Υπνηλία μετά την άσκηση

25 Σεπτεμβρίου 2017

Υπνηλία

Συχνό φαινόμενο για όσους ξεκινούν να αθλούνται μετά από καιρό ανάπαυλας ή και για πρώτη φορά είναι η υπνηλία μετά την άσκηση. Ο αθλητής/ασκούμενος προβληματίζεται καθώς στράφηκε στη γυμναστική για την ενέργεια που αυτή δίνει, καθώς και για τη διαύγεια που μπορεί να προσφέρει. Πώς εξηγείται λοιπόν η υπνηλία αυτή που ίσως να μοιάζει αντιφατική με τα όσα λέγονται για τα θετικά της άσκησης; Η απάντηση είναι απλή. Χωρίζεται σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος είναι το σοκ στο οποίο υποβάλουμε τον οργανισμό μας ξαφνικά. Σκέψου πόσο πρωτόγνωρη είναι για τον οργανισμό σου αυτή η νέα σου συνήθεια. Ο οργανισμός σου είναι ένας μηχανισμός που δουλεύει με συγκεκριμένο τρόπο. Είναι φυσικό αρά να αντιδρά στην άσκηση με μηχανισμό άμυνας. Ο ύπνος είναι η άμυνα του για συνέλκει από το σοκ. Αρκετα συχνά μάλιστα οι άνθρωποι που αρχίζουν γυμναστήριο ταλαιπωρούνται από πονοκέφαλους εξαιτίας αυτού του σοκ.

Το σώμα σου δουλεύει παραπάνω από ότι πριν ή έστω με διαφορετικό τρόπο. Χρειάζεται περίπου ένα μήνα συχνής άσκησης για να συνηθίσει ( ή και παραπάνω αν αθλείσαι λίγες φορές την εβδομάδα). Δεν πρέπει να τα παρατήσεις, ο καιρός θα περάσει έτσι κι αλλιώς. Είναι κάτι σαν το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις για να επωφεληθείς από όλα τα θετικά της άσκησης, για τα όποια πιθανότατα να ξεκίνησες. Ο οργανισμός σου μέρα με τη μέρα θα συνηθίζει και θα προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση. Μάλιστα όσο πιο σωστά τον τρέφεις τόσο πιο γρήγορα θα το κάνει. Υπνηλία

Advertising

Advertisements
Ad 14

Δεύτερος πυλώνας είναι το είδος της άσκησης. Το σώμα σου μπορεί να κάνει τα πάντα, το μυαλό σου είναι αυτό που λέει όχι. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να επιμένεις σε ένα είδος άσκησης που δεν σου προσφέρει αυτά που θες. Αν ζητάς εκτόνωση και μετέπειτα χαλαρωση, διαύγεια, ζωντάνια τότε τα πολύωρα και κουραστικά αερόβια δεν είναι για εσένα. Αυτά στοχεύουν σε ανθρώπους με άλλους στόχους, συνήθως την απώλεια πολλών κιλών, τη μεγαλύτερη αντοχή ή την διαχείριση θυμού. Το βασικό λοιπόν σε αυτόν τον πυλώνα είναι το να ξεκαθαρίσεις τους στόχους σου. Άλλωστε αυτό είναι το θετικό της γυμναστικής. Ο κάθε αθλούμενος έχει άλλους στόχους και με βάση αυτούς ένας ειδικός του βγάζει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις επιθυμίες και τα θέλω του. Αν λοιπόν οι λόγοι που γυμνάζεσαι είναι ψυχικοί και βλέπεις πως τα έντονα αερόβια δεν σε βοηθούν να φτάσεις στους στόχους σου μπορείς να δοκιμάσεις yoga, μαθήματα pilates για αρχάριους,reiki και φυσικά κανονικά αερόβια με ρυθμούς που δεν σε εξαντλούν όπως και βάρη αλλά χωρίς υπερβολές στα κιλά.

Σε αυτόν τον πυλώνα ανήκει και η διαφορετικότητα του ατόμου. Δηλαδή, δες τι σου ταιριάζει. Υπάρχουν αθλητές που μπορούν να κάνουν αερόβια kick boxing και να μην κουράζονται αλλά αν τρέξουν για αερόβια άσκηση να νιώθουν τεραστία κούραση μετά. Στον καθένα μας ταιριάζει κάτι διαφορετικό και η αναζήτηση του είναι ζωτικής σημασίας. Η άσκηση πρέπει να είναι χαρά και όχι αγγαρεία. Να σε κουράζει αλλά να μη σε στραγγίζει από ενέργεια.

Δώσε χρόνο στο σώμα σου και «διάβασε το». Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ό, τι χρειάζεσαι για καθετί συμβαίνει πάνω του.

Φοιτήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών.
Απόφοιτη personal trainer - pilates instructor.
Μιλάει 7 γλώσσες, αγαπά τη γυμναστική, τον καλό καφέ, τα ζώα και την ποίηση.

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Σώμα & Υγεία

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση Μια πρωτοποριακή μελέτη η οποία ανέλυσε πάνω…

Σώμα & Υγεία

Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση, θα ορίσει τον βρυγμό, τις…

Σώμα & Υγεία

Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης, θα παρουσιάσει…

Σώμα & Υγεία

Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30»

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30», θα παρουσιάσει πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα…

Σώμα & Υγεία

Σύνδεση μεταξύ του καταρράκτη και της άνοιας

Τα μάτια και η όραση συνδέονται πολύ στενά με τον εγκέφαλο, αλλά πόσο ισχυρή είναι…

Σώμα & Υγεία

Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού; παρουσιάζει…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή