Παραστάσεις με Ελεύθερη Είσοδο/Συνεισφορά: στην Αθήνα <>& <> στην Θεσσαλονίκη

Πάντα υπάρχει λόγος για να βγεις από το σπίτι σου.

                                                                                             Ο πιο καλός λόγος είναι το Θέατρο.

 

ΑΘΗΝΑ:

 <<Αναφορά στον Γκρέκο>> του Τάκη Χρυσικάκου

Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο του μεγάλου Έλληνα-Κρητικού συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά» με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ο συγγραφέας ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια (αφού προηγουμένως αναφέρεται στους προγόνους και τους γονείς του) και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας. Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

 

Συντελεστές

Συγγραφέας: Nίκος Καζαντζάκης

Σκηνοθέτης: Τάκης Χρυσικάκος

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ηθοποιοί: Τάκης Χρυσικάκος

Θεατρική Προσαρμογή: Τάκης Χρυσικάκος.

Συνεργάτης – Σκηνοθέτης: Εμμανουέλα Αλεξίου.

Εικαστική Επιμέλεια: Βάλια Μαργαρίτη.

Advertising

Λύρα-Τραγούδι: Σταύρος Ψαρουδάκης.

Κιθάρα-Κοντραμπάσο: Δημήτρης Τσούρτος

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%98%CE%B5%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής

Advertising

Αλ. Κοντόπουλου 13,Αγία Παρασκευή
Τηλ : 2106396311
Παραστάσεις : Βραδ.: Δευτ. 4/9, 8.30 μ.μ.
Τιμή : Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Θεσσαλονίκη:

<<Ο Βαπτιστικός>> στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Βαπτιστικός

Στο πλαίσιο συνεργασίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, οι τελειόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ παρουσιάζουν την δημοφιλή οπερέτα «Ο Βαπτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, την Τετάρτη 30 Αυγούστου, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Advertising

«Ο Ζαχαρούλης και η Βιβίκα, που ζουν στην Αθήνα, γιορτάζουν τη δεύτερη επέτειο των γάμων τους. Ανάμεσα στους καλεσμένους θα γνωρίσουμε την Κική και την Ξανθίππη, παλιές συμμαθήτριες της Βιβίκας, μια θεούσα, και τον συνταγματάρχη, θείο της Βιβίκας. Οι παρεξηγήσεις αρχίζουν όταν ένας στρατιώτης παρουσιάζεται και αυτοσυστήνεται ως ο αγαπημένος βαφτιστικός της Βιβίκας, Μάρκος Κορτάσης. Στην πραγματικότητα είναι ο συμπολεμιστής του Πέτρος Χαρμίδης, σύζυγος της Κικής, που του μοιάζει πολύ. Ο Χαρμίδης εξομολογείται τον έρωτά του στη Βιβίκα και εκείνη, για να δικαιολογηθεί στο θείο της τον συνταγματάρχη, που τους συλλαμβάνει επ? αυτοφόρω να ερωτοτροπούν, τον παρουσιάζει ως άντρα της και τον Ζαχαρούλη – τον άντρα της – ως βαφτιστικό της. Στο τέλος εμφανίζεται ο πραγματικός Μάρκος Κορτάσης και η τάξη αποκαθίσταται».

Συντελεστές

«Ο Βαπτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη
από τους φοιτητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ

Διδασκαλία/Μουσική Επιμέλεια: Gil GourdierLeroy
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Τετάρτη 30 Αυγούστου,  στις 21:00
Είσοδος Ελεύθερη

Advertising

 

 

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Τα διακείμενα κλασικών έργων: Ανασύνθεση

Τα διακείμενα κλασικών έργων Όλοι έχουμε ακουστά κάποια από τα κλασικά θεατρικά αριστουργήματα και τα…

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…