Καρχαρίες υπό απειλή για το εμβόλιο του κορονοϊού

Καρχαρίες υπό απειλή για το εμβόλιο του κορονοϊού
Πηγή εικόνας: www.nationalgeographic.com


Μισό εκατομμύριο καρχαρίες πιθανώς να θανατωθούν για τη σύνθεση εμβολίων κατά του κορονοϊού. Οι καρχαρίες παράγουν μία χρήσιμη ουσία, το σκουαλένιο, η οποία είναι συστατικό σε πολλά υποψήφια εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Σκουαλένιο, ο θησαυρός της ιατρικής

Το σκουαλένιο συνήθως εξάγεται από το έλαιο του ήπατος καρχαριών. Ονομάζεται έτσι από τη λατινική λέξη Squalus που σημαίνει καρχαρίας. Η οργανική αυτή ουσία ωστόσο εντοπίζεται και σε άλλους οργανισμούς στη φύση και χρησιμοποιείται ως ανοσοενισχυτικό στην ιατρική.

Το σκουαλένιο αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου καθώς δημιουργεί ισχυρότερη ανοσοαπόκριση. Επί του παρόντος, χρησιμοποιείται ευρέως σε εμβόλια γρίπης.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Καρχαρίες υπό απειλή για το εμβόλιο του κορονοϊού
Πηγή εικόνας: www.facebook.com/SharkGuardianWorldWide/photos

Θανάτωση καρχαριών για το σκουαλένιο

Δυστυχώς η θήρευση καρχαριών με στόχο την εξαγωγή των συκωτιών τους συνηθίζεται για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής με σκουαλένιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου τρία εκατομμύρια καρχαρίες θανατώνονται κάθε χρόνο για σκουαλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται όχι μόνο στην ιατρική, αλλά και σε καλλυντικά και λάδια μηχανών.

Χρήσιμη πληροφορία είναι ότι για την εξαγωγή ενός τόνου σκουαλενίου, απαιτείται η θανάτωση 3.000 καρχαριών.

Καρχαρίες και κορονοϊός

Η πολύ γνωστή φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline (GSK) δήλωσε ότι θα κατασκευάσει ένα δισεκατομμύριο δόσεις σκουαλενίου για πιθανή χρήση σε εμβόλια κορονοϊού.

Advertising

Εάν ο παγκόσμιος πληθυσμός λάβει μία δόση εμβολίου που περιέχει σκουαλένιο από καρχαρία, τουλάχιστον 250.000 καρχαρίες θα χρειαστεί να σφαχτούν. Εάν χρειαστούν δύο δόσεις για την ανοσοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού, ένα πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με ερευνητές, 500.000 καρχαρίες θα θανατωθούν ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τις προμήθειες των εμβολίων.

Διαβάστε επίσης  Covid-19: έξαρση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων
Καρχαρίες υπό απειλή για το εμβόλιο του κορωνοϊού
Πηγή εικόνας: www.latestly.com

Οικολογικές ανησυχίες

Η εξαγωγή προϊόντων από άγρια ζώα δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, ειδικά αν πρόκειται για κορυφαίο θηρευτή που δεν αναπαράγεται σε μεγάλο αριθμό. Μία ξαφνική αύξηση της ζήτησης για το έλαιο του ήπατος των καρχαριών θα μπορούσε να απειλήσει τους ήδη ευάλωτους πληθυσμούς τους.

Οικολογικές ανησυχίες σχετικά με την αλίευση των καρχαριών έχουν ευτυχώς δώσει κίνητρα για την εξαγωγή του σκουαλενίου από φυτικές πηγές (π.χ. ζακχαροκάλαμο) ή μέσα από βιοσυνθετικές διαδικασίες.

Advertising


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Coronavirus: Half a million sharks ‘could be killed for vaccine’, experts warn, ανακτήθηκε από news.sky.com, τελευταία επίσκεψη 29/9/2020.
  2. Σκουαλένιο, ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 29/9/2020.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ελάχιστα λεκτικά παιδιά με ΔΑΦ: Παρεμβάσεις

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Ελάχιστα λεκτικά παιδιά με ΔΑΦ:
Εμπειρίκος

Ενδοχώρα της ελληνικής ποίησης

Στις παρυφές των Αθηνών οι μέτοικοι ζούσαν δίχως την ιδιότητα