Όλοι μας έχουμε βιώσει τη μελαγχολία. Η ήπια κατάθλιψη βρίσκεται ένα βήμα μετά τη μελαγχολία και ένα βήμα πριν τη μείζονα κατάθλιψη. Αν λοιπόν, νιώσετε ότι ‘η μελαγχολία σας’ δεν περνάει ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα για να μη λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Άλλωστε, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
Τα 12 Βήματα
Βήμα 1: Ξεκινήστε τα κρύα ντους. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η παραγωγή τεστοστερόνης. Πιο συγκεκριμένα, όταν το κρύο νερό έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας αποστέλλονται στον εγκέφαλο μέσω των νευρικών απολήξεων μεγάλος αριθμός σημάτων με αποτέλεσμα την εγρήγορση του εγκεφάλου, την αντιμετώπιση του άγχους και εν τέλει, τη βελτίωση της διάθεσης, που είναι και το ζητούμενο.
Βήμα 2: Κάντε γυμναστική έστω και δέκα λεπτά την ημέρα. Αυξάνονται οι ενδορφίνες, οι ορμόνες της ευτυχίας! Αν τα δέκα λεπτά γίνουν είκοσι και αργότερα, μία ώρα ακόμη καλύτερα!
Βήμα 3: Σταματήστε το αλκοόλ. Δεν είναι αντικαταθλιπτικό, αντιθέτως είναι ‘καταθλιπτικό’ ! Άλλο να πίνετε μια φορά στο τόσο και άλλο καθημερινά και μάλιστα μόνοι σας.
Βήμα 4: Ξεκινήστε διατροφή. Γκουγκλάρετε τις τροφές για την κατάθλιψη και αρχίστε να τρώτε σωστά. Αν το σώμα σας ήταν μια ακριβή Φερράρι θα την καταπονούσατε με φθηνή βενζίνη; Επίσης, μειώστε τις ποσότητες καφέ και ζάχαρης.
Βήμα 5: Αναζητήστε τη σιωπή. Ένα παγκάκι σε ένα ήσυχο πάρκο, κάποιος χώρος στο σπίτι, μια βόλτα στο δάσος θα σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε τι συμβαίνει. Η ενδοσκόπηση είναι ωφέλιμη και μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική. Ίσως, βρείτε μια απάντηση που ψάχνετε!
Βήμα 6: Μιλήστε σε κάποιον, ανοιχτείτε. Μπορεί να είναι ένας καλός σας φίλος, ο σύντροφος σας ή κάποιος ειδικός. Θα νιώσετε ανακούφιση. Το να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας δεν είναι αδυναμία, αντιθέτως είναι δύναμη.
Βήμα 7: Τακτοποιήστε το χώρος σας, είτε βρίσκεστε στο σπίτι ή το γραφείο. Ένα ακατάστατο δωμάτιο ισούται με ένα ακατάστατο μυαλό.
Βήμα 8: Κάντε μια καλή πράξη. Κεράστε κάποιον έναν καφέ, κάντε ένα δώρο, κουβαλήστε τα ψώνια του γείτονα, υιοθετήστε ένα κακοποιημένο ζώο. Θα νιώσετε αμέσως καλύτερα.
Βήμα 9: Γελάστε. Μην παίρνετε τη ζωή στα σοβαρά. Παρακολουθήστε κωμωδίες, πείτε ανέκδοτα και θυμηθείτε πώς ήταν όταν ήσασταν παιδί.
Βήμα 10: Να γιορτάζετε τις νίκες σας. Να επιβραβεύετε τον εαυτό σας για κάθε σας επιτυχία και ό,τι καλό έχετε κάνει. Μην το αφήνετε να περνάει έτσι γιατί είναι σημαντικό! Επειδή ‘οι πολλοί άλλοι’ δεν σας λένε ένα μπράβο δε σημαίνει ότι κι εσείς πρέπει να κάνετε το ίδιο στον εαυτό σας.
Βήμα 11: Να είστε ευγνώμων. Έχετε ήδη πολλά. Αν για παράδειγμα, ο μισθός σας είναι ικανοποιητικός μην επεκτείνεστε σε πομπώδη δάνεια για κάτι καλύτερο. Μη σκέφτεστε συνέχεια τι σας λείπει, αλλά τι έχετε και πώς θα το συντηρήσετε.
Βήμα 12: Κρατήστε τον έλεγχο. Άπαξ και πήρατε την απόφαση να ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα και γενικότερα, να κάνετε αλλαγές για τη βελτίωση της διάθεσης σας μην τα παρατήσετε. Μπορεί κάποια στιγμή να χάσετε τον έλεγχο του εαυτού σας και να ξαναρχίσετε λόγου χάρη το αλκοόλ. Δεν υπάρχει λόγος. Εσείς θα είστε υπεύθυνοι κι εσείς θα υποστείτε ξανά τις ίδιες συνέπειες. Αποκτήστε, λοιπόν, τον έλεγχο σε όλη τη διαδρομή και κρατήστε γερά το τιμόνι. Οδηγήστε μόνο μπροστά και ποτέ πίσω.
Και κάτι για το τέλος
Αν δείτε ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν ‘πιάνει’ επισκεφθείτε έναν ειδικό. Αν δεν σας ‘κάνει’, αλλάξτε τον και αναζητήστε καινούριο! Ξέρω μια κοπέλα που άλλαξε είκοσι πέντε ειδικούς – ναι, καλά διαβάσατε, είκοσι πέντε (25)! – μέχρι να βρει τον ιδανικό. Στο τέλος, έγινε η ίδια ειδικός και άνοιξε το δικό της γραφείο!
Πηγές
• www.youtube.com/watch?v=d-RcOuZ3I4E&ab_channel=PaulMcGregor
• www.veluda.com