
Οι πέτρες του χοληφόρου πόρου (CBD) είναι μια σχετικά συχνή διαταραχή με επιπολασμό 10-20% σε ασθενείς με χολόλιθους. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του αποφρακτικού ίκτερου, της οξείας χολαγγειίτιδας, της δευτερογενούς κίρρωσης των χοληφόρων και της οξείας παγκρεατίτιδας. Επομένως, οι πέτρες του χοληφόρου πόρου πρέπει να αφαιρεθούν και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με επιτυχία στο 85-90% των ασθενών με μικρές πέτρες χοληφόρου πόρου χρησιμοποιώντας τυπικές ενδοσκοπικές τεχνικές.
Θεραπεία νόσου της χοληδόχου κύστης
Η θεραπεία της νόσου της χοληδόχου κύστης περιλαμβάνει τη χολοκυστεκτομή. Συγκεκριμένα την ενδοσκοπική σφιγκτοροτομή κατά την οποία ο δωδεκαδακτύλιος σφιγκτήρας στην είσοδο του χολικού αγωγού κόβεται κατά τη διάρκεια της ενδοσκοπικής οπισθοδρομικής χολαγγειοπαγκρεατογραφίας (ERCP) και η επακόλουθη αφαίρεση της πέτρας επιτυγχάνεται με τη χρήση τυπικών εξαρτημάτων όπως ένα μπαλόνι εξαγωγής. Ωστόσο, οι μεγάλες πέτρες χολικών αγωγών (τουλάχιστον 12 mm σε μέγεθος), οι πολλαπλές πέτρες και αυτές που βρίσκονται σε μη διασταλμένους χολικούς αγωγούς μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν με ενδοσκοπική σφιγκτοτομή και χρησιμοποιώντας μόνο τυπικά εξαρτήματα.
Διατροφική θεραπεία
Έπειτα της χειρουργικής αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, η από του στόματος σίτιση μπορεί να αποκατασταθεί με την επιστροφή της εντερικής κινητικότητας. Η δίαιτα μπορεί και πάλι να είναι μια τυπική δίαιτα (έπειτα από την αφαίρεση του ρινογαστρικού σωλήνα), εφόσον είναι ανεκτό από τον ασθενή.
Δυστυχώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαιτητική θεραπεία για την εμπόδιση εμφάνισης νόσων της χοληδόχου κύστης. Οι μελέτες δείχνουν πως δίαιτα περιορισμένου λίπους έως 30% των συνολικών θερμίδων είναι βοηθητική. Η πρόσληψη λίπους δεν πρέπει να μειωθεί κάτω του 25% των ημερήσιων θερμίδων, διότι το λίπος στο έντερο είναι σημαντικό για μερική διέγερση και αποστράγγιση των χοληφόρων οδών.
πηγές άρθρου:
Mahan L. K., Escott-Stump S. ,Krause’s Θεραπευτική Διατροφή, μτφρ.: Χανιώτης Δ., Κωνσταντινίδου Μ., κεφ.: 3, Ιατρική Διατροφική Θεραπεία για τις Διαταραχές του Ήπατος, Χοληφόρων και Εξωκρινούς Μοίρας του Παγκρέατος, Φυσιολογία και Λειτουργίες της Χοληδόχου Κύστης, Νόσοι της Χοληδόχου Κύστης, σελ.: (76-79), Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας, Αθήνα (2014).
Shyam Varadarajulu, MD (2018). Randomized Trial for Extraction of Difficult Bile Duct Stones. NIH, U. S. National library of Medicine, Clinical Trials. gov. NCT00852072. Last update posted (October 10, 2019).
Chang Hwan Park (2018). The Management of Common Bile Duct Stones. Kamje. Synapse. org. Copyright © 2018. Korean Society of Gastroenterology. doi: 10.4166/kjg.2018.71.5.260. last update (May 25, 2018).