Το χρονικό των δέκα ημερών – Μια μουσικοθεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου

Φωτογραφία εξωφύλλου για την μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο "Το χρονικό των δέκα ημερώ". Στην φωτογραφία απεικονίζεται ένα κόκκινο βαθύ φόρεμα μίας καθιστής γυναίκας, από τη μέση και κάτω. Καθώς, στο πλάι της υπάρχουν δύο μεγάλες βαλίτσες παλαιού τύπου. Η φωτογραφία είναι ξεφθοριασμένη μίας άλλης εποχής.
Το χρονικό των δέκα ημερών – Μια μουσικοθεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου

Το χρονικό των δέκα ημερών

Μια μουσικοθεατρική παράσταση πάνω στο κείμενο της
Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη
με τον ομώνυμο τίτλο

Η Αγάπη-Μολυβιάτη Βενέζη αφηγείται. Μια αληθινή ιστορία, μια ιστορία ντοκουμέντο. Ένα ντοκουμέντο που αποδεικνύει πόσο η «Αγάπη» και η δύναμη με την οποία οπλίζει τον άνθρωπο μπορεί να νικήσει την φρίκη του πολέμου. Συγγραφέας η ίδια και αδελφή του μεγάλου συγγραφέα Ηλία Βενέζη, υπόσχεται ένα ταξίδι στην εποχή του μεγάλου κακού στην Μικρά Ασία.

Αμέσως μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού στο Αϊβαλί το ’22, ρίχνεται στη φωτιά να σώσει τον αδελφό της. Κι εκεί που όλα έχουν χαθεί, σχεδόν λιπόθυμη, στο χείλος του θανάτου, συναντά άνθρωπο ξεχωριστό, εχθρό και αλλόθρησκο, αλλά κι αληθινό σωτήρα, που είχε κάποτε ορκιστεί εκδίκηση ενάντια στους Έλληνες. Μα τα μάτια της Αγάπης, έμοιαζαν με κείνα, της αδερφής του, που ‘χασε από χέρι ελληνικό. Κι αντί να τη σκοτώσει, κρύβει εκείνη και τον πατέρα της μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Η Αγάπη Μολυβιάτη - Βενέζη γεννήθηκε στο Αϊβαλί το 1900 και απεικονίζεται στην φωτογραφία, διότι έγραψε το βιβλίο με το Χρονικό των δέκα ημερών.
Αγάπη Μολυβιάτη – Βενέζη || Το χρονικό των δέκα ημερών

Η Αγάπη Μολυβιάτη μας απαντά πως η πίστη στον άνθρωπο νικά τη φλόγα του μίσους που γεννά ο πόλεμος. Σα θαύμα μοιάζει η συνάντησή της με τον Τούρκο στρατιώτη. Ένα θαύμα που μάλλον έσωσε και τον ίδιο τον Ηλία Βενέζη

Η Μάνια Παπαδημητρίου σκηνοθετεί την Αγγελική Καρυστινού σε ένα μοναδικό θεατρικό μονόλογο, ντυμένο με την πρωτότυπη μουσική της Μαρίνας Χρονοπούλου και τη μελωδική φωνή της Ηρώς Σαΐα, με φόντο εικόνες αυθεντικές από τα χρόνια εκείνα της φωτιάς. Μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο «Το χρονικό των 10 ημερών», ένα ημερολόγιο της ίδιας της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη, ένα μνημείο ειρήνης και αγάπης τόσο αδελφικής, όσο και προς κάθε πλάσμα ζωντανό που ούτε ήθελε ούτε επεδίωξε ποτέ τον πόλεμο,  αλλά βρέθηκε  στη δίνη του  ως θύμα των καιρών και της διεθνούς συγκυρίας.

Φωτογραφία για το δελτίο τύπου της παράστασης "Το χρονικό των δέκα ημερών", η οποί απεικονίζει ένα παράθυρο με λευκά παραθυρόφυλλα παλαιού τύπου, ενώ στο περβάζι υπάρχουν παλιά σημειωματάρια
Το χρονικό των δέκα ημερών – Μια μουσικοθεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου

 

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου
Ερμηνεία: Αγγελική Καρυστινού
Τραγούδι: Ηρώ Σαΐα
Αφήγηση: Βαγγέλης Ψωμάς, Μάνια Παπαδημητρίου
Μουσική σύνθεση – Πιάνο: Μαρίνα Χρονοπούλου
Βίντεο: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου – Ίρις Κατσούλα
Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας

1) Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα

Advertising

Τετάρτη, 14 Ιουλίου στις 21:00

Επειδή η είσοδος είναι δωρεάν και οι θέσεις περιορισμένες παρακαλούμε να βρίσκεστε στο χώρο εγκαίρως για να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας.

2) Πολιτιστικό Κέντρο Αρτέμιδος
Λεωφόρος Αρτέμιδος 137, Αρτέμιδα

Δευτέρα, 19 Ιουλίου στις 21:00

Advertising

Κρατήσεις από τις 16 Ιουλίου και μετά στο τηλέφωνο: 6907905426

Καλλιτεχνική φύση και ανήσυχο πνεύμα. Γέννημα θρέμμα Αθηναία και ορκισμένη ιδεαλίστρια. Παθιασμένη Θεατρολόγος και ταξιδιώτισσα της σκηνής. Σχεδιάστρια και Τεχνικός κοσμήματος με δίψα για ζωή. Το σώμα και οι λέξεις συναντιούνται τόσο στο χαρτί, όσο και στην σιωπή της ερμηνείας. Η ποίηση είναι το καλοκαιρινό πέπλο μίας χειμωνιάτικης (α)συμφωνίας. Αγαπητοί και Αγαπητές, ονομάζομαι Αδαμοπούλου Βαρβάρα και σας καλωσορίζω στον κόσμο της -θεατρικής- ψευδαίσθησης!

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…

Θέατρο

Ο Γιώργος Σκανδάλης κερνάει διπλό ελληνικό στο Τορόντο

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός Γιώργος Σκανδάλης, ανήκει στους ανθρώπους που εύχεσαι να γνωρίσεις…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες

Misericordia: Μια βόμβα κάτω από το τραπέζι

Ο Alain Guiraudie δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης στη σύγχρονη