Σολομός: Ένα ψάρι με πολλά οφέλη για την υγεία μας

Σολομός: Ένα ψάρι με πολλά οφέλη για την υγεία μας
Πηγή εικόνας: iatronet.gr

Σολομός, ένα ψάρι με πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ο σολομός θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά ψάρια, ειδικά όταν επιθυμείτε να μειώσετε την πρόσληψη κρέατος. Σύμφωνα με τις διεθνής κατευθυντήριες η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, είναι αναγκαία τουλάχιστον  δύο φορές την εβδομάδα.

  • Σε τι συμβάλλει ο σολομός στην υγεία μας;

Ω-3 λιπαρά οξέα

Ο σολομός είναι ένα ψάρι με πολλά οφέλη για την υγεία μας, που πιθανώς δεν είναι ευρέως γνωστά. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει, βοηθούν στην ενίσχυση της «καλής» χοληστερόλης (HDL), και στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Ειδικά, η μείωση της «κακής» χοληστερόλης ενισχύεται μέσω του δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA). Το εν λόγω οξύ αποτελεί ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος, που βοηθάει και στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Πέραν όλων αυτών τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στον σολομό, συμβάλουν στην καλή εντερική λειτουργία και την αντιμετώπιση των φλεγμονών. Βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου, την αποφυγή της νόσου Αλτσχάιμερ, στην άνοια, την κατάθλιψη και την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σύμφωνα με έρευνες, η μειωμένη κατανάλωση σολομού και κυρίως ψαριών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, έχει δείξει πως σε περιόδους εγκυμοσύνης μειώνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Πρωτεΐνες

Επίσης, μέσω των πρωτεϊνών, του σιδήρου και τις βιταμίνης Β12,που περιέχεται σε αυτόν, βελτιώνει τις αποδόσεις των ατόμων που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Για τους ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, ο σολομός είναι ιδανική τροφή. Περιέχει μία πρωτεΐνη, η οποία βοηθάει στην ενίσχυση των οστών με υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου.

Βιταμίνες

Με τις βιταμίνες Α, Β και D ενισχύει την μνήμη και βοηθάει στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.  Επίσης, βοηθάει στην αντιμετώπιση της υπνηλίας. Η τρυπτοφάνη μια ουσία που συναντάται στον σολομό λειτουργεί ως φυσικό ηρεμιστικό. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι, ο σολομός ενισχύει την καλή λειτουργία των ματιών. Τα άτομα που καταναλώνουν υψηλή ποσότητα σολομό και αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μάτια όπως η ξηροφθαλμία, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση έως και την ολική αντιμετώπιση του προβλήματος τους. Ο σολομός έχει φλαβονοειδή, ουσίες που ενισχύουν στην καλή λειτουργία των ματιών.

  • Κίνδυνοι από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών

Πέραν όμως των οφελών που συναντάμε στην κατανάλωση σολομού, υπάρχουν και κάποιες απόψεις που υποστηρίζουν τους κινδύνους που μπορούμε να συναντήσουμε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου στα ψάρια και θαλασσινά, δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών και βλάπτει τα νευρικά κύτταρα των ενηλίκων. Επίσης, οι απόψεις διίστανται για το αν ο σολομός ιχθυοτροφείου ή ο άγριος σολομός Ατλαντικού είναι ιδανικότερος για κατανάλωση. Επικρατέστερη είναι η άποψη ότι ο σολομός Ατλαντικού είναι χαμηλός σε περιεκτικότητα ουσιών που μπορούν να βλάψουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Την ίδια στιγμ.η, υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν τον σολομό, ώστε να αυξηθεί ο πληθυσμός του.

Παρά τους κινδύνους που πιθανολογούνται γύρω από την κατανάλωση του σολομού, είναι αναγκαίο να αναφέρουμε ότι θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές τροφές για τον άνθρωπο. Τα οφέλη του είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει οπότε, είναι καλό οι άνθρωποι να ακολουθούν τις οδηγίες των επίσημων φορέων και να τον εντάξουν στο εβδομαδιαίο τους διατροφικό πρόγραμμα.

Advertising

Οι επίσημοι φορείς υποστηρίζουν ότι οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 240 γραμμάρια ψαριών και θαλασσινών την εβδομάδα, και τα παιδιά 60 με 120 γραμμάρια ψαριών και θαλασσινών.

  • Πηγές

Σολομός, το ψάρι που είναι συνώνυμο της υγείας – MediNova – 20/7/2020 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση:  medinova.gr (Τελευταία πρόσβαση 1/9/2020)

ΛΕΞΙΚΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Σολομός – medNutrition – 23/6/2020 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση:  mednutrition.gr (Τελευταία πρόσβαση 1/9/2020)

Ποια είναι τα οφέλη του σολομού στην υγεία – iatronet – 31/8/2015 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση:  istronet.gr (Τελευταία πρόσβαση 1/9/2020)

Advertising

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Σώμα & Υγεία

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση Μια πρωτοποριακή μελέτη η οποία ανέλυσε πάνω…

Σώμα & Υγεία

Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση, θα ορίσει τον βρυγμό, τις…

Σώμα & Υγεία

Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης, θα παρουσιάσει…

Σώμα & Υγεία

Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30»

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30», θα παρουσιάσει πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα…

Σώμα & Υγεία

Σύνδεση μεταξύ του καταρράκτη και της άνοιας

Τα μάτια και η όραση συνδέονται πολύ στενά με τον εγκέφαλο, αλλά πόσο ισχυρή είναι…

Σώμα & Υγεία

Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού; παρουσιάζει…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως