
Το Alzheimer αποτελεί μια νευροεκφυλιστική νόσο κατά την οποία ο εγκέφαλος σταδιακά εκφυλίζεται. Ως αποτέλεσμα, το άτομο παρουσιάζει προβλήματα μνήμης, συμπεριφοράς και δυσκολία πραγματοποίησης καθημερινών δραστηριοτήτων. Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κάποιο φάρμακο που να προσφέρει πλήρη ίαση. Συνήθως γίνεται χορήγηση διαφόρων σκευασμάτων για βελτίωση των συμπτωμάτων του Alzheimer. Μια πρόσφατη έρευνα ωστόσο, από Έλληνες ερευνητές, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, προτείνοντας μια ‘φυσική’ θεραπεία στα πρώιμα στάδια της νόσου μέσω της κετογονικής διατροφής.
Κετογονική διατροφή
Η κετογονική δίαιτα ή keto diet βασίζεται στην πρόσληψη χαμηλής ποσότητας υδατανθράκων και στην κατανάλωση σημαντικής ποσότητας λίπους. Πρόκειται για ένα διαιτολόγιο το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά το 1920 για την αντιμετώπιση της επιληψίας. Η κετογονική δίαιτα ενεργοποιεί στον ανθρώπινο οργανισμό μια βιολογική διαδικασία που καλείται κέτωση. Η διαδικασία της κέτωσης θέτει το σώμα σε μια μεταβολική κατάσταση κατά την οποία καίει λίπος ως καύσιμο αντί για γλυκόζη (υδατάνθρακες). Έτσι, η μείωση των υδατανθράκων και η πρόσληψη λίπους και πρωτεϊνων συνιστά την κετογονική δίαιτα. Πρέπει ωστόσο να τονιστεί, ότι περιλαμβάνει πρόσληψη κυρίως ‘καλού’ λίπους. ‘Καλό’ λίπος περιλαμβάνεται σε τρόφιμα όπως το αβοκάντο, ο σολομός, το ελαιόλαδο, διάφοροι σπόροι, οι ξηροί καρποί κ.α.

Η κετογονική δίαιτα και η νόσος του Alzheimer
Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε μια συστηματική ανασκόπηση από το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με ερευνητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με αυτή, παρατηρήθηκε ότι ασθενείς σε πρώιμα στάδια της νόσου Alzheimer, έπειτα από χορήγηση βραχείας ή μακράς κετογονικής θεραπείας παρουσίασαν βελτίωση όσον αφορά στη γενικότερη ικανότητα μνήμης αλλά και στην επεισοδιακή και δευτερεύουσα μνήμη. Ακόμη, μελετήθηκε η επίδραση της κετογονικής δίαιτας σε ασθενείς που φέρουν το γονίδιο (APOE4) που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer και σε ασθενείς χωρίς αυτό. Στα άτομα με το γονότυπο που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, η βελτίωση ήταν μικρότερης έκτασης και απαιτούνταν χορήγηση της κετογονικής διατροφής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Παρόλο που τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά και ελπιδοφόρα για τη θεραπεία της νόσου σε πρώιμα στάδια, σημειώνεται από τους ερευνητές ότι απαιτείται καλή εκπαίδευση του ασθενούς και παρακολούθηση από ειδικούς καθώς συχνά συνοδεύεται από παρενέργειες. Συγκεκριμένα, η κετογονική δίαιτα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ναυτία, μειωμένη σωματική απόδοση, ευερεθιστότητα ή ακόμη και αυξημένο καρδιακό ρυθμό, ιδιαίτερα το πρώτο χρονικό διάστημα.
Επομένως, παρόλο που απαιτείται περαιτέρω έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, η κετογονική δίαιτα φαίνεται να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική παρέμβαση για βελτίωση της μνήμης και αντιμετώπιση του Alzheimer σε πρώιμα στάδια της νόσου.
Πηγή άρθρου:
Grammatikopoulou MG, Goulis DG, Gkiouras K, et al. To Keto or Not to Keto? A Systematic Review of Randomized Controlled Trials Assessing the Effects of Ketogenic Therapy on Alzheimer Disease [published online ahead of print, 2020 Jun 29]. Adv Nutr. 2020;nmaa073.