ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Φάντο και Λις στο Vis Motrix Performance Studio

Φάντο και Λις

«Φάντο και Λις»

του Φερνάντο Αραμπάλ

Από 1η Δεκεμβρίου στο Vis Motrix Performance Studio

Το Vis Motrix Performance Studio παρουσιάζει το αιρετικό έργο του πολυδιάστατου Ισπανού θεατρικού συγγραφέα Φερνάντο Αραμπάλ, «Φάντο και Λις», σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Ζήκα.

Πρόκειται για την ιστορία δύο χαρακτήρων, του Φάντο και της Λις που, σαν παιδιά χαμένα στα συντρίμμια του κόσμου των μεγάλων, αναζητούν τη μυθική πόλη της Ταρ, μιας πολιτείας όπου όλα τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, μιας πολιτείας που χαρίζει την ευτυχία σε όλους όσοι καταφέρουν να φτάσουν εκεί.

Φάντο: Κι όταν φτάσουμε στην Ταρ, τότε ναι, θα είμαστε ευτυχισμένοι.

Γραμμένο το 1958 στο Παρίσι, «την πολυαγαπημένη εξορία» του συγγραφέα και την πόλη στην οποία κατέφυγε την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο – και στην οποία ζει μέχρι σήμερα -, το «Φάντο και Λις» αποτελεί ένα από τα γνωστότερα έργα του Αραμπάλ. Εκφραστής του Θεάτρου του Παραλόγου και συνιδρυτής του Θεάτρου του Πανικού, ένα κίνημα εμπνευσμένο από τον Θεό Πάνα και επηρεασμένο από τον Μπουνιουέλ και τον Αρτώ, ο Αραμπάλ αντλεί το «παράδοξο» του μέσα από την προσέγγιση της ανθρώπινης ύπαρξης υπό το πρίσμα μιας παιδικής απλοϊκότητας. Όπως αναφέρει ο Μάρτιν Έσσλιν στο «Θέατρο του Παραλόγου», το «Φάντο και Λις» είναι ένα κράμα κομέντια ντελ άρτε και γκρανγκινιόλ και «αποτελεί μια ποιητική επίκληση της αντινομίας της αγάπης, της αγάπης που νιώθει ένα παιδί για το σκυλί του, που άλλοτε του φέρεται τρυφερά και άλλοτε το βασανίζει.»

Advertising

Advertisements
Ad 14

Στη Θεσσαλονίκη, το έργο παρουσιάζεται για δεύτερη φορά, μετά την παράσταση που ανέβασε το «Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης» σε σκηνοθεσία Στέλιου Γούτη το 1970. Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα μιας ομαδικής ερευνητικής διαδικασίας που έχει βασιστεί στις αρχές διδασκαλίας σημαντικών δημιουργών του σύγχρονου θεάτρου, όπως ο Ryszard Nieoczym. Πρόκειται για μια εμπειρία, η οποία «σπάει» τα όρια της κλασικής ιταλικής θεατρικής σκηνής και την οποία το κοινό, με τη συνδρομή της υποβλητικής ατμόσφαιρας που δημιουργεί η πρωτότυπη μουσική του Πασχάλη Ιγνατιάδη, βιώνει ως μάρτυρας και όχι ως θεατής.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Φερνάντο Αραμπάλ

Advertising

Μετάφραση: Μικέλα Συμεωνίδου – Οδυσσέας Ζήκας

Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Ζήκας

Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Λέα Κούση

Μουσική σύνθεση: Πασχάλης Ιγνατιάδης

Advertising

Σχεδιασμός φωτισμού: Πολύβιος Σερδάρης

Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Καλογηρά

Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλιάνα Αντωνιάδου

Βοηθός σκηνογράφου: Ίρις Τσαγκαλίδου

Advertising

Επιμέλεια παραγωγής:Σάσα Νάτση

 Φάντο και Λις Φάντο και Λις Φάντο και Λις Φάντο και Λις Φάντο και Λις

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Γιώργος Γιαννάκης (Φάντο)

Advertising

Μαρία Αρβανίτη (Λις)

Αντώνης Μιχαλόπουλος (Μιτάρο)

Γιώργος Βραχνός (Ναμούρ)

PaoloGruni(Τόζο)

Advertising

Μουσικός επί σκηνής: Πασχάλης Ιγνατιάδης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος:Vis Motrix Performance Studio, Έδισσον 4 (απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης)

Advertising

Πρεμιέρα: 1η Δεκεμβρίου 2017

Παραστάσεις:Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή& Δευτέρα στις 21:30

Τιμές εισιτηρίων:10€ γενική είσοδος | 8€ φοιτητών, ανέργων & ατέλειες

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6979 323 061

Advertising

Περισσότερες πληροφορίες:www.facebook.com/FandoKaiLis

Φάντο και Λις Φάντο και Λις Φάντο και Λις Φάντο και Λις

Γεννήθηκα και μένω στην Θεσσαλονίκη. Από την νεαρή μου ηλικία αγάπησα το θέατρο, τον κινηματογράφο και τα βιβλία κάτι που με οδήγησε λίγα χρόνια μετά στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Η βαθιά και συστηματική ενασχόληση με το θέατρο αποτελεί πηγή ζωής και τρόπο έκφρασης για μένα. Η δημιουργικότητα και η έμπνευση μου βρίσκουν διέξοδο και στην διακόσμηση.

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Τα διακείμενα κλασικών έργων: Ανασύνθεση

Τα διακείμενα κλασικών έργων Όλοι έχουμε ακουστά κάποια από τα κλασικά θεατρικά αριστουργήματα και τα…

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…