
«Ηρώων και μαρτύρων συ εγένου γεννήτωρ, δι’ ό και ύμνον σοι αναπέμπομεν και όρκον δίδομεν πίστεως: Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ εάν επιλαθώμεθά σου ω Πάτριος Ποντία γη». Λεωνίδας Ιασωνίδης (Κατακλείδα ομιλίας του στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, 1946)
Όταν ο πρύτανης του πανεπιστημίου πρότεινε στο Λεωνίδα Ιασωνίδη να συνεχίσει τις σπουδές του, λαμβάνοντας υποτροφία από το Οθωμανικό κράτος, εκείνος αρνήθηκε ευγενικά. Με το επιχείρημα πως ο ίδιος διέθετε οικονομικούς πόρους, αντιπροτείνει έναν Τούρκο συμφοιτητή του που είχε ανάγκη την υποτροφία. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του στις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες. Εξελίχθηκε σε διδάκτορα της Νομικής σχολής. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης (1913), κατόπιν προτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών, ζήτησε από τον Ιασωνίδη να πολιτευτεί ως βουλευτής στο νομό της Τραπεζούντας, εισπράττοντας ωστόσο την άρνηση του.
Ο Λεωνίδας Ιασωνίδης αφιέρωσε τη ζωή του στο προσφυγικό ζήτημα. Από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των πάσης φύσεως αναξιοπαθούντων. Έστειλε τηλεγράφημα (1922) με αποδέκτες τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Νικόλαο Πλαστήρα γράφοντας: «Εις τας κορυφάς του Ολύμπου θεοί ευωχούνται και εις τας υπωρείας αυτού πρόσφυγες λιμού απόλλυνται». Πριν περάσουν δυο χρόνια (1924) ορκίστηκε πληρεξούσιος βουλευτής Θεσσαλονίκης στη Δ΄ Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Ήταν η χειρότερη χρονιά για τους πρόσφυγες που συνέχιζαν να καταφθάνουν στον ελλαδικό χώρο εξαθλιωμένοι και αποδεκατισμένοι. Ανάμεσα στο ντόπιο πληθυσμό και τους πρόσφυγες ξεσπούν έριδες. Οι Ελλαδίτες καταφεύγουν είτε στη δικαιοσύνη είτε στηνε άσκηση βίας εναντίον των προσφύγων που βρίσκονται σε δεινή θέση.
Ο Ιασωνίδης είπε για τη σκληρότητα και την αδικία που εισέπραξαν οι πρόσφυγες: «παμπροσφυγικέ λαέ, σύρον την ρομφαίαν σου, κόψον και κατάκοψον τους εντοπίους σου και διάνειμον τας γαίας». Κάποτε στον Ιασωνίδη ανατέθηκε, επί πρωθυπουργίας Ελευθέριου Βενιζέλου (1931), η προσφώνηση του Ισμέτ Ινονού, πρωθυπουργού Ετης Τουρκίας. Εκείνος διαθέτοντας υψηλού επιπέδου γνώση της τουρκικής γλώσσας μίλησε με τέτοια ευγλωττία που ενθουσίασε τον Τούρκο πρωθυπουργό. Όταν τον ρώτησε εάν επιθυμούσε κάτι από την χαμένη πατρίδα του, ο Ιασωνίδης δράττοντας την ευκαιρία ζήτησε την άδεια μεταφοράς της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην Ελλάδα. Έτσι επαναπατρίστηκε η εικόνα της Παναγίας που, επί σειρά ετών, βρισκόταν κρυμμένη στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας.
Eν Eλλάδι υπήρχαν οι Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχεν ο Πόντος. Mε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε και ο Πόντος. Ιασωνίδης
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, ο Ιασωνίδης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 ετών στον Ωρωπό. Αποφασίζει να φύγει για το Ηνωμένο Βασίλειο όπου συνεχίζει τις σπουδές του σε Οξφόρδη και Λονδίνο. Στην Αγγλία βιοποριζόταν αρθρογραφώντας και προσπαθώντας να ενδυναμώσει τους συμπατριώτες του στον αγώνα υπέρ της ελευθερίας τους οι οποίοι βρίσκονταν υπό γερμανική κατοχή. Μετά την απελευθέρωση επέστρεψε στην χώρα όπου πολιτεύτηκε, έγινε βουλευτής και στη συνέχεια υπουργός Βόρειας Ελλάδας.
Οι Πόντιοι έκλεισαν στις καρδιές τους τον Ιασωνίδη και δεν τον ξέχασαν ποτέ. Ο βουλευτής Κιλκίς Δημοσθένης Παπαδόπουλος είχε πει (1976) για τον Ιασωνίδη: «Σωστοί άνθρωποι με σωστές ιδέες κάνουν σωστή πολιτική. Αυτό είναι το Ιασωνίδειο θεώρημα του ανθρώπου και του πολιτικού, που στη δήλωσή του «πόθεν έσχες», αν ζούσε, θα δήλωνε: ουδέν ουδαμόθεν έσχον».
Στο πρόσωπο του Λεωνίδα Ιασωνίδη ενσαρκώνεται ένας έντιμος άνθρωπος, αγωνιστής και αλτρουιστής. Ήταν, επίσης, ένας φιλελεύθερος και δραστήριος πολιτικός. Αν και διετέλεσε Διευθυντής Περιθάλψεως Προσφύγων Θεσσαλονίκης, υπουργός Πρόνοιας, Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος και διαχειρίστηκε τεράστια χρηματικά δεν διέθετε κινητή ή ακίνητη περιουσία. Διένειμε τον μισθό που λάμβανε σε σωματεία Ποντίων και στον Οίκο του Ακρίτα Φοιτητή ενώ ο ίδιος διέμενε σε ξενοδοχεία 3ηςκαι 4ης κατηγορίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ο Ιασωνίδης ενδιαφέρθηκε για την διατήρηση του πολιτισμού που έφεραν οι πόντιοι από τη χαμένη, για πάντα, πατρίδα τους. Αποτέλεσε έναν από τους ιδρυτές της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (1927), της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, προνόησε για την κτήση οικοπέδου στο οποίο σήμερα στεγάζεται ο σύλλογος Ποντίων Αργοναύται–Κομνηνοί. Η αγάπη του Ιασωνίδη για τον Πόντο υπήρξε έκδηλη τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις. Στο άρθρο του Ο Πόντος έγραψε: «Ουδέποτε λησμονώ τον Πόντον του οποίου είμαι γέννημα και θρέμμα και, όπως έλεγα κάποτε από του βήματος της βουλής, θα αποθάνω νοσταλγός, θα αποθάνω πρόσφυξ, θα αποθάνω Πόντιος».