
Για μερικούς το umami αποτελεί μια απο τις βασικές γεύσεις. Η λέξη συναντάται στην ιαπωνική κουζίνα. Επιλέχθηκε από τον καθηγητή Κικουνάε Ικένται, ο οποίος πρότεινε τη γεύση το 1908 προερχόμενη από τις λέξεις “umai”, που σημαίνει υπέροχη και “mai”, που σημαίνει γεύση. Τι κρύβεται, όμως, στα αλήθεια πίσω από αυτή τη γεύση…;
Η λέξη “umami” μεταφράζεται ως “ευχάριστη και νόστιμη γεύση”. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ορολογία, όπως για τις άλλες 4 γεύσεις, επειδή πρόκειται για μια άρτια αίσθηση στο στόμα, η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί.
Φαγητά πλούσια σε umami είναι οι ώριμες ντομάτες που μόνο από την μυρωδιά τους προκαλούν ηρεμία και ευχαρίστηση στα εγκεφαλικά κύτταρα. Επίσης, η σε αυτά στγκαταλέγεται και η κοτόσουπα λόγω του ότι στην εκτέλεση της εμπεριέχονται τα κόκαλα του κοτόπουλου, τα οποία φέρουν αυτήν την έντονη γεύση. Φυσικά, δεν μπορούν να μείνουν εκτός τα αγαπημένα σε όλους burgers. Ο συνδυασμός των υλικών ενός burger έρχεται να απογειώσει τις αισθήσεις του ανθρώπου, και κατ’ επέκταση, να γεμίσει τον ίδιο ευχάριστα συναισθήματα. Για αυτό, άλλωστε, τόσο οι μικρότερες, όσο και οι μεγαλύτερες ηλικίες ξετρελαίνονται και μόνο στην ιδέα ενός λαχταριστού cheeseburger, με ή χωρίς συνοδευτικά.
Το χοιρινό κρέας, και ειδικά το μπέικον είναι η πλησιέστερη γεύση για να περιγράψει κανείς την ευφάνταστη γέυση του umami. Μάλιστα, κάτι που σίγουρα δεν φανταζόμασταν αποτελέι το γεγονός ότι το χειρινό είναι πιο υγιεινό από όσο νομίζουμε, καθώς προέρχεται από κόκκινο κρέας, δηλαδή μια αξιοσημείωτα πλούσια πηγή πρωτεΐνης.
Τα μανιτάρια, και κυρίως, τα αποξηραμένα επιλέγονται από πολλούς ανθρώπους για τη διατροφή τους, διότι τα επίπεδα umami που περιέχουν ικανοποιούν πλήρως ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.




Κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως το umami κατέχει σημαντική θέση στην υγεία του ανθρώπου, καθώς η απώλεια του συσχετίζεται με την ανορεξία και τη μείωση βάρους. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως το umami είναι πολύ σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό από όσο νομίζουμε.
Και για να σας ανοίξει λίγο η όρεξη, παρακάτω θα βρείτε μια συνταγή με την τέλεια umami:
Σπαγγέτι με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς και κατίκι Δομοκού!
Υλικά: 8 κόκκινες πιπεριές
3 σκελίδες σκόρδο
1 μελιτζάνα μεγάλη
1 φλ. Ελαιόλαδο
1 φλ. παρμεζάνα
Αλάτι/πιπέρι
1 συσκευασία σπαγγέτι
1 κουταλιά της σούπας κατίκι Δομοκού
Εκτέλεση:
Ψήνετε τις πιπεριές και την μελιτζάνα στους 180 °C βαθμούς. Τις ξεφλουδίζετε, τις χτυπάτε στο multi μαζί με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, και την παρμεζάνα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Βράζετε τα μακαρόνια, τα σουρώνετε και τα βάζετε στην κατσαρόλα μαζί με την σάλτσα και μια γερή κουταλιά κατίκι Δομοκού. Σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή σας όρεξη!
Για εσάς τι είναι το umami;