Η αγκινάρα (Cynara cardunculus, Κυνάρα η καρδονίσκη ή αλλιώς Κυνάρα) είναι λαχανικό της οικογένειας των Αστεροειδών (Asteraceae). Αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου, ύψους περίπου 1,5 μ. Από το φυτό, χρησιμοποιείται στη μαγειρική το άνθος, που έχει σχήμα σφαιρικό, λίγο μακρύ και σαρκώδες. Μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στην Κρήτη τρώγεται και ωμή με λεμόνι, ενώ είναι ο κατάλληλος μεζές για την τσικουδιά.
Η αγκινάρα περιέχει τις εξής θρεπτικές ουσίες.
- ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
- ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
- ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ
- ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
- ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
- ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ
- ΝΙΑΣΙΝΗ
- ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ
- ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ
- ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ
- ΘΕΙΑΜΙΝΗ
- ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
- ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
- ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
- ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ
- ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ
- ΝΑΤΡΙΟ
- ΚΑΛΙΟ
- ΜΕΤΑΛΛΑ
- ΑΣΒΕΣΤΙΟ
- ΧΑΛΚΟΣ
- ΣΙΔΗΡΟ
- ΜΑΓΝΗΣΙΟ
- ΦΩΣΦΟΡΟ
- ΣΕΛΗΝΙΟ
- ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ
- ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΑ
- β-ΚΑΡΟΤΕΝΗ
- ΛΟΥΤΕΙΝΗ – ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ
Μελέτες αποδεικνύουν ότι η αγκινάρα είναι μία από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές και ότι εκτός από ένα νόστιμο λαχανικό, αποτελεί και ένα πολύτιμο φάρμακο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποκομίσουμε τα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας που προσφέρουν οι αγκινάρες. Αν και το πιο νόστιμο μέρος τους -για τους περισσότερους- είναι το εσωτερικό τους, τα φύλλα είναι εκείνα που προσφέρουν τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Πού κάνει καλό η αγκινάρα;
- Στο πεπτικό
- Δίαιτα
- Ρίχνουν την κακή χοληστερίνη
- Μειώνουν τον κίνδυνο διαφόρων ειδών καρκίνου
- Κάνουν καλό στα οστά
- Ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου
- Ευεργετούν το νευρικό σύστημα
- Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, ωφελώντας την καρδιά
Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες
Οι αγκινάρες είναι λαχανικά πλούσια σε υδατάνθρακες και μία μεσαίου μεγέθους αγκινάρα παρέχει περίπου 14,3 γραμμάρια υδατανθράκων. Η πλειοψηφία των υδατανθράκων στις αγκινάρες προέρχονται από τις φυτικές ίνες και μία μεσαίου μεγέθους αγκινάρα παρέχει 10,3 γραμμάρια φυτικών ινών.
Πρωτεΐνη και λίπος
Αν και είναι τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, εντούτοις οι αγκινάρες περιέχουν κάποια διαιτητική πρωτεΐνη.
Βιταμίνες και μέταλλα
Όπως και πολλά άλλα λαχανικά, οι αγκινάρες συσκευάζονται με βιταμίνες και μέταλλα. Οι αγκινάρες αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος και καλίου. Οι αγκινάρες περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες ασβεστίου, νιασίνης, μαγνησίου και φωσφόρου.
Άλλα προτερήματα:
- Χάρη στην κυναρίνη και ένα άλλο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σιλυμαρίνη, οι αγκινάρες είναι πολύ ωφέλιμες για το συκώτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμη και να αναγεννήσουν τον ηπατικό ιστό. Οι αγκινάρες εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική ως θεραπεία για παθήσεις του ήπατος και οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πλέον την ορθή αυτή χρήση.
- Η αγκινάρα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη, ή με άλλους μηχανισμούς. Είναι λοιπόν ιδανικές για άτομα με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Είναι επίσης διουρητική, γι’αυτό είναι καλό και για όσους έχουν πέτρες στα νεφρά. Δυστυχώς όμως όχι για τους νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση, γιατί περιέχει υψηλή ποσότητα Καλίου.
- Είναι τονωτική, αντιγηραντική και βοηθάει ιδιαίτερα στη μετεγχειρητική αναιμία.