Όλοι μας μπορεί να βιώσουμε ένα αίσθημα ζήλιας στις σχέσεις μας. Η ζήλια είναι φυσιολογική και μπορεί να εμφανιστεί σε όλων των ειδώς τις σχέσεις. Φιλικές ,επαγγελματικές και προσωπικές. Ειδικότερα στις ερωτικές σχέσεις, όταν είναι υπερβολική ή αδικαιολόγητη τείνει να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία.
Η αντικειμενικά αδικαιολόγητη και επίμονη ζήλια που ενέχει παραληρηματικές ιδέες ονομάζεται παθολογική. Ο φόβος εγκατάλειψης και προδοσίας, πυροδοτεί εκρήξεις οργής και ελεγκτικές συμπεριφορές. Το άτομο που ζηλεύει είναι συνεχώς καχύποπτο. Οι υποψίες του μετατρέπονται σε εμμονές αφού προσπαθεί με κάθε μέσο να βρει αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του. Ως αποτέλεσμα, συχνά παραβιάζει τα όρια της ιδιωτικής ζωής και ελευθερίας του άλλου. Σε ένα περιβάλλον μόνιμης επαγρύπνησης, αναλαμβάνει το ρόλο του ανακριτή. Έτσι, οι διαφωνίες και οι καυγάδες είναι αναπόφευκτοι.
Σύμφωνα με έρευνες στο 37-58% των περιπτώσεων, συνυπάρχει κάποια άλλη ψυχιατρική διαταραχή, όπως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή διαταραχή προσωπικότητας.
Γιατί καταλήγουμε στη ζήλια ;
Το αίσθημα ζήλιας εντοπίζεται ήδη από νωρίς στην ζωή του ατόμου και μας ακολουθεί σε όλες τις εκφάνσεις της μετέπειτα κοινωνικής μας ζωής. Τα άτομα που ζηλεύουν συνήθως έχουν βιώσει ασταθείς και ελλιπείς συναισθηματικές σχέσεις κατά την παιδική ηλικία. Ως εκ τούτου, έχουν την τάση να αναζητούν συνεχώς γύρω τυος σταθερότητα και ασφάλεια.
Με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ζήλεια αποτελεσματικά ;
1. Δείξτε εμπιστοσύνη: Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ζήλια είναι να δομήσετε την σχέση σας στην εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την αγάπη. Εάν αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας δεν είναι ειλικρινής τότε ίσως πρέπει να αναρωτηθείτε για το μέλλον της σχέσης.
2.Αναγνωρίστε το συναίσθημα: Όταν συνειδητοποιείτε ότι ζηλεύετε, η ζήλια χάνει τη δύναμή της κατά κάποιον τρόπο, γιατί δεν της επιτρέπεται να σας επηρεάσει ή να σας κάνει να νιώθετε ντροπή ή τύψεις.
3.Διδαχθείτε από τα λάθη σας: Αν εντοπίσετε την πραγματική αιτία τότε μπορείτε να εστιάσετε στον εαυτό σας και στο πώς θα μπορέσετε να βελτιωθείτε.
4.Διαχειριστείτε το ήρεμα: Προσπαθήστε να αποστασιοποιηθείτε από την κατάσταση για να έχετε χρόνο να σκεφτείτε. Συζητήστε με τον σύντροφό σας και βρείτε από κοινού λύσεις στα προβλήματα που σας απασχολούν.
5. Εστιάστε στα θετικά: Κάθε φορά που ζηλεύετε κάτι που δεν έχετε, καλό είναι να εστιάζετε σε αυτά που έχετε.
6. Αφήστε το στο Χρόνο: Όσο κοινότυπο και αν ακούγεται ο χρόνο μπορεί να επανατοποθετήσει τη ζήλια σε λογικά πλαίσια.
7. Αλλάξτε οπτική: Αξίζει να βρίσκετε τα σημεία τα οποία σας προκαλούν το θαυμασμό προς το πρόσωπο του συντρόφου σας. Για αυτό δεν είναι ανάγκη κάθε φορά που κάποιος άλλος εντοπίζει εκείνα τα σημεία και εκδηλώνει το θαυμασμό του, να ξεκινήσετε να ζηλεύετε. Άλλωστε, είναι κάτι που και εσείς κάνετε!
Ένα αρκετά βοηθητικό βίντεο για τη ζήλια:
https://www.youtube.com/watch?v=OGWTzspG8kQ
Πηγές:
http://www.vita.gr/psixologia/article/12452/zhlia-pws-na-th-damasete/
http://www.georgalakis.gr/gr/el/articles/ti-einai-i-pathologiki-zilia-kai-pos-antimetopizetai