
Τα brownies είναι ο απόλυτος βασιλιάς των κέικ, και όχι άδικα. Πρόκειται για ένα γλυκό πληθωρικό στη σοκολάτα, με την τελευταία να είναι πιο υγρή στο κέντρο. Παράλληλα, πηγαίνοντας προς τα έξω η επιφάνεια γίνεται σπογγώδης, ενώ η εξωτερική στοιβάδα του γλυκού είναι απολαυστικά τραγανή. Τα brownies είναι ένα γλυκό που απασχολεί την ανθρωπότητα μόλις ενάμισι αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, το 1983 δημιουργήθηκε στο Σικάγο από τον σεφ του The Palmer House Hotel, έπειτα από εντολή της ιδιοκτήτριας που φοβόταν μην την πιάσει κάποια λιγούρα στις εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από την άφιξή του Κολόμβου στην Αμερική. Στην πρώτη εκτέλεση του είχαν χρησιμοποιηθεί: σοκολάτα, βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι και είχε σερβιριστεί με γλάσο βερίκοκου και καρύδια. Ακόμα και σήμερα, αν επισκεφτεί κανείς το The Palmer House Hotel τα brownies θα του σερβιριστούν κατά αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, πλέον τα brownies έχουν αποκτήσει πολλές εκδοχές με καραμέλα αλατισμένη ή όχι, με φυστικοβούτυρο, λευκή σοκολάτα κ.ά. Πάντα, όμως, νούμερο ένα στις καρδιές όλων θα είναι τα παραδοσιακά, αυτά με τη μαύρη σοκολάτα, που μπορεί να μη συνοδεύονται με γλάσο βερίκοκου και καρύδια, αλλά με σαντιγί ή γκανάζ σοκολάτας και σάλτσα από φρούτα του δάσους.
Συνταγή για brownies με σαντιγί ή γκανάζ
Υλικά
200 γρ. μαύρη σοκολάτα
115 γρ. ανάλατο βούτυρο
2 κ.σ ζάχαρη
1 κ.γ στιγμιαίο καφέ (προαιρετικά)
Μια πρέζα αλάτι
1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
4 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι βανίλια
Υλικά για σαντιγί
3/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος 35%
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι βανίλια
1-2 κουταλιές σάλτσα σοκολάτας
Επιπλέον σάλτσα σοκολάτας
Υλικά για γκανάζ
150 γρ. κρέμα γάλακτος
250 γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση
Αρχικά σ’ ένα κατσαρολάκι βάλτε την κουβερτούρα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το στιγμιαίο καφέ, την κρέμα γάλακτος και το ανάλατο βούτυρο, το οποίο κατά προτίμηση να είναι κομμένο σε κομμάτια για να λιώσει πιο γρήγορα. Τοποθετείστε τα πάνω στο μάτι σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Αφήστε για 10’ να κρυώσει. Ενώ κρυώνει χτυπήστε στο μίξερ τα αυγά και τη βανίλια. Προσθέστε το κρύο μείγμα σοκολάτας που φτιάξατε και χτυπήστε ξανά.
Σ’ ένα ταψί 8×8 βάλτε λαδόκολλα που θα καλύπτει τον πάτο και τα πλάγια, αυτή θα χρησιμεύσει στο να μην κολλήσουν τα brownies καθώς θα βοηθήσει και στην εύκολη αποκόλληση από τη φόρμα. Αν πάλι δεν θεωρείτε αξιόπιστες τις λαδόκολλες σας μπορείτε να τις βουτυρώσετε, να τις κακαώσετε μέσα στη φόρμα και έπειτα να προσθέσετε το σοκολατένιο μείγμα. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160°C και ψήστε για 35-40΄. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσει μέσα στη φόρμα.

Εκτέλεση για σαντιγί
Σ’ ένα μικρό μπολ βάλτε όλα τα υλικά για τη σαντιγί, με τη κρέμα γάλακτος κατά προτίμηση να είναι από το ψυγείο. Χτυπήστε μέχρι να αποκτήσει μία πιο σφιχτή κρεμώδη μορφή, ενώ παράλληλα τα σύρματα του μίξερ θα αφήνουν τα σημάδια τους σε κάθε πέρασμα.
Εκτέλεση για γκανάζ
Αρχικά, τοποθετείστε σ’ ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και βάλτε το να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά. Παράλληλα ξεκινήστε να ανακατέβετε και να προσθέτετε την κουβερτούρα σταδιακά. Μόλις βάλετε και τα τελευταία κομμάτια της κουβερτούρας αποσύρετε απ’ το μάτι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Σερβίρισμα
Τραβήξτε τα brownies με τη λαδόκολλα για να τα ξεφορμάρετε και τοποθετείστε σ’ ένα σκεύος που θα σας ευκολύνει στο σερβίρισμα. Τεμαχίστε στα τρία οριζοντίως και καθέτως . Στη συνέχεια ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο βάλτε σ’ ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής είτε τη σαντιγί, είτε τη γκανάζ και γαρνίρετε κάθε κομμάτι με μία ροζέτα. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε τη σαντιγί μπορείτε να προσθέσετε toppings όπως: σταγόνες σοκολάτας, τρούφα ή σάλτσα σοκολάτας. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε την γκανάζ μπορεί τα toppings να φαίνονται περιττά καθώς η γεύση της σοκολάτας θα έχει απογειωθεί με την παραπάνω προσθήκη, όμως για να δημιουργήσετε μία αξέχαστη γευστική εμπειρία θα μπορούσατε να προσθέστε λίγη μαρμελάδα ή σάλτσα από φρούτα του δάσους.
Υλικά για τη σάλτσα φρούτων του δάσους
100 γρ. κόκκινα φρούτα
50 γρ. ζάχαρη
1 σε σκόνη
1/2 κ.γ κορν φλάουρ
150 γρ. φρούτα δάσους επιπλέον κατεψυγμένα ή φρέσκα
Εκτέλεση
Σ’ ένα τηγάνι ζεστάνετε τα 100 γρ. φρούτα του δάσους με την ζάχαρη. Διαλύστε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό, εκεί ρίξτε και τη βανίλια και προσθέστε το στην σάλτσα φρούτων. Ρίξτε μέσα και τα υπόλοιπα φρούτα στη σάλτσα. Ανακατέψτε κι αφήστε στο πλάι για λίγα λεπτά να κρυώσουν.

Καλή σας όρεξη!