Θρηνούμε τις καλές ειδήσεις ή τα σώφρονα μυαλά;

ειδήσεις
πηγή: https://www.facebook.com/verygoodnews.gr

 

Βομβαρδισμός από ειδήσεις. Ταχύτατη εξάπλωση της πληροφορίας. Αστραπιαία ροή γεγονότων. Αδιανόητη εναλλαγή χαρμόσυνων με δυσάρεστων ειδήσεων. Βαρύγδουπες ανακοινώσεις που παγιδεύουν τις αισθήσεις. Πληθώρα συναισθημάτων που εμφανίζονται τόσο γρήγορα όσο και οι δημοσιεύσεις σε ένα συνηθισμένο scroll down. Μυαλά σε αδράνεια, σώματα βαριά. Είναι μερικά από τα γνωρίσματα που προσδιορίζουν το σήμερα.

Ας προχωρήσουμε σε ένα ντόμινο παραδοχών. Ειδήσεις συμφωνήσαμε υπάρχουν. Καλές ειδήσεις και αυτές υπάρχουν αλλιώς θα ζούσαμε σε ένα κόσμο αρκετά προβλέψιμο και απελπιστικά στενάχωρο με ολέθριες συνέπειες για όλους. Παρουσιάζονται με σταγονόμετρο; Ναι. Κακές ειδήσεις υπάρχουν επίσης. Δοσμένες με τρομολαγνία, υπερβολή, με έντονη διάθεση παραπληροφόρησης; Υπερισχύουν έναντι των αισιόδοξων; Σύμφωνοι, αλλά ας κρατήσουμε το γεγονός πως υπάρχουν. Ας καταλήξουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως η διαχείριση του δέκτη είναι που κάνει όλη την ζημιά. Το πως το κάθε αφτί και το κάθε μάτι έχει εκπαιδευτεί να ελέγχει, να φιλτράρει, να εστιάζει, να παρακολουθεί, να ενημερώνεται, να ενδιαφέρεται, να αναλώνεται, να έλκει.

Είναι εμφανής η εμμονή μας που κατευθύνεται ορμητικά προς την κατηφόρα που επιφέρουν οι στενάχωρες ειδήσεις. Γιατί; Προσπαθώντας να τις υπεραναλύσουμε προκειμένου να τις κατανοήσουμε πιο εύπεπτα, θεωρούμε πως γινόμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την αποδοχή τους. Μεγάλο λάθος. Το μοναδικό που καταφέρνουμε είναι να μαθαίνει ο εγκέφαλος μας, να οικειοποιείται αυτού τους είδους τα συναισθήματα και την κατάσταση που μας επιφέρουν τα ίδια. Διαμορφώνει το ασφαλές περιβάλλον του δομημένο σε μια απελπισία και αυτή με την σειρά της ενισχύει την αδράνεια. Ολέθριος φαύλος κύκλος.

Κάπως μυηθήκαμε με μεγάλη προσοχή να χρησιμοποιούμε ορθά το συντακτικό της γλώσσας μας αλλά αντίστοιχα αγνοήσαμε το συντακτικό της ψυχολογίας μας και κατ‘ επέκταση της σωματικής μας υγείας. Η εξίσωση που μας θέλει αριστούχους στα μαθήματα μα αποτυχημένους σαν ανθρώπους στην πλατφόρμα της ζωής δεν ευσταθεί. Θεωρείται αδύνατη, δεν έχει λύση. Η μόνιμη αντίφαση που διαφαίνεται με ένα καχύποπτο και κυνικό «αλλά», τα «δεν» και τα «όχι» σωρηδόν στις γραμματικές μας προτάσεις, η επίμονη άρνηση, τα ανασφαλή «σίγουρα μας» που επιβεβαιώνουν την συναισθηματική μας αμάθεια και αστάθεια, τα καταθλιπτικά ημίμετρα (όπως: έτσι και έτσι) ακόμη και τα μίζερα υποκοριστικά μας (όπως: καλούτσικα) που στραγγίζουν την απόλαυση και την ζωντάνια από την ζωή, όλα αυτά λοιπόν συμβάλλουν καθοριστικά στο βαθμό αντίληψης της πραγματικότητας. Αφού εμείς οι ίδιοι την ορίζουμε, εμείς την επιλέγουμε. Κάθε μέρα.

Διαβάστε επίσης  Πότε σταματάς να κάνεις φίλους;
Advertising

Advertisements
Ad 14

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως συνιστώσα πολλών παραγόντων συνωμοτούν προς ένα σημερινό ελλειμματικό κόσμο. Ο εθισμός στις απαισιόδοξες ειδήσεις, ένα σύστημα αξιολόγησης ποταπό και λίγο, η ανεξέλεγκτη, αφιλτράριστη, ορμητική και υποχθόνια δύναμη των ηλεκτρονικών και μη, μέσων ενημέρωσης, τα ακούρδιστα μυαλά μας που τα παραμελήσαμε και σκούριασαν, η μπολιασμένη κρίση μας που παλεύει μεταξύ αναχρονιστικών πεποιθήσεων και παρωχημένων, μπαγιάτικων στερεοτύπων – προκαταλήψεων αποτελούν ψήγματα σαθρών θεμελίων ενός στοχοποιήμενου σήμερα.

Από την άλλη, γεμίσαμε ανουσιολόγους και ανοησιολόγους που σπέρνουν τον φόβο και τον μαζικό πανικό με εξαιρετική ικανότητα. Ο πομπός, ας το πάρουμε απόφαση, είναι μπουκωμένος και όσο είναι μπουκωμένος προκαλεί θόρυβο άρα μεταφέρει ασάφεια, αποσπώντας μας από την αλήθεια.

Υποπέσαμε στην παγίδα της ταύτισης του σοβαρού και του άξιου προσοχής με το στενάχωρο, το τραγικό, το οδυνηρό και μοιραία καταλήξαμε σε μια καταθλιπτική διαταραχή με συχνές εξάρσεις θυμού και οργής. Η χαρά σνομπάρεται, γίνεται δυσεύρετη, αποτελεί πολυτέλεια ενώ οι ευχάριστες ειδήσεις διώκονται.

Μετατρέψαμε δυστυχώς την ταχύτητα στην αναμετάδοση της είδησης σε πρωτεύον στόχο ενώ η ποιότητα της είδησης από αναγκαία πέρασε σε δευτερεύον στόχο. Δεν είναι φρόνιμο να μας διαφεύγει πως η είδηση προκύπτει από την αρχαία ελληνική λέξη είδησις, οίδα. Σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση ερμηνεύεται με την σημασία της προτροπής στους εαυτούς μας να κρίνουμε τις ειδήσεις που λαμβάνουμε εκ του αποτελέσματος και όχι συνομωσιολογικά, καχύποπτα, επιφυλακτικά, βασισμένες στην ανάπτυξη κατασκευασμένων, δύσπεπτων, παράδοξων θεωριών που πλήττουν έμμεσα την πνευματική μας διαύγεια. Ας αναζητήσουμε σώφρονα μυαλά και θα εμφανιστούν και οι καλές ειδήσεις.

Διαβάστε επίσης  Ζώντας με το άγχος
Advertising

Είμαι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε). Κατάγομαι από τα Ιωάννινα. Ζω με ενθουσιασμό. Λατρεύω κάθε έκφραση δημιουργίας και ακολουθώ με πάθος και συνείδηση την χαρά!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό Το παρόν άρθρο, με τίτλο

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία: Μειώνει τα συμπτώματα;

Το παρόν άρθρο Συνδέεται η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία με τις