[punica-dropcap]Ό[/punica-dropcap]λοι έχετε δει υποθαλάσσιες φωτογραφίες θαυμάζοντας τον κόσμο του βυθού και τις μοναδικές λήψεις που έχουν τραβηχτεί από έμπειρους φωτογράφους του είδους. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι τεχνογνωσία χρειάζεται για να φωτογραφήσεις μια σωστή φωτογραφία στο βυθό; Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει φωτογραφικές μηχανές οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα σε αρχάριους χρήστες να φωτογραφίσουν υποβρύχια αλλά για έναν επαγγελματία ο εξοπλισμός και η τεχνογνωσία είναι πολύ πιο απαιτητικά. Πάμε να γνωρίσουμε παραπάνω πληροφορίες για το είδος.
Γενικές πληροφορίες.
Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό στην υποβρύχια φωτογραφία, θα ήταν ότι είναι η διαδικασία λήψης φωτογραφιών ενώ ο φωτογράφος βρίσκεται κάτω από το νερό. Για πολλούς είναι μια μορφή τέχνης, για άλλους είναι μια μορφή καταγραφής . Τις περισσότερες φορές οι φωτογράφοι όταν θέλουν να πάνε σε πιο μεγάλα βάθη επιλέγουν τη κατάδυση με μπουκάλες οξυγόνου και ειδικό εξοπλισμό ή λήψεις μέσα από υποβρύχια ή ακόμα και από αυτοματοποιημένες κάμερες. Άλλοι επιλέγουν τη κατάδυση με αναπνευστήρα η οποία όπως είναι κατανοητό δεν ενδείκνυται για μεγάλο βάθος.
Θεματολογία και υποθαλάσσια φωτογραφία.
Ο βυθός προσφέρει σπάνιες και συναρπαστικές φωτογραφικές εμπειρίες. Κοινά θέματα στις φωτογραφίες είναι διάφορα ζώα, όπως ψάρια και θηλαστικά αλλά κάποιοι φωτογράφοι επιλέγουν να τραβήξουν ναυάγια, υποθαλάσσια τοπία, θαλάσσια φυτά, ασπόνδυλα και γεωλογικές αλλαγές.
Εξοπλισμός και τεχνικά χαρακτηριστικά.
Όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν υποβρύχιες κάμερες οι οποίες έχουν κατασκευαστεί για όσους θέλουν να πειραματιστούν με την υποβρύχια φωτογραφία. Πολλές κάμερες όμως δεν έχουν κατασκευαστεί για το νερό, έτσι υπάρχουν ανθεκτικές πλαστικές θήκες ή πολύ καλές ποιοτικά θήκες αλουμινίου, στις οποίες μπαίνει η κάμερα και προστατεύεται από το νερό. Οι τιμές για αυτά τα περιβλήματα- θήκες ξεκινούν από 100 ευρώ και φτάνουν ακόμα και στα 5000 ευρώ. Οι φωτογράφοι επιλέγουν ευρυγώνιους φακούς ή φακούς macro, οι οποίοι επιτρέπουν τη μεγάλη εστίαση και βοηθούν τον φωτογράφο να έχει μια απόσταση από το θέμα. Πολλοί φωτογράφοι επίσης χρησιμοποιούν Strobe ή Flash τα οποία είναι ζωτικής σημασίας καθώς το φως σε μεγάλα βάθη και όχι μόνο, δεν είναι επαρκές πολλές φορές.
Ικανότητες και εκπαίδευση.
Δεδομένου ότι η υποβρύχια φωτογραφία συνδυάζεται συχνά με την κατάδυση σε μεγάλα βάθη, είναι αρκετά σημαντικό να υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση του φωτογράφου ο οποίος είναι και δύτης. Ένας ικανός δύτης μπορεί να γίνει και ένας καλός φωτογράφος καθώς τα πλάσματα του βυθού και το θαλάσσιο περιβάλλον είναι λιγότερο πιθανό να διαταραχτεί ή να καταστραφεί από έναν ήρεμο και ικανό δύτη. Οι πιθανότητες να παρουσιαστούν κακές συνθήκες, όπως θαλάσσια ρεύματα, παλίρροιες και κακή ορατότητα είναι αρκετές. Συνεπώς ο δύτης πρέπει να είναι έμπειρος για να μη κινδυνέψει η σωματική του ακεραιότητα και να αποφύγει αυτές τις καταστάσεις.
Οι υποβρύχιες λήψεις πάντα μου “έκοβαν ” την ανάσα. Όσο ωραίες και να είναι, πίσω τους μέχρι να τραβηχτούν κρύβουν μια προεργασία και ο κίνδυνος για τον φωτογράφο είναι πάντοτε ορατός και πιθανός. Πέρα από όλα αυτά όμως οι φωτογράφοι μετά από πολύωρη εκπαίδευση, εκτός από ωραίες εικόνες, έχουν συνεισφέρει και στο έργο των επιστημόνων, καταγράφοντας ναυάγια, είδη ψαριών και το εύρος των μολύνσεων των θαλασσών.