Φωτοθεραπεία: η συμβολή της στην κατάθλιψη του χειμώνα

Η κατάθλιψη του χειμώνα – γνωστή και ως σύνδρομο εποχικής συναισθηματικής διαταραχής – επηρεάζει περισσότερο, την περίοδο από Σεπτέμβριο έως και Απρίλιο με έμφαση τους χειμερινούς μήνες Νοέμβρη, Δεκέμβρη και Ιανουάριο. Αναφέρεται σε ποσοστό τουλάχιστον 4% του πληθυσμού.

Τα κυριότερα συμπτώματα εμφανίζονται στον ύπνο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από την εν λόγω κατάθλιψη τείνουν να κοιμούνται πολύ, καθώς νιώθουν συνέχεια κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Έχουν, επίσης, μια τάση για υπερβολική κατανάλωση φαγητού με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους.

Τα αίτια του συνδρόμου εποχικής συναισθηματικής διαταραχής δεν έχουν γίνει ακόμη απόλυτα σαφή. Εικάζεται πως το φως του ήλιου είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας σε συνδυασμό – όχι πάντα – με αρνητικά βιώματα ή/και ορμονικές διαταραχές.

Ο ρόλος της σεροτονίνης και της μελατονίνης

Advertising

Advertisements
Ad 14

Συγκεκριμένα, τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο εξαρτώνται από το φως της ημέρας. Η σεροτονίνη, ως γνωστόν, συνδέεται με τον έλεγχο των συναισθημάτων και της διάθεσης. Το σκοτάδι πυροδοτεί έναν μικρό αδένα στον εγκέφαλο μας, τον επιφυσικό. Αυτός ο μικρός αδένας παράγει την ορμόνη μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι αυτή που μας κάνει να κοιμόμαστε στο σκοτάδι. Η σεροτονίνη χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της μελατονίνης κι όταν αυτή αυξάνεται μειώνεται η δράση της σεροτονίνης.

Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται πως οι ασθενείς που υποφέρουν από τo σύνδρομο εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής έχουν αφύσικα υψηλά τα επίπεδα μελατονίνης κατά τους χειμερινούς μήνες. Πώς, όμως, μπορεί κανείς να θεραπεύσει αυτό το σύνδρομο; Με αντικαταθλιπτικά; Όπως θα έκανε και με οποιαδήποτε μορφή κατάθλιψης;

Φωτοθεραπεία

Όχι, δεν είναι απαραίτητο. Η πρώτη θεραπευτική επιλογή για το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι η φωτοθεραπεία. Η θεραπεία αυτή στηρίζεται στη θεωρία πως το φως μειώνει το ρυθμό παραγωγής μελατονίνης από τον επιφυσικό αδένα με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης στον εγκέφαλο και είναι αποτελεσματική περίπου στα 4 από τα 5 άτομα.

Advertising

Μια καλή αρχή είναι να συζητήσετε εξαρχής τη θεραπεία με το γιατρό σας, αφού πρώτα σιγουρευτείτε για τη διάγνωση, ώστε να έχετε μια επαγγελματική πηγή πληροφόρησης και συμβουλευτικής. Σημειώστε ότι η φωτοθεραπεία περιλαμβάνει καθημερινή έκθεση σε δυνατό φως για 1-4 ώρες (τουλάχιστον δέκα φορές πιο δυνατό από τους κοινούς λαμπτήρες).

Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικά σχεδιασμένο φως για αυτό τον σκοπό πάρτε ιδέες για φωτεινές πηγές στο www.outsidein.co.uk (HYPERLINK). Στην αρχή της φωτοθεραπείας μπορεί να έχετε πονοκέφαλο. Επίσης, είναι απαραίτητο να επισκέπτεσθε τον οφθαλμίατρο τακτικά. Πάντως, οι παρενέργειες είναι σπάνιες και γενικά, ήπιες.

Τι άλλο μας μένει;

Βέβαια, μπορείτε να κάνετε πολλά ακόμη για να ξεπεράσετε την εποχική συναισθηματική διαταραχή. Καταρχάς, η άσκηση και η σωστή διατροφή παίζουν το ρόλο τους. Όταν βρίσκεστε στο σπίτι θα πρέπει πάντα να κάθεστε κοντά σε παράθυρο. Όσο μπορείτε, όμως, να περνάτε την ώρα σας εκτός σπιτιού και να συναναστρέφεστε με θετικούς ανθρώπους.

Advertising

Γενικά, απλοποιήστε τη ζωή σας και αφήστε τις ριζοσπαστικές αποφάσεις ή την έντονη ζωή για την άνοιξη!

Πηγή: Βιβλία Υγείας, Κατάθλιψη, εκδ. Πεδίο, 2009

Τελείωσα το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου πέρασα με την 1η Υποτροφία και το Ά Βραβείο. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων. Από μικρή μελετούσα πιάνο και στην ηλικία των 16 κέρδισα το Ά Βραβείο στην Αττική και Τιμητική Διάκριση σε όλη την Ελλάδα στους Ά Πανελλήνιους Μουσικούς Αγώνες του Υπουργείου Παιδείας. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης μου στο Ωδείο Αθηνών τιμήθηκα με το Ά Βραβείο Ερμηνείας, όπως και μια μαθήτρια μου στα πλαίσια του Πρακτικού Διδασκαλείου. Πολύ αργότερα, έφυγα στη Μελβούρνη αναζητώντας ένα πιο λειτουργικό κράτος πρόνοιας κι ένα πιο υγιές εργασιακό περιβάλλον. Εργάστηκα σε ένα ωδείο κάνοντας τα όνειρα μου για τη μουσική πραγματικότητα. Οδήγησα μέσα σε ένα χρόνο 14 παιδιά στις εξετάσεις - κάνοντας νέο ρεκόρ με διαφορά για τα δεδομένα του συγκεκριμένου ωδείου - εκ των οποίων πέρασαν όλα και τα 4 βραβεύτηκαν. Στη ζωή μου συνάντησα ανθρώπους αργόσχολους και σκοτεινούς που δε διστάζουν να σε υπονομεύσουν για να μη φανεί η αξία σου. Δε σέβονται τη μόρφωση, τη γνώση και τη δημιουργία παρά τη δύναμη, την εξουσία, τα χρήματα, τα παιχνίδια και την ομορφιά. Καταφύγιο μου η μουσική, η ποίηση, η συγγραφή, ο διαλογισμός και το Τρίτο Πρόγραμμα. Γράφω για τους φωτεινούς και όσους πολεμούν για έναν καλύτερο κόσμο.

Περισσότερα από τη στήλη: Πειράματα στην Ψυχολογία

Πειράματα στην Ψυχολογία

Το φαινόμενο της συμμόρφωσης: Γιατί ακολουθούμε το πλήθος;

Στην καθημερινότητά μας, οι άνθρωποι επηρεαζόμαστε — συνειδητά ή ασυνείδητα — από τις πράξεις, τις…

Πειράματα στην Ψυχολογία

Το σύνδρομο του θεατή: Όταν όλοι βλέπουν, αλλά κανείς δεν πράττει

  Έχεις βρεθεί ποτέ μπροστά σε μια κατάσταση όπου κάποιος χρειάζεται βοήθεια και κανείς γύρω…

Πειράματα στην Ψυχολογία

Οι χειρονομίες προβλέπουν τις επερχόμενες λέξεις

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Οι χειρονομίες προβλέπουν τις επερχόμενες λέξεις, θα παρουσιάσει τα ερευνητικά…

Πειράματα στην Ψυχολογία

Ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά και βλέμμα: Υπάρχει σχέση;

Ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά και βλέμμα: Υπάρχει σχέση; Το παρόν άρθρο, με τίτλο Ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά και βλέμμα:…

Πειράματα στην Ψυχολογία

Περιορισμός χρήσης smartphone και βελτίωση ψυχικής υγείας

  Το παρόν άρθρο με τίτλο περιορισμός χρήσης smartphone και βελτίωση ψυχικής υγείας, θα παρουσιάσει…

Πειράματα στην Ψυχολογία

Νοημοσύνη και λήψη αποφάσεων στην εφηβεία

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο εστιάζει στη νοημοσύνη και τη λήψη αποφάσεων στην εφηβεία.…

Πειράματα στην Ψυχολογία

Προβλέπει η μουσική αντίληψη τη δυσλεξία;

Το παρόν άρθρο Σχετίζεται η μουσική αντίληψη με τη δυσλεξία; Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι…