Πως να βρεις ιδέες για φωτογραφίες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εκπαιδεύσεις ως φωτογράφος και το νούμερο ένα εργαλείο της δουλειάς σου, είναι το “μάτι” σου. Κάθε μέρα βλέπεις χιλιάδες πράγματα στα οποία δεν χρειάζεται να δίνεις σημασία και άλλα τα οποία είναι πολύτιμα και δεν πρέπει να σου ξεφεύγουν. Όταν τα ανακαλύψεις, πρέπει αμέσως να τα ”πιάνει” ο φυσικός φακός σου και να τα αξιοποιεί μέσω του μυαλού σου, σχηματίζοντας ιδέες και κόνσεπτ. Οπότε σήμερα, θα δουμε τρόπους να μην σου ξεφεύγουν οι λεπτομέριες και τρόπους αξιοποίησής τους.

 ιδέες για φωτογραφίες

  1.  Δες ταινίες. Πιθανόν, σου φαίνεται αυτονόητο και σίγουρα βλέπεις, ίσως και σε καθημερινή βάση, αλλά δεν σου προτείνω να τις βλέπεις για την υπόθεση και για τους ωραίους ηθοποιούς, αλλά να παρατήρησεις τις λεπτομέριες. Δες το στήσιμο των ηθοποίων, το πλάνο της κάθε σκηνής, τους συνδυασμούς χρωμάτων, τις εκφράσεις των ηθοποιών. Παρατήρησε και βρες σε κάθε σκηνή, από που έρχεται το φως και πως πέφτει στα αντικείμενα. Κάνε pause σε μια σκηνή αν πιστεύεις ότι θα ήταν ωραίο κάδρο για μια φωτογραφία και αποθήκευσέ τη. Μπορείς αργότερα να ανατρέξεις σε αυτή και να την μελετήσεις. Ακολούθησε τις γεωμετρίες του κάδρου, τους άξονες και τα σημεία φυγής. Δες τους χώρους και πως συνομιλούν με τα υποκείμενα. Αν μπορείς να βλέπεις με αυτόν τον τρόπο και να αφομοιώνεις μια ταινία την ημέρα, σε λίγο καιρό, θα δεις σημαντική διαφορά στην εξέλιξη σου ως φωτογράφος. ιδέες για φωτογραφίες
  2. Μάθε και μελέτησε σκηνοθέτες.  Ως επακόλουθο του προηγούμενου τρόπου, πρέπει να μάθεις και να μελετήσεις σε βάθος, το λιγότερο 10 σκηνοθέτες. Μελέτησε τον τρόπο που παράγουν εικόνα και νόημα, τον τρόπο που αξιοποιούν την αισθητική τους, που δημιουργούν περιεχόμενο και ενεργοποιούν συνειρμούς και συναισθήματα, πως φτιάχνουν κάδρα, πως στήνουν ανθρώπους μες το χώρο και πως τους φωτίζουν. Δες τις ταινίες τους, διάβασε για αυτούς, δες συνεντεύξεις τους, κατανόησε το μοτίβο τους. Γίνε σφουγγάρι και απορρόφησε όλες τις πληροφορίες για την οπτική τέχνη.  ιδέες για φωτογραφίες
  3. Δώσε σημασία στις μικρές λεπτομέριες γύρω σου. Όταν είσαι στο λεωφορείο ή στο μετρό ή σε οποιοδήποτε μέσο μαζικής μεταφοράς, αντί να κοιτάς το κινητό σου, αφιέρωσε την προσοχή σου στα στοιχεία δίπλα σου. Στις απλές καθημερινές εικόνες, με τις οποίες έρχεσαι αντιμέτωπος. Δες έξω από το παράθυρο, ακόμα και μέσα στο λεωφορείο, παρατήρησε τους ανθρώπους, την έκφραση, το στήσιμό τους, τι φοράνε και αν ταιρίαζει χρωματικά με τα μαλλιά ή τα μάτια τους, ακόμα και αν σε περάσουν για περίεργο. Σίγουρα κάτι από όλα αυτά θα ενεργοποιήσει κάτι στο μυαλό σου και θα διαμορφωθεί μια ενδιαφέρουσα ιδεά. ιδέες για φωτογραφίες
  4. Μελέτησε ζωγράφους και τους πίνακες τους. Άλλη μια πολύ σημαντική πηγή έμπνευσης, είναι η τέχνη της ζωγραφικής που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τέχνη της φωτογραφίας. Οι ζωγράφοι είναι οι πρωταρχικοί δημιουργοί της εικόνας. Επιστρατεύοντας την φαντασία τους, φτιάχνουν συνθέσεις που μας ικανοποιούν οπτικά και εσωτερικά εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η φωτογραφία λοιπόν, δεν δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τη ζωγραφική αλλά για να εμπνευστείς και να αντλήσεις ιδέες από αυτή. Η ζωγραφική είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος να μάθεις τα χρώματα, τις σχέσεις μεταξύ τους και τους συνδυασμούς τους. Να μελετήσεις πως οι ζωγράφοι χρησιμοποιούν την προοπτική και τι αποτέλεσμα έχει αυτό. Να δεις τις συνθέσεις που δημιουργούν και πως τις εντάσσουν στο κάδρο. Πως αξιοποιούν το φως και τις σκιές. Μια πολύ καλή άσκηση, είναι να σκιτσάρεις και εσύ. Είτε κάτι που έχεις σκεφτεί σαν ιδέα και θες να κάνεις ένα προσχέδιο, είτε κάτι που το βλέπεις εκείνη την στιγμή και σου αρέσει. 
  5. Εξασκήσου στις διαφορετικές φωτιστικές συνθήκες. Ως φωτογράφος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις, είναι πως να χρησιμοποιείς το φως. Μια καλή άσκηση, είναι να πάρεις ένα αντικείμενο με τραχιά επιφάνεια και καμπύλες και να το εκθέσεις σε διαφορετικές φωτιστικές συνθήκες. Αρχικά, τοποθέτησέ το κάπου που να το λούζει φυσικό φως. Μετακίνησε το όσο θες, προκειμένου να δεις, πως το φως επηρεάζει το αντικείμενο και ύστερα, αποτύπωσέ το φωτογραφικά από διαφορετικές οπτικές φωνίες. Στην συνέχεια, μπορείς να κάνεις το ίδιο με τεχνητό φως και να μελετήσεις τις διαφορές.
  6. Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα εργαλεία αναζήτησης. Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με το facebook, το instagram, το pinterest, το eyeem,  και πολλές ακόμα πλατφόρμες αναζήτησης εικόνων. Όλες αυτές οι πλατφμόρμες είναι σαφώς χρήσιμες, γιατί ανά πάσα στιγμή κοιτώντας το feed, μπορεί να πετύχεις κάτι από το οποίο να αντλήσεις μια ιδέα. Οπότε θα ήταν πολύ χρήσιμο, να αφιερώνεις μια ώρα την ημέρα σε αυτές τις πλατφόρμες, να παρατηρείς εικόνες και αν δεις κάποια που να σε ιντριγκάρει, σπάσ’τη σε στοιχεία και μελέτησέ τη. Ωστόσο, αυτές οι πηγές δεν είναι τα κατάλληλα εργαλεία αναζήτησης, εάν αναζητάς επαγγελματικές δουλειές και επαγγελματίες φωτογράφους. Σε αυτή την περίπτωση, θα σου πρότεινα είτε να πάρεις κάποιο βιβλίο και να ανατρέξεις στις πληροφορίες που σου παρέχουν οι σελίδες του, είτε να ανατρέξεις κατευθείαν στο επίσημο site του φωτογράφου που σε ενδιαφέρει -αν και εφόσον έχει- και όχι στο wikipedia ή στο google images. Θα μπορούσες ακόμα να επισκεφθείς online βιβλιοθήκες, οι οποίες είναι αξιόπιστες και έγκυρες. Κάποιες από αυτές είναι:  http://ubuweb.com/ , http://www.tate.org.uk/ , https://www.moma.org/ , https://www.metmuseum.org/ , https://www.guggenheim.org/ , http://www.getty.edu/museum/ .  
  7.  Κατάγραψε τα όνειρά σου. Τέλος, πολύ μεγάλης σημασίας είναι να δίνεις βάση σε ότι προσπαθεί να σου πει το υποσυνείδητό σου. Εάν ξυπνήσεις και θυμάσαι τι όνειρο είδες, πιάσε αμέσως χαρτί και στυλό και κατάγραψε ακριβώς αυτή σου την εμπειρία, με όσες πιο πολλές λεπτομέριες μπορείς. Ότι ονειρεύεσαι, είναι μια ανάγκη σου. Οπότε μην την αγνοείς. Ίσως κάποια σκηνή από το όνειρό σου, σου έχει κολλήσει στο υποσυνείδητο για κάποιο λόγο. Ίσως και όχι. Αλλά θα το μάθεις μόνο αν την αξιοποιήσεις.
Διαβάστε επίσης  4 λάθη που κάνουν οι νέοι φωτογράφοι 2

Γεννήθηκα πριν 23 καλοκαίρια και είμαι προιόν της πρωτεύουσας, αν και δεν την αγαπώ όσο την ύπαιθρο. Απόφοιτη Παντείου Πανεπιστημίου, με τετραετής θητεία στην πλάτη, σπούδασα στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, δημοσιογραφία και μάρκετινγκ. Τώρα εκτονώνω τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες μέσω της τέχνης της φωτογραφίας, την οποία σπουδάζω ως ειδίκευση σε γνωστό Ιεκ. Ως γνήσιος δίδυμος, βαριέμαι εύκολα, είμαι ανήσυχη και περίεργη, για αυτό μαρέσει να ψάχνομαι και να μαθαίνω νέα πράγματα χωρίς σταματημό. Οι μεγάλες μου λατρείες είναι τα ταξίδια, τα ζώα, ο κινηματογράφος, η επιστήμη, η μουσική -ροκ, τζαζ, rnb, country- , τα βιβλία -ξεκάθαρα παθιάρα και αχόρταγη αναγνώστρια- και φυσικα, η φωτογραφία. Συμβουλεύομαι τον σκύλο μου για όλες τις δύσκολες αποφάσεις της ζωής μου και το μόττο μου είναι ΄΄Αν δεν μπορείς, κάν'το΄΄.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μοναχικά ταξίδια: Χρήσιμες συμβουλές για πρωτάρηδες

Πώς να ταξιδέψετε μόνοι σας με ασφάλεια: Χρήσιμες συμβουλές για

Πώς να κερδίσετε παθητικό εισόδημα με το ποντάρισμα

Πώς να κερδίσετε παθητικό εισόδημα με το ποντάρισμα Το ποντάρισμα