Nόσος Αλτσχάιμερ: Παράγοντες κινδύνου

Πηγή εικόνας: Nόσος Αλτσχάιμερ: Παράγοντες κινδύνου

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Nόσος Αλτσχάιμερ: Παράγοντες κινδύνου, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν εμφανίζεται τυχαία. Οι ερευνητές του UCLA Health εντοπίζουν διαδοχικά διαγνωστικά μοτίβα τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις στρατηγικές έγκαιρης ανίχνευσης και πρόληψης. Οι επιστήμονες του UCLA ανέλυσαν εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και αποκάλυψαν τέσσερις ξεχωριστές «οδούς» που οδηγούν τους ανθρώπους προς τη νόσο Αλτσχάιμερ –οι οποίες αφορούν προβλήματα ψυχικής υγείας και αγγειακά προβλήματα, μεταξύ άλλων.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η έγκαιρη ανίχνευση –και η διακοπή– συγκεκριμένων ακολουθιών θα μπορούσε να ξαναγράψει τον τρόπο με τον οποίο προλαμβάνουμε την ασθένεια. Οι ερευνητές του UCLA Health έχουν εντοπίσει τέσσερις ξεχωριστές οδούς που οδηγούν στη νόσο Αλτσχάιμερ, αναλύοντας ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και προσφέροντας νέες γνώσεις για το πώς εξελίσσεται η νόσος με την πάροδο του χρόνου και όχι από μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eBioMedicine, εξέτασε διαχρονικά δεδομένα υγείας από σχεδόν 25,000 ασθενείς.

Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες οι οποίες επικεντρώνονταν σε μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου, η ανάλυση του UCLA χαρτογράφησε διαδοχικά διαγνωστικά μοτίβα τα οποία αποκάλυψαν πώς οι παθήσεις εξελίσσονται βήμα προς βήμα προς τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Διαπιστώσαμε ότι οι οδοί πολλαπλών βημάτων μπορούν να υποδηλώνουν μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ από ό,τι οι μεμονωμένες παθήσεις», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Mingzhou Fu, Προδιδακτορικός Φοιτητής Ιατρικής Πληροφορικής στο UCLA. «Η κατανόηση αυτών των οδών θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη».

Η έρευνα εντόπισε τέσσερις κύριες ομάδες οδών:

  • Οδός ψυχικής υγείας: Ψυχιατρικές παθήσεις οι οποίες οδηγούν σε γνωστική έκπτωση
  • Οδός εγκεφαλοπάθειας: Καταστάσεις εγκεφαλικής δυσλειτουργίας οι οποίες κλιμακώνονται με την πάροδο του χρόνου
  • Οδός ήπιας γνωστικής έκπτωσης: Σταδιακή εξέλιξη της γνωστικής έκπτωσης
  • Οδός αγγειακής νόσου: Καρδιαγγειακές παθήσεις οι οποίες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Κάθε οδός εμφάνισε ξεχωριστά δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι διαφορετικοί πληθυσμοί μπορεί να είναι ευάλωτοι σε διαφορετικές οδούς εξέλιξης.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 26% των διαγνωστικών εξελίξεων έδειξε συνεπή κατευθυντική σειρά. Για παράδειγμα, η υπέρταση συχνά προηγούνταν των καταθλιπτικών επεισοδίων, τα οποία στη συνέχεια αύξαναν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

«Η αναγνώριση αυτών των διαδοχικών μοτίβων αντί της εστίασης σε μεμονωμένες διαγνώσεις μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να βελτιώσουν τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Timothy Chang, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας στο UCLA Health.

Όταν επικυρώθηκαν σε έναν ανεξάρτητο πληθυσμό, αυτές οι οδοί πολλαπλών βημάτων προέβλεπαν τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι οι μεμονωμένες διαγνώσεις.

Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μοτίβα για:

  • Την ενισχυμένη διαστρωμάτωση του κινδύνου: Τον εντοπισμό των ασθενών υψηλού κινδύνου νωρίτερα στην εξέλιξη της νόσου
  • Τις στοχευμένες παρεμβάσεις: Τη διακοπή των επιβλαβών ακολουθιών πριν προχωρήσουν
  • Την εξατομικευμένη πρόληψη: Την προσαρμογή των στρατηγικών με βάση τα μοτίβα των μεμονωμένων οδών.

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Nόσος Αλτσχάιμερ: Παράγοντες κινδύνου, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ.

Βιβλιογραφία

University of California – Los Angeles Health Sciences. (2025, July 7). Alzheimer’s doesn’t strike at random: These 4 early-warning patterns tell the story. ScienceDaily. Retrieved July 7, 2025 from www.sciencedaily.com/releases/2025/07/250707073347.htm

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Περισσότερα από τη στήλη: Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις

“Η ψυχική υγεία ως γέφυρα για μια καλύτερη ζωή”: Συνέντευξη με την Ιωάννα Αλπέρτη

Θερμές ευχαριστίες στην κα Ιωάννα Αλπέρτη, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Iasis at Centro, για την εμπεριστατωμένη…

Συνεντεύξεις

Γνωρίζουμε τη συγγραφέα Αγάπη Μπουντούρη

Αγάπη Μπουντούρη : “Μαθαίνω και βελτιώνομαι με κάθε κριτική αρκεί να γίνεται με καλή θέληση…

Συνεντεύξεις

Μαρια Λεντζου: Η ομορφιά του να είσαι γυναίκα μέσω της Αυθεντικής Κίνησης

Τι σημαίνει άραγε «να είμαστε εντάξει με τον εαυτό μας» ως γυναίκες; Και πως μπορούμε…

Συνεντεύξεις

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το νόημα, το σημαντικό. Είναι ο…

Συνεντεύξεις

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για μια συζήτηση για το βιβλίο…

Συνεντεύξεις

Δήμητρα Καλλιγέρη: Τα πάντα στη ζωή μας είναι «Περατζάδες»

Η Δήμητρα Καλλιγέρη με την ποίησή της φτάνει κατευθείαν στην καρδιά μας και μας κατακτά…

Συνεντεύξεις

Σοφία Ιωσηφίδου: Στην Κορυφή των Εμποδίων στην Ελλάδα

Βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες αθλήτριες στα 60 και 100 μέτρα με εμπόδια στην Ελλάδα. Η…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή