ακριβώς στο όριο αυτών των δύο κόσμων. Δυστυχώς, η δεινή οικονομική και πολιτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, δεν της αφήνουν και πολλά περιθώρια για να εκμεταλλευτεί προς όφελός της αυτή τη συνθήκη.
Σε άλλες πιο εύρωστες εποχές, ίσως υπήρχε η δυνατότητα της διαπραγμάτευσης και της απαίτησης μεγάλων ανταλλαγμάτων για την πρόσβαση στον ελληνικό χώρο. Με δεδομένο όμως πως η διαπραγματευτική ικανότητα της Ελλάδας έχει υποτιμηθεί και εξευτελιστεί όσο ποτέ άλλοτε, ο ρόλος της θα είναι αυτός του χρεοκοπημένου ανθρώπου που βλέπει τους δανειστές του να μαλώνουν για το ποιος θα πάρει τα περισσότερα από τα κατασχεμένα του υπάρχοντα.