Είδαμε τον Καραφλομπέκατσο και τη Σπυριδούλα στο Θέατρο Σταθμός

Η Λένα Κιτσοπούλου αποτελεί μια σπουδαία μονάδα στο σύγχρονο ελληνικό θεατρικό γίγνεσθαι. Στις παραστάσεις που σκηνοθετεί ή παίζει μεταφέρει πάντα κάτι από την τρέλα που διέπει τις σύγχρονες (ευρωπαϊκές) κοινωνίες. Αυτή την τρέλα έχει καταφέρει να την αποτυπώσει και στο χαρτί. Η ομάδα This Famous Tiny Circus αποφάσισε να μεταφέρει επί σκηνής δύο διηγήματα από τη συλλογή “Το μάτι του ψαριού” (2015). Στο θέατρο Σταθμός κάθε Δευτέρα και Τρίτη ανεβαίνει “Ο Καραφλομπέκατσος κι η Σπυριδούλα”. Ο θεατής, λοιπόν, μπορεί να καταδυθεί στα άδυτα του κιτσοπουλικού σύμπαντος με τη βοήθεια του Κωνσταντίνου Αβαρικιώτη και της Ελένης Στεργίου.

«Ο Καραφλομπέκατσος» είναι ο Δημήτρης Καραολής. Ποιος είναι αυτός θα μου πείτε; Ένας άσημος μουσικός, 50 ετών, προσφάτως χωρισμένος και λίαν προσφάτως εγκατεστημένος σ’ ένα διαμέρισμα στον Κολωνό. Όλα καλά μέχρι εδώ. Μόνο που το διαμέρισμα βρίσκεται απέναντι από αυτό της πρώην.  Η “Σπυριδούλα” είναι ο δαίμονας που κατατρύχει τον ήρωα της δεύτερης ιστορίας. Μια Πρωτοχρονιά στο οικογενειακό τραπέζι θα γίνει αφορμή για να αποκαλυφθούν αλήθειες και ψέματα μιας (τυπικής) ελληνικής οικογένειας.

Δύο μονόλογοι δύο διαφορετικών ανθρώπων ενώθηκαν σκηνικά. Δύο άνθρωποι που μιλούν για την απόρριψη, για την απώλεια αγαπημένων… Δύο άντρες μιλούν για τον έρωτα. Και  το συμπέρασμα είναι ένα: ο έρωτας ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού προκαλεί τα ίδια συναισθήματα στους εμπλεκόμενους. Κι οι δύο ήρωες των ιστοριών της Κιτσοπούλου παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή. Προσπαθούν να βρουν ένα λόγο για να αντέξουν τη συναισθηματική απόρριψη που βίωσαν. Γι’ αυτό και καταφεύγουν σε απέλπιδες λύσεις. Άνθρωποι συνηθισμένοι που αρκεί μια στιγμή για να απεκδυθούν το σοβαροφανές προσωπείο τους και να οδηγηθούν στην τρέλα. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους γράφει η Κιτσοπούλου με τρυφερότητα, κυνισμό και χιούμορ.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Αυτά τα τρία στοιχεία της γραφής της Κιτσοπούλου κατάφερε να αναδείξει ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος. Πολύ σωστά καθοδήγησε τους δύο ηθοποιούς και το αποτέλεσμα τον αντέμειψε. Ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, ως “Καραφλομπέκατσος”, ήταν απολαυστικός τόσο στις δραματικές όσο και στις κωμικές του σκηνές. Περιφέρεται από το μπιντέ στο πιάνο και πίσω, μιλώντας ασταμάτητα. Μας εξηγεί την ιστορία του, ίσως πιο πολύ στον εαυτό του. Η Ελένη Στέργιου στη «Σπυριδούλα», βγαίνοντας στη σκηνή μας θυμίζει κάτι από ταινίες του Αλμοδόβαρ. Το γνωστό κιτς σύμπαν εναρμονίζεται με τον κόσμο της Κιτσοπούλου κι εκείνη γίνεται η μούσα της σύζευξης αυτής. Αν και στην αρχή ξεκινά υπερβολικά, μοιάζει σχεδόν με καρικατούρα, όσο πλησιάζει προς το τέλος ο μονόλογος η ηθοποιός ανεβάζει στροφές, ξεχνώντας την εικόνα. Γίνεται η ίδια ο Γιώργος. Κι όταν φτάνει να πει την τελευταία της ατάκα, το κοινό ανατριχιάζει.

Εμπνευσμένη η σκηνοθεσία- πολύ έξυπνη η μεταφορά των ηθοποιών κάτω από τη σκηνή. Λειτουργικά τα σκηνικά που σχεδίασε ο Γιώργος Βαφιάς. Το παιχνίδι των φώτων που στήνει η Μελίνα Μάσχα, αλλά κι η μουσική επιμέλεια του Γιώργου Κασαβέτη βοηθούν στην αφύπνιση συναισθημάτων στο κοινό. Πραγματικά εντυπωσιακό το πώς ένα φαινομενικά απλό σκηνικό μπορεί να δημιουργήσει εικόνες σε συνδυασμό με τις ερμηνείες των ηθοποιών.

“Ο Καραφλομπέκατσος κι η Σπυριδούλα” δεν είναι μια παράσταση για το μέσο θεατή, είναι για όσους αντέχουν να δουν την ασχήμια της ζωής. Και να την αποδεχτούν.

Ο ΚΑραφλομπέκατσος κι η Σπυριδούλα

Πληροφορίες παράστασης

Μέχρι 30 Απριλίου 2018

Advertising

Πού: Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο

Ημέρες κι ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων: 12€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο)

Προπώληση εισιτηρίων:https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-stathmos/o-karaflompekatsos-kai-i-spiridoula/

Advertising

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…

Θέατρο

Ο Γιώργος Σκανδάλης κερνάει διπλό ελληνικό στο Τορόντο

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός Γιώργος Σκανδάλης, ανήκει στους ανθρώπους που εύχεσαι να γνωρίσεις…