Χορτοφαγία: τα don’t που πρέπει να προσέχουμε!

 

Η υιοθέτηση της διατροφικής αυτής συνήθειας, που ονομάζεται χορτοφαγία, έγκειται καθαρά σε προσωπική επιλογή του κάθε ατόμου! Οι λόγοι πολλοί! Παραπάνω από το μισό ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνουν χορτοφάγοι υποστηρίζουν ότι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο διατροφής για να βελτιώσουν την υγεία τους, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό αυτών που τους απασχολούν θέματα ηθικής και προστασίας των ζώων, θρησκευτικά ζητήματα ή ακόμη εκφράζουν ανησυχία για την ποιότητα του κρέατος.

Έρευνες έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή είναι άκρως υγιεινή, πολλές φορές και περισσότερο από ένα κοινό διαιτολόγιο. Οι χορτοφαγικές διαίτες τείνουν να είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες C και Ε, μαγνήσιο, κάλιο και πτωχές σε χοληστερίνη και “κακά” κορεσμένα λιπαρά οξέα. Παρόλα τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει λοιπόν μια χορτοφαγική δίαιτα στον οργανισμό κάποια από τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό δεν προσλαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες ή σχεδόν καθόλου και σε συνδυασμό με κάποιες “κακές συνήθειες” στον τρόπο ζωής μπορεί να φανεί επιβλαβής για την υγεία η επιλογή αυτή!

Έλλειψη μπορεί να προκληθεί στα εξής συστατικά:

Advertising

Advertisements
Ad 14

-ΒΙΤΑΜΙΝΗ B12: βοηθά στη διατήρηση της υγείας των νευροκυττάρων και των κυττάρων του αίματος, καθώς και στην παραγωγή DNA που είναι το γενετικό υλικό όλων των κυττάρων. Η βιταμίνη Β12 αποτρέπει επίσης έναν τύπο αναιμίας που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι και αδύναμοι. Πηγή της βιταμίνης Β12  είναι μεγάλη ποικιλία ζωικών τροφών, όπως ψάρια, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

-ΚΡΕΑΤΙΝΗ: Σε φυσιολογικές συνθήκες η ένωση αυτή φτάνει στο μύ όπου συνδέεται αμέσως με φωσφορική ρίζα, ώστε να σχηματίσει φωσφοκρεατίνη, μια υψηλής ενέργειας ένωση στο ενεργειακό σύστημα ATP-PC που βρίσκεται στο μυ. Το ενεργειακό σύστημα αυτό είναι απαραίτητο για άμεση και γρήγορη παραγωγή ενέργειας σε αθλήματα ταχύτητας και δύναμης. Φυσιολογικά η κρεατίνη παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, η ενδογενής όμως παραγωγή δεν καλύπτει τα επίπεδα που ειναι απαραίτητα και τα οποία συμπληρώνονται από την διατροφική κρεατίνη. Στους χορτοφάγους που η διαιτητική πρόσληψη κρεατίνης είναι ανεπαρκής έχει ας αποτέλεσμα τα μειωμένα επίπεδα αυτής στο αιμα και κατ’επέκταση μειωμένα αποθέματα ενέργειας.

-ΚΑΡΝΟΣΙΝΗ: Αποτελεί ένα φυσικό αντιοξειδωτικό το οποίο βρίσκεται κατα κύριο λόγο στους μύες, τον εγκέφαλο και στους νευρικούς ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Υψηλά επίπεδα της στον οργανισμό συνδέονται με μειωμένη μυική κόπωση και βελτιωμένη σωματική αποδόση. Πηγές καρνοσίνης είναι το κρέας και προϊόντα ζωικής προέλευσης.

-ΧΟΛΗΚΑΛΣΙΦΕΡΟΛΗ (Βιταμίνη D3): Είναι μια βασική θρεπτική ουσία που έχει πολλαπλές λειτουργίες για τον οργανισμό.

Advertising

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις όπως:

  • Οστεοπόρωση, με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων στους ηλικιωμένους
  • Καρκίνος
  • Καρδιακές παθήσεις
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Κατάθλιψη
  • Διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου
  • Απώλεια μυϊκής μάζας και μειωμένη αντοχή, ιδιαίτερα σε ηλικωμένα άτομα.

Υπάρχουν δύο τύποι Βιταμίνης D, η εργοκαλσιφερόλη (D2) που βρίσκεται στα φυτα και η χοληκαλσιφερόλη (D3) που βρίσκεται στις ζωικές τροφές. Από τις δύο η βιταμίνη D3 είναι αυτή που αυξάνει τα επίπεδα βιοδραστικής βιταμίνης D στο αίμα και οι καλύτερες πηγές πρόσληψης της είναι ο κρόκος αυγού, τα ψάρια και το συκώτι, αλλά και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γάλα και δημητριακά.

Όποιες και αν είναι λοιπόν οι διατροφικές συνήθειες που επιλέγει καθένας πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία ώστε να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά στα απαραίτητα επίπεδα και να είναι ο οργανισμός υγιής!

 

 

 

Μέλλουσα φαρμακοποιός, λάτρης του καλού φαγητού, των ταξιδιών, της ενημέρωσης, του θεάτρου και του διαβάσματος! Η αγάπη μου για τον άνθρωπο με έκανε να επιλέξω αυτό το αντικείμενο σπουδών και γι'αυτό μαζί θα δούμε κυρίως θέματα καθημερινά που αφορούν στην υγεία!
Enjoy it!

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Σώμα & Υγεία

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση Μια πρωτοποριακή μελέτη η οποία ανέλυσε πάνω…

Σώμα & Υγεία

Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση, θα ορίσει τον βρυγμό, τις…

Σώμα & Υγεία

Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης, θα παρουσιάσει…

Σώμα & Υγεία

Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30»

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30», θα παρουσιάσει πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα…

Σώμα & Υγεία

Σύνδεση μεταξύ του καταρράκτη και της άνοιας

Τα μάτια και η όραση συνδέονται πολύ στενά με τον εγκέφαλο, αλλά πόσο ισχυρή είναι…

Σώμα & Υγεία

Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού; παρουσιάζει…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως