Burger με κατσικίσιο κιμά, πέστο δεντρολίβανου και ταλαγάνι

Ποιος θα έλεγε όχι σε ένα ζουμερό burger,καλοψημένο και συνοδευμένο από αγαπημένα υλικά, όπως τυρί, bacon, αυγό, ντομάτα, κέτσαπ, μαγιονέζα  ή ό,τι άλλο ικανοποιεί τον ουρανίσκο του καθενός; Σήμερα θα ταξιδέψουμε λίγο πίσω στο χρόνο για να δούμε τις ρίζες αυτού του εδέσματος και θα επιστρέψουμε πίσω ξανά, σε μία φανταστική συνταγή.

Ο  αρχικός όρος του εδέσματος, δηλαδή hamburger, προέρχεται από την πόλη του Αμβούργου. Το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Γερμανίας αποτελεί διαχρονικά μία από τις πιο ενδιαφέρουσες γαστρονομικές γωνιές της χώρας. Η Αγγλίδα συγγραφέας Hannah Glasse, στο βιβλίο της The Art of Cookery Made Plain and Easy, που εκδόθηκε το 1758 φιλοξενεί μία από τις πρώτες συνταγές ενός burger ή τέλος πάντων από κάτι που θα μπορούσε να είναι τέτοιο. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για ένα σάντουιτς με “λουκάνικο ή μπιφτέκι που σερβίρεται ανάμεσα σε δύο φρυγανισμένες φέτες ψωμιού”. Σύμφωνα με τους ιστορικούς του φαγητού, αυτό ήταν μία παραλλαγή του Rundstück, ενός εξαιρετικά δημοφιλούς πιάτου που έτρωγαν οι κάτοικοι του Αμβούργου: Ουσιαστικά φτιαχνόταν από μία φέτα ζεστού μοσχαρίσιου ή χοιρινού κρέατος και σερβιρόταν μεταξύ δύο φετών ψωμιού από σιτάρι ενώ περιλουζόταν με ζεστό ζωμό. Συνήθως υπήρχαν και μερικές πίκλες στο πλάι του πιάτου σαν συνοδευτικό. Μέχρι και σήμερα, όμως, ουδείς μπορεί να απαντήσει ξεκάθαρα στο ποιος δημιούργησε το πρώτο burger και πότε έγινε αυτή η ανακάλυψη. Το σίγουρο είναι πως το burger δημιουργήθηκε μέσα από την ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε ανήσυχα μυαλά, που ίσως ένας εξ’ αυτών να ήταν μετανάστης σε ξένη χώρα.

Παρόλα αυτά, το σημερινό burger, καθότι έχει ελληνικές “πινελιές”, τυγχάνει να είναι και δημιούργημα μου, οπότε σας το παραθέτω με ιδιαίτερη αγάπη, ευθύς αμέσως.


Για 4 Burger :


Υλικά για τον κιμά :

Διαβάστε επίσης  Ρετσίνα: 4 ετικέτες αληθινής λαϊκής παράδοσης


2 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ Κατσικίσιος κιμάς
2 κ.γ. σουμάκ
1 κ.γ. μουστάρδα ΕΚΜΑ

Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας ( 200 γρ το καθένα) και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 μέρα.

Για το πέστο δεντρολίβανο :

1 ματσάκι φρέσκο δεντρολίβανο, τα φύλλα
2 σκελίδες σκόρδο
70 ml ελαιόλαδο
60 γρ. γραβιέρα Κρήτης

Advertisements
Ad 14


Υλικά σύνθεσης :

4 Ψωμάκια μπριός
4 κομμάτια ταλαγάνι Χίου
ανθός αλατιού
ντοματίνια κομμένα στη μέση


Εκτέλεση :

Ψήνουμε τα μπιφτέκια μας, με ελάχιστο ελαιόλαδο, σε μαντεμένιο ή αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να αποκτήσουν το ψήσιμο της αρεσκείας μας, (εγώ προτείνω rare, για αυτήν τη συνταγή),αποσύρουμε, αλατίζουμε και τα καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο, έως ότου, τελειώσουμε με τις υπόλοιπες παρασκευές, να μην χάσουν τα υγρά τους. Έπειτα στο ίδιο τηγάνι, φρυγανίζουμε τα μπριός μας και αφού πάρουν ωραίο χρώμα, αποσύρουμε και ψήνουμε τις φέτες από το ταλαγάνι, μέχρι να μαστιχώσουν και να πάρουν επίσης όμορφο χρώμα. Συνθέτουμε με, μπριός, μπιφτέκι, ταλαγάνι, πέστο δεντρολίβανου, ντοματίνια, λίγο ανθό αλατιού και τέλος με μπριός. Και έχουμε ένα αριστουργηματικό burger.

Καλή σας απόλαυση!

Πηγή φωτογραφίας : www.travelvibe.eu
 

Ονομάζομαι Καλλιγεράκης Αλκιβιάδης,είμαι τέως αθλητής κολύμβησης,έχω ασχοληθεί λίγο με την Ναυπηγική,έπειτα με την Βυζαντινή και την παραδοσιακή ελληνική μουσική,έχω σπουδάσει ζαχαροπλάστης και αρτοποιός,αλλά το μεράκι της ψυχής μου είναι συγγραφή. Έχω εκδώσει την πρώτη μου ποιητική συλλογή το 2015 με τίτλο ''Μεθυσμένη Γη'',αλλά ασχολούμαι με όλα τα συγγραφικά είδη. Η αρθρογραφία είναι ένας νέος κόσμος για εμένα και ελπίζω με τα άρθρα μου να μπείτε κι εσείς μέσα σε αυτό το κόσμο και να τον διαβούμε συνάμα.
Ας γνωριστούμε λοιπόν,με έναν από τους πιο αισθαντικούς και συγκινητικούς τρόπους έκφρασης.. Το γράψιμο!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Fall Guy

The Fall Guy: Ο κασκαντέρ που με αγάπησε

Στις αίθουσες έφτασε η νέα κωμωδία δράσης από τον σκηνοθέτη
Ύψιλον Θεσσαλονίκη

Ύψιλον: Ο Hot Προορισμός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το Ύψιλον, το “all day μαγαζί” στο κέντρο της πόλης