Η Αμαλία Κλημοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Η αγάπη της για τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και την ηθοποιία ήταν κάτι που την ακολουθούσε από μικρή. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, ενώ διαθέτει και δίπλωμα σολίστ στο πιάνο. Έχει φοιτήσει στην Δραματική Σχολή του Γ. Αρμένη ενώ έχει παρακολουθήσει και μαθήματα υποκριτικής υπό τη Νεφέλη Ορφανού, το σκηνοθέτη Χ. Λύγκα και την Ελ. Δεμερτζή.
Αυτό το διάστημα, η Αμαλία Κλημοπούλου συμμετέχει στην παράσταση «Βυσσινόκηπος» στο θέατρο Μικρό Broadway. Το έργο αυτό είναι το τελευταίο έργο του Τσέχωφ, ενώ ο ρόλος που υποδύεται η ηθοποιός είναι αυτός της Βάρια, μιας γυναίκας δυναμικής και θρησκευόμενης, η οποία διαφεντεύει ολόκληρο αρχοντικό.
Εκτός από το «Βυσσινόκηπο», μπορείτε να δείτε την Αμαλία Κλημοπούλου και στον «Ποπολάρο» του Ξενόπουλου στο θέατρο Θυμέλη-Έλλης Βοζικιάδου, στο «Κοριτσάκι με τα σπίρτα», στον «Ευτυχισμένο πρίγκιπα» στο θέατρο Θυμέλη-Έλλης Βοζικιάδου και στην παράσταση του Ι. Μυλωνά «Η με εμένα ή με καμία», ως πιανίστρια- τραγουδίστρια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη που παραχωρείτε. Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την υποκριτική; Είχατε κάποιο ερέθισμα από το οικογενειακό σας περιβάλλον;
Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση. Από μικρή ήθελα να γίνω ηθοποιός. Μού άρεσε και μού αρέσει πολύ ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος. Τα πρώτα μου ερεθίσματα ήταν σίγουρα από εκεί.
Υποκριτική, μουσική και νομική. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά μεταξύ τους; Ήταν δικές σας αποφάσεις όλες οι σπουδές;
Από πολύ μικρή ξεκίνησα κλασικό πιάνο, το οποίο μού άρεσε πάρα πολύ και σκόπευα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και αργότερα να το συνδυάσω με το θέατρο. Όπως και έγινε. Πήρα το δίπλωμα σολίστ και αργότερα φοίτησα στη Δραματική Σχολή του Γ. Αρμένη. Είναι άλλωστε συγγενείς τέχνες. Η Νομική προέκυψε ύστερα από προτροπή των γονιών μου, επειδή ήμουν αριστούχος μαθήτρια. Δεν την ασκώ ιδιαίτερα.
Κωμωδία, δράμα, παιδικό θέατρο. Εσείς έχετε προτίμηση σε κάποιο συγκεκριμένο είδος;
Αγαπώ τις καλές συνεργασίες, κάθε είδος έχει τη δυσκολία του. Αν και έχω μια μικρή αδυναμία στο δράμα.
Αν είχατε την δυνατότητα να δειπνήσετε με έναν οποιοδήποτε ηθοποιό, ζωντανό ή μη, ποιον θα επιλέγατε και γιατί;
Έχω ιδιαίτερο θαυμασμό στον Κων/νο Μαρκουλάκη από Έλληνες και στον Leonardo Di Caprio από ξένους ηθοποιούς για το ταλέντο και τις ωραίες και εύστοχες επιλογές τους.
Ποιος ο ρόλος σας στην παράσταση «Βυσσινόκηπος» και ποια η εντύπωσή σας για το έργο;
Υποδύομαι τη Βάρια μια γυναίκα δυναμική, θρησκευόμενη, η οποία διαφεντεύει ολόκληρο αρχοντικό. Είναι το τελευταίο έργο του Τσέχωφ, με πολύπλευρους χαρακτήρες, σκηνοθετημένο μοναδικά από τον κύριο Β. Πλατάκη. Είναι μοναδική εμπειρία γιατί συμμετέχω για δύο συνεχόμενες χρονιές.
Με το έργο του Τσέχωφ ταξιδεύουμε στο Ρωσία του 1900. Πώς σας φαίνεται το ταξίδι και η ενσάρκωση ενός ρόλου μιας τόσο μακρινής εποχής;
Το έργο αυτό, όπως όλα τα σπουδαία, κλασικά έργα είναι διαχρονικό, γι’ αυτό και αντέχει στο χρόνο. Με μεταφέρει στο παρελθόν, μέσα από τα καλόγουστα κοστούμια της κυρίας Μοντζολή και τα πειστικά σκηνικά. Μα γι’ αυτό έγινα ηθοποιός, για να ενσαρκώνω ρόλους, η εποχή είναι βέβαια μακρινή, αλλά τα συναισθήματα και οι ανησυχίες των ανθρώπων μένουν αναλλοίωτες στο χρόνο.
Ποια η ανταπόκριση του κόσμου στην παράσταση; Πιστεύετε ότι είναι επίκαιρη παρά την τεράστια χρονική απόσταση που έχει από το σήμερα;
Συνεχίζουμε για δεύτερη χρονιά και αυτή είναι η απόδειξη της επιτυχίας μας. Το έργο αναφέρεται σε κοινωνικές ανακατατάξεις και πάντα θα είναι επίκαιρο.
Θα σας δούμε και κάπου αλλού με την νέα χρόνια; Ποια είναι τα σχέδιά σας;
Εκτός από τον «Βυσσινόκηπο», ο οποίος το Γενάρη θα ανεβαίνει κάθε Δευτέρα στις 8:30 μ.μ. στο θέατρο «Μικρό Broadway», παίζω στον «Ποπολάρο» του Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία Έλλης Βοζικιάδου στο θέατρο Θυμέλη-Έλλης Βοζικιάδου κάθε Σάββατο στις 8:30 μ.μ. έως και των Φώτων. Επίσης για τους μικρούς μας φίλους για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο «Κοριτσάκι με τα σπίρτα» κάθε Σάββατο στις 5:30 μ.μ., έως και των Φώτων και κάθε Κυριακή στις 11:30πμ στον «Ευτυχισμένο πρίγκιπα» στο θέατρο Θυμέλη-Έλλης Βοζικιάδου. Ακόμα, από 18 Φεβρουαρίου και για πέντε παραστάσεις θα συμμετέχω στην παράσταση του Ι. Μυλωνά «Η με εμένα ή με καμία», ως πιανίστρια- τραγουδίστρια, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Μουσική Βιβλιοθήκη).
Κάποιο όνειρο για το μέλλον που θα θέλατε να μοιραστείτε;
Να παίξω ένα ωραίο ρόλο στην τηλεόραση.
Τι συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της υποκριτικής;
Να μην εγκαταλείπουν τα όνειρα τους.