Παιδική κακοποίηση: επιπτώσεις στην παιδική ψυχολογία

παιδική κακοποίηση: επιπτώσεις στα παιδιά
πηγή εικόνας: Psychomed

 

Η κακοποίηση στην παιδική ηλικία συνιστά ένα συχνό φαινόμενο. Ορίζεται ως την άσκηση βίας που αποβλέπει στην επιβολή ελέγχου ή την υποταγή και μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, είτε στο σχολικό πλαίσιο, στην οικογενειακή εστία ή σε δημόσιο χώρο. Η παιδική κακοποίηση μπορεί να λάβει ποικίλες μορφές:

Σωματική παιδική κακοποίηση:

Συμπεριλαμβάνει την οποιαδήποτε διαταραχή της ανατομικής ακεραιότητας των ιστών του παιδιού. Ως σωματική κακοποίηση θεωρούνται όλες οι κακώσεις ή οι τραυματισμοί που δεν οφείλονται σε ατυχήματα.

Συναισθηματική παιδική κακοποίηση:

Η συναισθηματική κακοποίηση χαρακτηρίζεται από λεκτικές συμπεριφορές, οι οποίες αποβλέπουν στο να βλάψουν την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Περιλαμβάνει συνήθως φωνές, υποτίμηση, ταπείνωση, αρνητική κριτική και άσχημους χαρακτηρισμούς.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Σεξουαλική παιδική κακοποίηση:

Συνιστά την έκθεση του παιδιού σε σεξουαλικές πράξεις ή σε πορνογραφικό υλικό με απώτερο σκοπό την σεξουαλική διέγερση και ικανοποίηση ενός ενήλικα.

Εκμετάλλευση:

Αναφέρεται στην χρησιμοποίηση του παιδιού για την απόκτηση κέρδους, κυρίως οικονομικού. Συχνές μορφές παιδικής εκμετάλλευσης είναι η επαιτεία, πορνεία και η παιδική εργασία.

Παραμέληση και έκθεση σε κίνδυνο:

Αποτελεί την στέρηση του παιδιού από την ικανοποίηση στοιχειωδών αναγκών του. Ανάγκες όπως η στέγαση, η σίτιση, η ασφάλεια, η περίθαλψη και η εκπαίδευση.

Βασικά χαρακτηριστικά του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης είναι η ανηλικότητα του παιδιού, η ύπαρξη ανισορροπίας στις ψυχικές ή σωματικές δυνάμεις. Συνήθως το άτομο που κακοποιεί είναι ή θέλει να φαίνεται ανώτερο.

Διαβάστε επίσης  Το πείραμα του Asch & η δύναμη της μάζας
Advertising

Επιπτώσεις κακοποίησης στα παιδιά:

Οι επιπτώσεις της παιδικής κακοποίησης είναι πολύ σοβαρές και είναι εμφανείς στην σωματική, νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά που αποτελούν θύματα κακοποίησης μπορεί να εμφανίσουν νευρολογικά προβλήματα, προβλήματα όρασης, συγκέντρωσης ομιλίας και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι σημαντικότερες επιπτώσεις της παιδικής κακοποίησης είναι στην ψυχική υγεία του παιδιού. Η κακοποίηση στην παιδική ηλικία μπορεί να επιφέρει προβλήματα συμπεριφοράς και προσαρμογής στην καθημερινή ζωή. Τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση αναπτύσσουν μια ανασφάλεια για τον κόσμο, δυσκολεύονται να εμπιστευτούν άλλους ανθρώπους. Συχνά, ταλανίζονται από διαταραχές διάθεσης, μετατραυματικό στρες και διαταραχές στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Όσον αφορά τη σχολική τους ζωή, τα παιδιά αυτά είναι συνήθως απομονωμένα, απόμακρα, εκδηλώνουν μια μυστικοπαθή συμπεριφορά και χαμηλή σχολική επίδοση λόγω μαθησιακών διαταραχών. Ακόμη, συνήθως δυσκολεύονται να σχηματίσουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, αισθάνονται αβοήθητα και εμφανίζουν ψυχικά τραύματα μεγαλώνοντας. Επίσης, παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση κατατρύχονται από το άγχος, τον φόβο, τις καταθλιπτικές τάσεις και την έντονη επιθετικότητα. Πολλά παιδιά με τέτοιο παρελθόν κακοποίησης καταφεύγουν σε τοξικές ουσίες, στο αλκοόλ αλλά ακόμα και στις απόπειρες αυτοτραυματισμού.

Πηγές:

  • Παιδική Κακοποίηση: Οι μορφές και οι επιπτώσεις (Μέρος Α΄) ανακτήθηκε από www.psycholozin.gr(τελευταία πρόσβαση 12/10/20 19:00)
  • Παιδική κακοποίηση, συνέπειες στην ψυχική υγεία των παιδιών ανακτήθηκε από www.ioannakouria.gr(τελευταία πρόσβαση 12/10/20 19:00)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Θιουδάδ Ρεάλ

Θιουδάδ Ρεάλ: ταξίδι στα χνάρια του Δον Κιχώτη

H Θιουδάδ Ρεάλ, είναι στο κάμπο Καλατράβα της Ισπανίας, στο

100 χρόνια έρευνας: Σύνδεση προσωπικότητας και νοημοσύνης

Προσωπικότητα και νοημοσύνη Η προσωπικότητα περιγράφει το πώς ένα άτομο