Το Αγκάθι της Ακακίας για μία μοναδική παράσταση στο θέατρο Σοφούλη

Το Αγκάθι της Ακακίας

19 Μαϊού στις 21:30

στο Θέατρο Σοφούλη

Ο άνθρωπος κυβερνιέται τελικά από τα αγκάθια του, η μοίρα του είναι αυτά τα αγκάθια.

Ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση των παραστάσεων στο θέατρο Άβατον στην Αθήνα, Το Αγκάθι της Ακακίας θα παρουσιαστεί για μία μοναδική παράσταση στο θέατρο Σοφούλη στις 19/05 στις 21:30.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνεται θεατρική φωνή στις γυναίκες που βίωσαν την πρακτική της κλειτοριδεκτομής. Ο Ακρωτηριασμός των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων είναι μια πρακτική η οποία απαριθμεί σήμερα περίπου 200 εκ. γυναίκες θύματα. Είναι μια πρακτική η οποία αφήνει πίσω της ακρωτηριασμένα σώματα και ακρωτηριασμένες ψυχές.
Το Αγκάθι της Ακακίας, χρησιμοποιώντας εργαλεία του Θεάτρου ντοκουμέντο, δραματοποιεί τις πραγματικές ιστορίες των γυναικών αυτών. Τα κρουστά του Θωμά Αντωνόπουλου δημιουργούν ένα καθηλωτικό ηχοτοπίο, οι ερμηνείες του Φίλιππου Ζαρφειάδη και της Μαρίνας Παντελάκη συγκινούν τους θεατές, ενώ το κείμενο της παράστασης είναι μια γροθιά στο στομάχι.

Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο Το αγκάθι της ακακίας αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, η εξουσιαστική σχέση του άνδρα με τη γυναίκα, του ισχυρού με τον ανίσχυρο, συζητιέται από την πλευρά της δυτικής κουλτούρας. Δύο νέοι ηθοποιοί, ο Φίλιππος και η Μαρίνα, αναζητούν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο θέατρο. Εξερευνούν τα κλασικά κείμενα του δυτικού θεάτρου, μέχρι τη στιγμή που η Μαρίνα προτείνει μια παράξενη ιδέα… Στο δεύτερο μέρος του έργου, ιστορίες κοριτσιών, βασισμένες σε πραγματικές μαρτυρίες, δραματοποιούνται στη σκηνή, με στόχο το φωτισμό κάποιων πτυχών, που μας είναι άγνωστες ακόμα και σήμερα. Τα δύο αυτά μέρη του έργου, που αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικούς κόσμους μεταξύ τους, γεφυρώνονται μέσα από τη θεατρική πράξη, που είναι μια κατεξοχήν πολιτική πράξη.

Ταυτότητα παράστασης:

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ιδέα- Υλοποίηση: Φίλιππος Ζαρφειάδης

Ερμηνεία: Φίλιππος Ζαρφειάδης, Μαρίνα Παντελάκη

Κρουστά: Θωμάς Αντωνόπουλος

Φώτα: Γιώργος Ψυχράμης

Advertising

Φωτογραφίες και Βίντεο: Βαγγέλης Γουβέλης

Αφίσα: Κυριακή Γεωργοπούλου

Σάββατο 19 Μαΐου στις 21:30

στο Θέατρο Σοφούλη

Advertising

Γεννήθηκα και μένω στην Θεσσαλονίκη. Από την νεαρή μου ηλικία αγάπησα το θέατρο, τον κινηματογράφο και τα βιβλία κάτι που με οδήγησε λίγα χρόνια μετά στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Η βαθιά και συστηματική ενασχόληση με το θέατρο αποτελεί πηγή ζωής και τρόπο έκφρασης για μένα. Η δημιουργικότητα και η έμπνευση μου βρίσκουν διέξοδο και στην διακόσμηση.

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…

Θέατρο

Ο Γιώργος Σκανδάλης κερνάει διπλό ελληνικό στο Τορόντο

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός Γιώργος Σκανδάλης, ανήκει στους ανθρώπους που εύχεσαι να γνωρίσεις…