
Η καρδιά της ζαχαροπλαστικής τέχνης χτυπάει από την αρχαιότητα στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, εδραιώθηκε στην Γαλλία στα τέλη του 18ου με αρχές 19ου αι. χάρη στο σεφ Antonin Carême, που πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι ήταν ο πρώτος μεγάλος ζαχαροπλάστης στην σύγχρονη εποχή. Με ένα νοερό γαστρονομικό ταξίδι στην πρωτεύουσα της Γαλλίας οι πρώτες εικόνες που κατακλύζουν το μυαλό προέρχονται από τα εξαίσια αρτοποίματα-ζαχαροπλαστικά θαύματα της περιοχής, όπως είναι οι γαλλικές baguettes, τα κλασικά croissant, και τα macaron. Λίγο ανατολικότερα του Παρισιού, στο νομό Seine-et-Marne, στην πόλη Provins μία μέρα πριν των Αγίων Πάντων (31 Οκτωβρίου) η περιοχή αναβλύζει από την μυρωδιά των παραδοσιακών niflettes.
Οι niflettes είναι ένα ταρτάκι σφολιάτας γεμισμένο με κρέμα πατισερί. Το όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι οι ζαχαροπλάστες εκείνη την ημέρα φούρνιζαν τις niflettes και τις προσέφεραν στα ορφανά παιδιά της πόλης λέγοντας τους την φράση «Ne flette pas», που σημαίνει «Μην κλαις».
Συνταγή για τις Niflettes de la Toussaint (Provins)
Υλικά:
2 σπιτικές ή αγοραστές σφολιάτες (στην τελευταία περίπτωση από καθαρό βούτυρο)
½ του λίτρου πλήρες γάλα
75 γρ. ζάχαρη άχνη
6 κρόκοι αυγών
10 γρ. αλεύρι
40 γρ. νισεστέ
2 κ.σ. νερό αρωματισμένο με άνθη πορτοκαλιού (προαιρετική χρήση, μπορεί να γίνει αρωματισμός με βανίλια)
Για την επιχρύσωση:
1 κρόκος αυγού
1 κ.γ. νερό
Εκτέλεση
Βάλτε τους κρόκους σ’ ένα μπολ. Προσθέστε την ζάχαρη άχνη και χτυπήστε ελαφρά, έως ότου το μείγμα γίνει λευκό. Στην συνέχεια προσθέστε και ανακατέψτε το αλεύρι και το νισεστέ. Το νισεστέ βοηθάει στο να έχουμε το πηχτό μείγμα που απαιτεί η συνταγή. Τέλος, προσθέστε το γάλα, το αρωματισμένο νερό (αν επιλέξετε να το βάλετε) και το λιωμένο βούτυρο. Ρίξτε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε συνεχώς σε υψηλή φωτιά έως ότου το μείγμα πήξει. Τότε απομακρύνετε από την φωτιά ανακατεύοντας διότι λόγω της θερμοκρασίας που έχει αναπτύξει το σκεύος το μείγμα συνεχίζει να ψήνεται. Αφήστε το μείγμα για 5 λεπτά περίπου, έπειτα βάλτε το σ’ ένα μεγάλο μπολ και σκεπάστε με μεμβράνη την επιφάνεια του.
Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό κουπάτ για μπισκότα διαμέτρου 7εκ. , κόψτε σε κύκλους την σφολιάτα και ενώστε ανά δύο τους δίσκους. Τοποθετήστε τους δίσκους της ζύμης σ’ ένα ταψί που είναι καλυμμένο με λαδόκολλα. Τρυπήστε κάθε δίσκο με ένα πιρούνι 4-5 φορές διάσπαρτα. Ανακατεύουμε τον κρόκο του αυγού με το νερό και τους επαλείφουμε περιμετρικά. Γεμίστε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με την κρέμα και γαρνίρετε κάθε κύκλο, αν δεν έχετε σακούλα υπολογίστε την ποσότητα με ένα κουτάλι της σούπας , κάθε κύκλος πρέπει να περιλαμβάνει ποσότητα που έγκειται στο 1 κ.σ. Βάλτε τις niflettes σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 15-18 λεπτά.
Συμβουλή: Αν θέλετε η σφολιάτα σας να αυξηθεί παραπάνω αγοράστε 2 ζύμες και τοποθετήστε τις την μία πάνω στην άλλη, απλώνοντας μεταξύ τους λίγο μαλακό βούτυρο. Η συνταγή, ωστόσο, είναι εξίσου πετυχημένη και με μονούς δίσκους.
Σερβίρουμε είτε με κανέλα, είτε με ζάχαρη άχνη ή απλή κρυσταλλική ζάχαρη. Ακόμη, θα μπορούσατε να σερβίρετε με κάποιο εποχικό γλυκό του κουταλιού ούτως, ώστε να μυρίσει Ελλάδα.

Καλή σας όρεξη!