Μάζεψε το θάρρος σου Ανδώ: Η ψυχολογική διάσταση του βιβλίου

Πηγή εικόνας: patakis.gr

«Μάζεψε το θάρρος σου Ανδώ» είναι ο τίτλος του νέου θαυμάσιου μυθιστορήματος εποχής του Γιώργου Χατζόπουλου. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Σίγουρα θα ενθουσιάσει μεγάλους και μικρούς αναγνώστες τόσο εξαιτίας του θέματός του όσο και λόγω της χαρισματικής ηρωίδας και των απίστευτων περιπετειών της.

Η Ανδώ

Η Ανδώ είναι η κόρη του Διγενή Ακρίτα και ζει σε μια πόλη στην άκρη της αυτοκρατορίας, με τη μητέρα της. Είναι αγοροκόριτσο, πολύ ικανή στα όπλα. Μια μέρα κλέβει το θρυλικό σπαθί του πατέρα της που έχει απομείνει μισό, με σκοπό να ψάξει να βρει το άλλο του μισό. Όπως έχει μάθει, αν ενωθεί το σπαθί, τότε η δύναμή του θα είναι ανυπέρβλητη. Παράλληλα, ψάχνει να μάθει την αλήθεια για τον πατέρα της -αν ζει ή αν πέθανε και πώς- γιατί πολλά ακούγονται αλλά σε τίποτα δεν μπορεί να πιστέψει. Έτσι, ξεκινάει ένα ταξίδι για τα μέρη του Ευφράτη ποταμού με τον καλύτερο φίλο της. Ο Κοσμάς, ένα συνομήλικό της αγόρι, αντιμετωπίζει την περιπέτεια που ζουν, ανάλαφρα και με χιούμορ.

Γιατί να επιλέξω το μυθιστόρημα «Μάζεψε το θάρρος σου Ανδώ»;

Θέλεις να ζήσεις μία απίστευτη περιπέτεια στα βάθη της Ανατολής; Να διασχίσεις ποτάμια και ερήμους καβάλα σε καμήλες και φτερωτά άλογα; Να συναντήσεις φιλόξενους βεδουίνους και μουσουλμάνους περιηγητές; Να τα βάλεις με αδίστακτους ληστές, άγριες αμαζόνες και ανθρωπόμορφους δράκους; Να αντιμετωπίσεις λύκους και λιοντάρια, ακόμα και με τον ίδιο τον Χάρο; Αν ναι, τότε μάζεψε το θάρρος σου και ακολούθησε την Ανδώ. Η ηρωίδα Ανδώ, το ατίθασο δωδεκάχρονο κορίτσι, το σκάει από το σπίτι της. Με μόνη συντροφιά τον φίλο της τον Κοσμά και την πίστη στον εαυτό της ψάχνει να βρει το Ιερό Σπαθί και να μάθει την αλήθεια για τον πατέρα της, τον Διγενή Ακρίτη. Σε περιμένει ένα ταξίδι γεμάτο απρόβλεπτες εξελίξεις.  Διαπλέκεται ο ελληνικός πολιτισμός με τον αραβικό, ο χριστιανισμός με τον μωαμεθανισμό και η βυζαντινή ιστορία με τον μύθο.

Διαβάστε επίσης  Δυσλειτουργικές σκέψεις: Βάζοντας εμπόδια στον εαυτό μας

Η ψυχολογική διάσταση του έργου- Το ηθικό δίδαγμα

Ποιο μπορεί όμως να είναι το ηθικό δίδαγμα πέρα από τα προφανή μηνύματα που περνά στον αναγνώστη του βιβλίου; Η ηρωίδα Ανδώ, φύσει περίεργη και δυναμική ταυτόχρονα, διδάσκει. Με το παράδειγμά της αποδεικνύει πως η αναζήτηση της αλήθειας είναι πάντα μια επίμοχθη διαδικασία. Για να επιτύχει λοιπόν τον υψηλό της στόχο τα βάζει με κάθε εμπόδιο και το κατατροπώνει. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε με κάθε εμπόδιο στη ζωή μας. Ό,τι λοιπόν στοιχειώνει τη ζωή του καθενός μπορεί να υπερνικηθεί στο δρόμο προς την ολοκλήρωση. Η Ανδώ ψάχνει το άλλο μισό του σπαθιού. Όλοι όμως ψάχνουν να ενώσουν τα κομμάτια του ίδιου τους του εαυτού, για να αγγίξουν την αυτογνωσία. Σε αυτό το ταξίδι προς την ολοκλήρωση η αγάπη συμπορεύεται με τη θυσία και τον θάνατο, ο έρωτας με τη διαφορετικότητα και το όνειρο. Άραγε κάτι αντίστοιχο δε συμβαίνει και στην πραγματική ζωή;

Η Ανδώ ιδανική επιλογή για κάθε ηλικία

Το έργο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή όχι μόνο για παιδιά και εφήβους. Είναι μια ιδανική πρόταση βιβλίου για όποιον θέλει να ταξιδέψει νοερά στα βάθη της Ανατολής. Αποτελεί μια τέλεια ευκαιρία για κάθε αναγνώστη να σκεφτεί την δική του πορεία ζωής στην αναζήτηση της αλήθειας του. Τέλος είναι και μια άριστη επιλογή για κάθε εκπαιδευτικό που θέλει να διδάξει δημιουργικά την ιστορία, συνδυάζοντάς την με ένα ευφάνταστο μυθιστόρημα εποχής.

 

 

Φιλόλογος, ειδική παιδαγωγός και σχολική ψυχολόγος . Αυτοδημιούργητη, δραστήρια και φύσει αισιόδοξη με ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά και το διάβασμα. Διευθύντρια σπουδών του φροντιστηρίου Γνωθι Σαυτόν στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.