Κεφάλαιο “πίτα”
Πέσε πίτα μου ψημένη να σε φάνε οι πεινασμένοι…. έλεγε η γιαγιά μου, η όποια άνοιγε φύλλο για πλάκα και στο αψε σβήσε η πίτα έβγαινε από τον φούρνο….Η μυρωδιά!!! Η γεύση!!! Απλά δεν υπάρχει… όλες οι πίτες είναι υπέροχες, σαν την Μακεδονίτικη πίτα όμως η αλήθεια είναι πως δεν έχει άλλη.
Την πίτα την θέλουμε στο πρωινό μας , στο φαγητό μας στο κολατσιό μας. Πίτες με τυριά, χορταρικά, κρεατικά και ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς. Που δεν θα λείπει από ένα τραπέζι, μία εκδήλωση, ένα πάρτι… Αξίζει λίγη προσπάθεια και λίγος κόπος και θα έχουμε την χαρά και την ευχαρίστηση να προσφέρουμε στους δικούς ανθρώπους σπιτικές πίτες που δεν συγκρίνονται.
Μία αγαπημένη πίτα είναι αυτή με το κοτόπουλο. Εύκολη, λαχταριστή και μπορεί να αντικαταστήσει ένα γεύμα αφού είναι πλούσια σε υλικά και θρεπτικά συστατικά.

Υλικά για το ζυμάρι
400 γρ. νερό ζεστό (χλιαρό)
Αλάτι
700γρ αλεύρι
50 ml λάδι
Για την επάλειψη των φύλλων θέλουμε 250γρ βούτυρο ή μαργαρίνη και 100ml λάδι.
Για την γέμιση
1 μέτριο κοτόπουλο περίπου 1.500 γρ
1 βάζο πιπεριές Φλωρίνης
Μισό ματσάκι μαϊντανό
300γρ ρεγκάτο ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό πικάντικο κασέρι
4 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το νερό, το αλάτι και το αλεύρι το βάζουμε σιγά σιγά και ανακατεύουμε με το χέρι. Θέλουμε να πετύχουμε μία ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια. Μόλις το πετύχουμε ρίχνουμε 50ml έλαιο (ότι προτιμάει ο καθένας… γιατί σε κάποιους το ελαιόλαδο τους έρχεται βαρύ και βάζουν σπορέλαιο) και η ζύμη μας γίνεται πολύ μαλακιά, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Στην συνέχεια βράζουμε το κοτόπουλο σε μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό και λίγο αλάτι για μισή ώρα. Το βγάζουμε και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει . Έπειτα βγάζουμε τα κόκκαλα και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Ξεπλένουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και τις κόβουμε σε μπαστουνάκια. Σε μπολ ρίχνουμε το κοτόπουλο, τις πιπεριές, το μαϊντανό ψιλοκομμένο το τυρί, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Το αφήνουμε στην άκρη. Παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη και την λιώνουμε. Προσθέτουμε και το σπορέλαιο. Παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι το ανοίγουμε με λίγο αλεύρι σε μέγεθος ενός πιάτου και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο βάζοντας ενδιάμεσα σε κάθε φύλλο από 2 κουταλιές μείγμα βουτύρου και λαδιού, στο τελευταίο δεν βάζουμε. Θα κάνουμε 10 και 10. Παίρνουμε το ένα πακετάκι των 10 και ανοίγουμε το πρώτο μας φύλλο με την βοήθεια ενός πλάστη. Βάζουμε το φύλλο μας στο λαδωμένο ταψί ρίχνουμε την γέμιση και ετοιμάζουμε και το δεύτερο φύλλο. Το χαράζουμε και ψήνουμε την πίτα μας στους 190°C για 1 ώρα και 10 λεπτά. Συνοδεύεται πολύ ωραία και με γιαούρτι.
Καλή επιτυχία!