Θέλω να σας μιλήσω για τα βράδια του Σαββάτου αλλά και για εκείνα τα κυριακάτικα πρωινά… Θα προσπαθήσω να τις προσωποποιήσω αυτές τις δύο μέρες , να πάρουν σάρκα και οστά μέσα από το καθένα μας. Σάββατο και Κυριακή λοιπόν κυρίες και κύριοι. Σας λένε κάτι; Έχετε σκεφτεί ποτέ με ποιους περνάτε τα Σαββατόβραδα σας και τα κυριακάτικα πρωινά; Θα μπορούσα βέβαια να το θέσω και διαφορετικά. Ποιος σας θέλει δίπλα του τα κεφάτα Σάββατα και ποιος τις μελαγχολικές και μοναχικές Κυριακές;Πολλά ερωτήματα έθεσα αλλά θα τα απλοποιήσουμε και οι απαντήσεις θα δοθούν μόνες τους.
Σάββατο λοιπόν. Μεγάλη μέρα καθώς αυτή περιμένουμε όλη τη βδομάδα. Για την ακρίβεια τη περιμένουμε για το βράδυ της. Αυτά τα σαββατόβραδα έχουν κάψει κόσμο και κοσμάκι και έχουν κλείσει σπίτια και σπίτια. Εσύ που το διαβάζεις και κουνάς καταφατικά το κεφάλι μάλλον καταλαβαίνεις τι εννοώ. Πολύ ποτό βρε παιδί μου με ή χωρίς ξέφρενο χορό που ενώνει κορμιά.Αλλά ακόμα κι αν δεν το κάνει, δεν έχει σημασία καθώς η απαραίτητη μουσική μπορεί να κάνει τη δουλειά της και να χτυπήσει φλέβα με αποτέλεσμα τα βλέμματα και τα χαμογελά να πάρουν φωτιά. Είναι λοιπόν εκείνες οι στιγμές που πετάς από πάνω σου τη μιζέρια και τη κούραση όλη της βδομάδας και νιώθεις σαν να ήρθε η ”ανάσταση” και δεν έχει τίποτα πια σημασία παρά μόνο το τώρα. Διασκεδάζεις μέχρι το κόκαλο, κοινώς το ζεις και το χαίρεσαι. Άσε που αρχίζεις να μπαίνεις σε αυτή τη φάση ευφορίας πριν καν βγεις αλλά από τη στιγμή της προετοιμασίας. Κάνεις οτιδήποτε περνάει από το χέρι σου για να ξανανιώσεις φρέσκος/φρέσκια, λαμπερός/ λαμπερή και ό,τι άλλο τέλος πάντων θα τραβήξει τα βλέμματα αλλά κυρίως θα σε ανανεώσει και θα σε γεμίσει αυτοπεποίθηση.
Αφού λοιπόν τα καταφέρεις ανασκουμπώνεσαι και βγαίνεις. Σε αυτή τη φάση που περιγράψαμε πιο πάνω είναι λίγες οι πιθανότητες να μείνεις μόνος. Όλοι θέλουν έναν όμορφο και κεφάτο άνθρωπο δίπλα τους για να περάσουν το σαββατόβραδο τους, σωστά; Φυσικά και σωστά γιατί κι εσύ τέτοιους ψάχνεις. Κυνηγάμε το ωραίο και το ευδιάθετο για να το μεταδώσει και σε μας αυτό που εκπέμπει. Επομένως δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεις παρέα για το Σάββατο σου αρκεί να έχεις τα παραπάνω και όλα λειτουργούν ρολόι.
Φτάνουμε λοιπόν στη Κυριακή και μάλιστα Κυριακή πρωί. Τα έχεις δώσει όλα το προηγούμενο βράδυ λάμψη, κέφι, χαμόγελα δίνουν και παίρνουν και γενικά μοιάζεις ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Έλα μου όμως που το πρωινό αυτό το πρόσωπο αλλάζει γιατί πόση πια χαρά και ξεγνοιασιά να βγάλεις όταν έχεις τόσα πράγματα να απασχολούν το μυαλό σου;
Ξυπνάς λοιπόν και σε κατακλύζει αυτή η κυριακάτικη μελαγχολία και γίνεσαι λίγο πιο εσωστρεφής. Τώρα θες μια κούπα καφέ, μια κουβέρτα,μια αγκαλιά και σιωπή. Όχι άλλα ”στολίδια” παρά μόνο ουσία και συνήθως αυτή κρύβεται στη σιωπή.Είναι εκείνη τη στιγμή της μέρας που το μαλλί είναι εντελώς ατημέλητο, κυκλοφορείς μέσα στο σπίτι με ό,τι πιο φαρδύ αλλά παρά πολύ άνετο υπάρχει στη ντουλάπα και χωρίς ίχνος μακιγιάζ (για τις κυρίες βεβαίως, βεβαίως). Εν ολίγοις υποστηρίζεις τη φυσική ομορφιά και το απολαμβάνεις. Ποιος όμως είναι διατεθειμένος και μπορεί να βρίσκεται εκεί εκείνη την ώρα; Μα φυσικά εκείνοι οι λίγοι και συνάμα ουσιαστικοί.
Εκείνοι που δεν σε θέλουν μόνο στολισμένο και καλοστημένο αλλά γουστάρουν περισσότερο τη σιωπή και τη μελαγχολία στα μάτια σου που σημειωτέον δεν έχουν eyeliner και τη βλεφαρίδα κάγκελο (πάλι για τις κυρίες, αν είστε κύριοι αγνοήστε το τελευταίο). Άλλωστε αυτό τους γοητεύει περισσότερο, να ανακαλύπτουν αυτό που λίγοι βλέπουν από σένα. Κι αν θες τη γνώμη μου για να πεις ότι ξέρεις κάποιον και τον δέχεσαι ακριβώς όπως είναι, πρέπει να τον δέχεσαι τη Κυριακή το πρωί. Αυτό είναι νόμος!
Μιας και έρχεται λοιπόν το τέλος του ’17 θα σου πρότεινα να κάνεις έναν απολογισμό. Απολογισμό και διαχωρισμό και να κατατάξεις τους ανθρώπους της ζωής σου σε εκείνους που σε θέλουν τα Σαββατόβραδα και στους άλλους που σε θέλουν τα Κυριακάτικα πρωινά. Κι αν δεν τους έχεις δοκιμάσει όλους, κάντο τώρα. Προλαβαίνεις. Να ξέρεις κι εσύ βρε αδελφέ τι σου γίνεται. Μην ανησυχείς αν οι μεν σου βγουν πολλοί και οι δε ελάχιστοι. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Το αντίθετο ίσως να ήταν παράξενο και θα απαιτούσε προσοχή.
Υ.Γ: Εύχομαι αν ακολουθήσεις τη συμβουλή μου, αυτοί που θα μπουν στη λίστα της Κυριακής να είναι αυτοί που ποθεί η ψυχούλα σου. Αν όχι, ψάξε, ψάξε και θα τους βρεις, κάπου γύρω βρίσκονται. Keep going!