Καλοκαιρινή, δροσερή τούρτα παγωτό

Στολισμός της τούρτας παγωτό
Στολισμός της τούρτας παγωτό

 

Τώρα που η θερμοκρασία έχει αρχίσει να ανεβαίνει, και πλησιάζει το καλοκαίρι, φτάνει η στιγμή που όλοι το μόνο που θα αναζητούν με μανία είναι ένας πάροχος δροσιάς. Η αλήθεια είναι πως τη θερμίδα πολλοί εμίσησαν, όμως το παγωτό κανένας, και τι καλύτερο από ένα παγωτό είτε σε χωνάκι, είτε σε κυπελάκι ή ακόμη καλύτερα μία ολόκληρη τούρτα παγωτό, που θα απαλύνει γλυκά την ζέστη του καλοκαιριού;

Συνταγή για την τούρτα «παγωτό»

Υλικά για το «παγωτό»

1 κουτί γάλα εβαπορέ

1 κουτί γάλα ζαχαρούχο

Advertising

Advertisements
Ad 14

400ml κρέμα γάλακτος

2 βανίλιες

¾ φλιτζανιού αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα

¾ φλιτζανιού κερασάκια γλασέ, ψιλοκομμένα

Advertising

100γρ. σοκολάτα σε σταγόνες

300γρ. μπισκότα savouayiár

Υλικά για το σιρόπι

¾ φλιτζανιού ζάχαρη

Advertising

¾ φλιτζανιού νερό

2 κ.σ. liquor της επιλογής

κερασάκια γλασέ ή φρέσκα φρούτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση για το «παγωτό»

Βάλτε το γάλα εβαπορέ στο ψυγείο από το βράδυ ή στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες. Όταν κρυώσει αρκετά, αδειάστε το περιεχόμενό του σε ένα μπολ, μαζί με το ζαχαρούχο γάλα και τα χτυπήστε τα όλα μαζί στο μίξερ μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα με αρκετό όγκο. Σ’ ένα άλλο μπολ χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια μέχρι να γίνει σαντιγί. Ρίξτε τη σαντιγί στην κρέμα, ανακατέψτε καλά το μείγμα και αφήστε στην κατάψυξη για 2 ώρες. Ύστερα βγάλτε το παγωτό από την κατάψυξη και προσθέστε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, τις σταγόνες της σοκολάτας, τα κερασάκια* και ανακατέψτε καλά για ακόμη μία φορά.

Advertising

Εκτέλεση για το σιρόπι

Το σιρόπι δε χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία για τη δημιουργία του, το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλετε όλα τα υλικά, να τα βράσετε όλα για 5 λεπτά να τα αφήσετε να κρυώσουν.

Χτίσιμο της τούρτας

Για να το χτίσιμο της τούρτας θα χρειαστείτε ένα σκεύος με αποσπώμενο πάτο. Ξεκινήστε βρέχοντας τα savouayiár πολύ ελαφρά με το σιρόπι, στρώστε τα στον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας. Στη συνέχεια αδειάστε μέσα στη φόρμα το παγωτό και πιέστε μ’ ένα κουτάλι να πάει παντού, χωρίς να αφήσει κενά και αφήστε τη φόρμα στην κατάψυξη.

Ένας πιθανός στολισμός της τούρτας στην εκδοχή με τα γεμιστά μπισκότα
Ένας πιθανός στολισμός της τούρτας στην εκδοχή με τα γεμιστά μπισκότα

Συμβουλές:

  1. *Αντί να χρησιμοποιήσετε καβουρδισμένα αμύγδαλα και κερασάκια γλασέ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπισκότα γεμιστά σπασμένα σε κομμάτια και γλυκό του κουταλιού κεράσι, με αντίστοιχες αντικαταστάσεις. Τα αντίστοιχα συστατικά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και ως toppings.
  2. Στην κρέμα που θα αποτελέσει το παγωτό μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστη μαστίχα κοπανισμένη, έτσι ώστε να θυμίζει παγωτό καϊμάκι.
  3. Για το σερβίρισμα μπορείτε να στολίσετε με ροζέτες περιμετρικά και στη μέση με ποικιλία κόκκινων φρούτων.
  4. Ακόμη, μπορείτε κατά το σερβίρισμα να προσθέσετε κάποιο σιρόπι της αρεσκείας σας.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Φλώρινα. Από τα παιδικά μου χρόνια είχα κλίση προς τις τέχνες με μεγαλύτερες αγάπες την μουσική, την λογοτεχνία, την ποίηση και την μαγειρική. Ωστόσο, με κέρδισε η αγάπη για τον συνάνθρωπο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φοιτώ στο τμήμα της Νοσηλευτικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Παράλληλα βέβαια δεν ξεχνώ την αγάπη για την μαγειρική γεγονός που με ώθησε σε σπουδές αρτοζαχαροπλαστικής, όπως και την αγάπη μου για την λογοτεχνία καθώς διατηρώ σελίδα στο instagram με προσωπικά quotes, το όνομα αυτής Erinn.e.yes ή Ερινύες.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…