O ”Μολιέρος” του Γκολντόνι

O ''Μολιέρος'' του Γκολντόνι
O ”Μολιέρος” του Γκολντόνι https://www.sansimera.gr/biographies/228

Το 1751 ο Κάρλο Γκολντόνι γράφει το θεατρικό έργο Μολιέρος. Η πλοκή του έργου επικεντρώνεται σε δύο ιστορίες από την ζωή του Γάλλου κωμωδιογράφου. Είναι γνωστό ότι ο Γκολντόνι έτρεφε μεγάλο θαυμασμό στο έργο του Μολιέρου, και παρόλο που στις δικές του κωμωδίες σε αρκετά σημεία διαφοροποιήθηκε ωστόσο το έργο του Μολιέρου αποτέλεσε έναν από τους λόγους που προσανατολίστηκε από την Κομμέντια ντελ άρτε, προς την κωμωδία ηθών. Στο Μολιέρο του ο Γκολντόνι αναφέρεται σε δύο πραγματικά γεγονότα από την επαγγελματική και την προσωπική ζωή του Μολιέρου: Την χορήγηση της άδειας και το ανέβασμα του μολιερικού Ταρτούφου και το γάμο του Μολιέρου με την κατά 20 χρόνια νεότερη του Μπεζάρ.

Ο τρόπος που γίνονται τα γεγονότα ίσως να μην συμπίπτουν με την πραγματικότητα και να είναι περισσότερο λειτουργικά για το κωμικό ύφος του έργου. Ωστόσο τα πραγματικά γεγονότα είναι σίγουρα οι περιπέτειες του Μολιέρου σε σχέση με το ανέβασμα του Ταρτούφου. Μία σύντομη αναδρομή σε αυτά τα γεγονότα: Το έργο Ταρτούφος ανέβηκε για πρώτη φορά το 1664 και ήταν το έργο που προκάλεσε περισσότερο την αντίδραση της Εκκλησίας. Ο Ταρτούφος ήταν το όνομα ενός λαϊκού μέλους της Εταιρίας Αγίας Μεταλήψεως, τα μέλη της οποίας, εκκλησιαστικά και λαϊκά αναλάμβαναν να εξομολογούν. Στο έργο του ο Μολιέρος στηλιτεύει την εκκλησιαστική υποκρισία, που απεικονίζονται στις πράξεις του Ταρτούφου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αφορισμός της θρησκευτικής πίστης εν γένει και διατηρώντας το σεβασμό απέναντι στο παλάτι. Μετά από κατηγορίες της Αδερφότητας της Θείας Ευχαριστίας το έργο απαγορεύεται με διαταγή του βασιλιά στις 17 Μαΐου του ίδιου έτους. Μετά από προσπάθειες του Μολιέρου το έργο ανεβαίνει ολόκληρο και χωρίς παρεμβάσεις το 1669 και στις 15 του Μάρτη αυτής της χρονιάς παίρνει άδεια για την έκδοση του έργου.

O ''Μολιέρος'' του Γκολντόνι
O ”Μολιέρος” του Γκολντόνι https://www.timesnews.gr/oi-anthropinoi-typoi-toy-molieroy-nikisan-to-chrono/

Στο έργο του Γκολντόνι ο Μολιέρος περιμένει την άδεια για το ανέβασμα του έργου και παράλληλα σκιαγραφείται ο έρωτας του με τη Μπεζάρ και η προσπάθεια να κρατηθεί μυστικό από την μητέρα της. Άλλα σημαντικά πρόσωπα του έργου είναι ο Βαλέριος που βοηθάει το Μολιέρο σε όλη τη διάρκεια του έργου. Ο κύριος Πιρλόν ένας πλούσιος και διεφθαρμένος αστός που όπως αναφέρεται από αυτόν έχει εμπνευστεί ο Μολιέρος το ρόλο του Ταρτούφου. Ο Λεονάρδος φίλος του Μολιέρου και ο Κόμης Λάσκα που ενώ παρουσιάζονται σαν κριτές και ειδήμονες των έργω του, εν τούτοις ενδιαφέρονται μόνο για το φαγητό και το ποτό και ενώ δεν καταφέρνουν να δουν την παράσταση συμφωνούν ότι το έργο ήταν αριστούργημα, γνώμη που συμφωνεί με την κοινή αποδοχή του κοινού. Σε αυτό το σημείο διατυπώνεται η άποψη ότι οι άσχετοι θέλουν πάντα να πηγαίνουν με τα νερά των πολλών, μία θέση που θα πιστεύαμε ότι ταιριάζει πιο πολύ στον Γκολτνόνι καθώς είναι γνωστή η αντιπάθεια του στην αστική τάξη. Τέλος σημαντικό πρόσωπο είναι η Φορέστα, η υπηρέτρια του Μολιέρου που παραπλανεί και παγιδεύει τον κύριο Πιρλόν. Το έργο ανεβαίνει σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, ο Μολιέρος φορώντας τα ρούχα του Πιρλόν παίζει το ρόλο του Ταρτούφου. Στο τέλος και η μητέρα της Μπεζάρ συναινεί στο γάμο της με το Μολιέρο. Αναφέρεται επίσης και ο Σκαραμούτσια, αντίπαλος του Μολιέρου που μετά την επιτυχία της παράστασης αποχωρεί από την πόλη.

Το συγκεκριμένο θεατρικό έργο αν και δεν είναι στο ευρύ κοινό τόσο γνωστό όσο η Λοκαντιέρα, ο Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων ή το Καφενείο, είναι μια ευχάριστη κωμωδία γύρω από αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα της ζωής του Γάλλου κωμωδιογράφου. Επίσης είναι χαρακτηριστικό έργο των στοιχείων της δραματουργίας του Γκολτνόνι. Το έργο είναι γραμμένο χωρίς χυδαιολογίες, η αστική τάξη για άλλη μια φορά γελοιοποιείται ενώ ο Βαλέριος και η Φορέστα σαν άτομα της λαϊκής τάξης διακρίνονται για την ευστροφία τους και το ήθος τους. Η μεταμέλεια που δείχνει ο κύριος Πιρλον προς το τέλος θυμίζει το Δον Μάρτσιο στο τέλος του Καφενείου και φωτίζει τις ηθικές αντιλήψεις του Γκολτνόνι.

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

O ''Μολιέρος'' του Γκολντόνι
O ”Μολιέρος” του Γκολντόνι https://spotlightpost.com/index.php/o-molieros-kai-i-italiki-tou-ekdoxi/

 

Γεννηθήκα στα Χανιά το 1990. Ασχολούμαι 12 χρόνια με τη συγγραφή παραμυθιών και άρθρων ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισα την συγγραφή θεατρικών έργων και την υποκριτική δύο πράγματα που αποτελούν τον ζωτικό μου χώρο. Έχω εκδώσει ένα βιβλίο με παιδικές ιστορίες με τίτλο Ρώτα το παραμύθι. Θεωρώ το διάβασμα το Θέατρο και τον Κινηματογράφο την πιο κατάλληλη ψυχαγωγία

Περισσότερα από τη στήλη: Θεατρική εκπαίδευση

Θεατρική εκπαίδευση

Καλοκαιρινή προετοιμασία δραματική σχολή Διομήδη Φωτιάδη με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη

Οι εγγραφές για το τμήμα της καλοκαιρινής προετοιμασίας 2022 ξεκίνησαν. Η Δραματική Σχολή Διομήδη Φωτιάδη…

Θεατρική εκπαίδευση

Μαθήματα προετοιμασίας υποψήφιων σπουδαστών Δραματικών Σχολών από το τΖΕΝεράλε Acting Studio by Μιχάλης Συριόπουλος

Προετοιμασία για Εισαγωγικές Εξετάσεις σε Δραματικές Σχολές 2022. Τα μαθήματα υποκριτικής απευθύνονται σε όσους θέλουν…

Θεατρική εκπαίδευση

Open Day για το ΙΕΚ ΑΛΦΑ την Τετάρτη 22.09 και ώρα 19:00 με μια εξαιρετική ομάδα διδασκαλίας

Το ΙΕΚ ΑΛΦΑ του Ομίλου ΞΥΝΗ σας προσκαλεί στο Open Day της επίσημης παρουσίασης των…

Θεατρική εκπαίδευση

KANTΩ ΤΖΑΒΕΛΛΑ του Θανάση Σταυρόπουλου

  KANTΩ ΤΖΑΒΕΛΛΑ του Θανάση Σταυρόπουλου ΔΡΑΓΩΙ στα ΧΡΟΝΙΑ της Ε ΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η αληθινή ιστορία…

Θεατρική εκπαίδευση

«Κάτω από την άσφαλτο υπάρχει παραλία» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη στον Αρχαιολογικό χώρο Ολύνθου

Κωνσταντίνα Βούλγαρη «Κάτω από την άσφαλτο υπάρχει παραλία» Αρχαιολογικός χώρος Ολύνθου Δευτέρα 26 Ιουλίου και…

Θεατρική εκπαίδευση

Το Zagoriwood επιστρέφει και φέτος έχει και θέατρο

12o Zagoriwood 17 Ιουλίου – 1 Αυγούστου Το σινεμά πάει στα βουνά!(πάντα) Επιτέλους καλοκαίριασε και…

Θεατρική εκπαίδευση

Λουίτζι Πιραντέλλο: Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε

Λουίτζι Πιραντέλλο Ο Λουίτζι Πιραντέλλο ήταν Ιταλός δραματουργός, μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος που τιμήθηκε με Νόμπελ…