
Κάπνισμα: Οι επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον και όχι μόνο
Η σχέση ανάμεσα σε κάπνισμα και περιβάλλον είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι φαντάζεται κανείς και οι επιπτώσεις του πρώτου στο δεύτερο πολύ σοβαρές. Είναι γνωστό σε όλους πως το κάπνισμα προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Κάποιους από αυτούς δεν τους είχαμε καν φανταστεί. Το τσιγάρο, όπως γνωρίζουμε, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Τα προβλήματα αυτά αφορούν δερματοπάθειες, δυσλειτουργίες του αναπνευστικού και αυξάνουν τον κίνδυνο υπογεννητικότητας και εμφάνισης καρκίνου. Συγχρόνως με αυτά όμως, με την καύση του τσιγάρου αναδύονται χημικές ουσίες οι οποίες επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον.
Τσιγάρο και ατμοσφαιρική ρύπανση
Το τσιγάρο αποτελεί μια ανθρωπογενή πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Έχει αναγνωριστεί, μάλιστα ως μια βασική πηγή παραγωγής αιωρούμενων σωματιδίων. Τα αιωρούμενα σωματίδια εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της εισπνοής. Αυτό που τα κάνει τόσο επιβλαβή είναι η μικρή τους διάμετρος, η οποία τους επιτρέπει να εισέρχονται στους πνεύμονες και να φτάνουν σε μεγάλο βάθος. Παράλληλα, αυτά τα αιωρούμενα σωματίδια συμβάλλουν στη δημιουργία της φωτοχημικής αιθαλομίχλης. Αυτή σχηματίζεται από την ομίχλη και χημικά συστατικά, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία. Η φωτοχημική αιθαλομίχλη αποτελεί κίνδυνο τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.
Την ίδια στιγμή, το τσιγάρο απελευθερώνει ρύπους εσωτερικών χώρων, όπως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, βενζόλιο και ναφθαλίνη. Μαζί με αυτούς, το τσιγάρο συνεισφέρει και στους ρύπους εξωτερικών χώρων όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του άνθρακα.
Τσιγάρο και απορρίμματα
Με την προσοχή εστιασμένη στο πρόβλημα των πλαστικών φαντάζει σχεδόν αδιανόητο το γεγονός ότι τα αποτσίγαρα αποτελούν την πλειονότητα των απορριμάτων ξεπερνώντας και τα πλαστικά.
Το φαινόμενο αποκτά άλλες διαστάσεις μαθαίνοντας από τι είναι κατασκευασμένα τα φίλτρα των τσιγάρων. Πιο συγκεκριμένα, τα φίλτρα αυτά κατασκευάζονται από ένα μη τοξικό υλικό το οποίο ονομάζεται οξυκή κυταρρίνη. Παρόλο που το συστατικό αυτό εμφανίζεται ως βιοδιασπώμενο, στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να διασπαστεί. Απαιτούνται περίπου 18 μήνες ακόμη και όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Παράλληλα, με τη ρίψη των αποτσίγαρων στο έδαφος είναι ιδιαίτερα εύκολο να διαποτιστεί τόσο το έδαφος όσο και το νερό με τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου, όπως η νικοτίνη και η πίσσα.
Το ζήτημα, όμως δεν σταματάει εκεί. Τα αποτσίγαρα λόγω του μικρού μεγέθους τους φαντάζουν τροφή για πολλά είδη πτηνών και θαλάσσιων πλασμάτων. Έτσι, πολλά ζώα καταλήγουν να δηλητηριάζονται και να πεθαίνουν καθώς καταπίνουν τα αποτσίγαρα. Η δηλητηρίαση οφείλεται κατά κύριο λόγο στα υπολείμματα τσιγάρων που συμπεριλαμβάνουν τόσο χρησιμοποιημένα φίλτρα όσο και καπνό.

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση κατά τη διαδικασία παραγωγής του τσιγάρου
Η διαδικασία παραγωγής του τσιγάρου είναι σύνθετη και περιλαμβάνει πολλά στάδια. Σε πολλά από αυτά τα στάδια χρησιμοποιούνται μέθοδοι βλαπτικοί προς το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Έτσι, σε πρώτο στάδιο, κατά την καλλιέργεια του καπνού γίνεται χρήση χημικών ουσιών, όπως ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα. Στη συνέχεια, απαιτείται η χρήση του ξύλου για την κατασκευή του. Αυτό οδηγεί σε αποψίλωση πολλών περιοχών ώστε να καλυφθεί η ανάγκη αυτή. Συγχρόνως, κατά τη διαδικασία παρασκευής του στις βιομηχανίες πραγματοποιείται ρίψη των τοξικών αποβλήτων στις κοντινές, υδάτινες περιοχές. Τέλος, ο κίνδυνος που προκαλείται στο φυσικό περιβάλλον με το αμελές πέταγμα των απορριμάτων του τσιγάρου σε περιοχές με βλάστηση και πανίδα είναι τεράστιος. Πολλές πυρκαγιές έχουν εκκινήσει με τη ρίψη ενός και μόνο αποτσίγαρου σε ξερά χόρτα.
Το κάπνισμα, λοιπόν, είναι δεδομένο πως αποτελεί μια ανθυγιεινή συνήθεια. Αν ωστόσο δυσκολευόμαστε να την κόψουμε ας τη συνεχίσουμε, τουλάχιστον, σεβόμενοι το περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας που επιλέγουν να απέχουν από αυτό.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο
Διαδίκτυο
Η μεγαλύτερη μόλυνση του πλανήτη είναι τα αποτσίγαρα: Πώς το κάπνισμα βλάπτει και το περιβάλλον, ανακτήθηκε από www.iefimerida.gr, τελευταία επίσκεψη 21/7/2020
Βιβλιογραφία
Μποσίνα Κ., (2016) Η επίδραση του καπνίσματος στην υγεία, στο δέρμα και στο περιβάλλον, Διπλωματική εργασία ΠΜΣ Περιβάλλον Και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων Με Επιπτώσεις Στην Υγεία, ανακτήθηκε από www.pergamos.lib.uoa.gr, τελευταία επίσκεψη 21/7/2020