
Με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821, το MAXMAG.GR παρευρέθηκε στην συνέντευξη Τύπου με αφορμή την επερχομένη περιοδεία της ιστορικής παράστασης «Κάντω Τζαβέλλα» στο θέατρο Χυτήριο. Την άγνωστη ιστορία της «Καντώς Τζαβέλλα» από το Δραγώι Ηλείας, της ιστορικής οικογένειας των Τζαβελλέων που πολέμησαν ηρωικά κατά των Τούρκων την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821, φέρνει η θεατρική παράσταση «Κάντω Τζαβέλλα» μέσα από το κείμενο του Θανάση Σταυρόπουλου και την σκηνοθεσία του Μενέλαου Τζαβέλλα. Η περιοδεία θα ξεκινήσει στις 25 Ιουλίου με αφετηρία θέατρα της Αθήνας και ύστερα θα ταξιδέψει σε περιοχές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορικότητα του έργου.
Όπως αναφέρεται στην περίληψη του έργου:
Βρισκόμαστε στην ευρύτερη περιοχή του Επίκουρου Απόλλωνα , κοντά στην Ανδρίτσαινα και συγκεκριμένα στο Δραγώι το καλοκαίρι του 1821. Μία ιστορία αγάπης στα βαριά χρόνια της σκλαβιάς ξετυλίσσεται με πρωταγωνίστρια την Κάντω Τζαβέλλα, που θυσιάστηκε ως μια νέα Ιφιγένεια για να μην αιματοκυλιστεί ο τόπος της, οι ρίζες της από τους Τούρκους. Τραγικά πρόσωπα στην ιστορία μας γυναίκες και άνδρες της εποχής που θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας της πατρίδας μας. Μια ιστορία που προφητεύει ότι τίποτα δεν θα ξεχαστεί αν οι άνθρωποι περπατήσουν ο ένας δίπλα στον άλλον.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Μενέλαος Τζαβέλλας, εντυπωσιασμένος από τις ιστορίες του τόπου του σχετικά με τα γεγονότα του ’21 και την αγωνιστικότητα της οικογένειας του αποφάσισε σε συνεργασία με τον Θανάση Σταυρόπουλο να ρίξει φως στην «Κάντω Τζαβέλλα».
Όπως είπε και ο ίδιος στην συνέντευξη Τύπου: «Η ιστορία της «Κάντω Τζαβέλα» καταγράφεται για πρώτη φορά μέχρι σήμερα, παρότι είναι γνωστή μεταξύ της οικογένειας μου και της ευρύτερης περιοχής. Είναι μια ιστορία που δεν γνωρίζει ο κόσμος και προσπαθούμε όσο το δυνατόν να τιμήσουμε την μνήμη αυτών των ανθρώπων που έδωσαν σε εμάς την ελευθερία μας. Επίσης, η παράσταση θα είναι μια ιστορία για την οποία θέλουμε να μάθουμε τι πραγματικά έγινε. Παρότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την επανάσταση του ’21 και καθώς φέτος γιορτάζουμε ειδικά τα 200 χρόνια, θεωρώ πως αυτή η εποχή είναι πολύ κοντά μας μέχρι και τώρα. Είναι μεγάλη μου τιμή να συνεργάζομαι με τόσο σπουδαίους ανθρώπους για αυτή την παράσταση. Τους ευχαριστώ πολύ όλους που πίστεψαν σε αυτή την ιδέα και προσπαθήσαμε όλοι μαζί να δώσουμε την ρυθμό της εποχής, όσο το δυνατόν πιο πιστά γίνεται.»
Όλα αυτά γίνονται με την συνεργασία Μενέλαου Τζαβέλλα, Θανάση Σταυρόπουλου, και την παραγωγή Music and Drama Productions του Μαυρίκιου Μαυρικίου, την σύμβουλο παραγωγής Νινέττα Λεμπέση και την επικοινωνία και προβολή της παραγωγής από την Νταίζυ Λεμπέση.
Η ίδια η Νιννέτα Λεμπέση, διαχρονική μορφή στον θεατρικό χώρο, μιλώντας την επερχόμενη περιοδεία, τόνισε: «Μας έχει ενώσει όλους μας το κείμενο του κ. Σταυρόπουλου και γι’ αυτό είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε όλοι εδώ αγαπημένοι και ελπίζουμε πως και το αποτέλεσμα θα είναι αντάξιο. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί πρέπει να υπάρχει μια ουσία στις παραστάσεις, από το έργο – κείμενο ξεκινώντας και μετά από τους συνεργάτες. Και εμείς είμαστε στην ευτυχή θέση να έχουμε το καλύτερο.»

Η πρωταγωνίστρια του έργου Έφη Κιούκη που θα ενσαρκώσει την Κάντω Τζαβέλλα, δήλωσε πανευτυχής που θα συμμετάσχει σε μια τόσο όμορφη παράσταση και θα συνεργαστεί για άλλη μια φορά με τον Μαυρίκιο Μαυρικίου. «Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι θα συνεργαστώ με όλους τους υπέροχους ανθρώπους και πρέπει να βάλω τα δυνατά μου. Το έργο είναι καταπληκτικό και το διάβασα μέσα σε μισή ώρα.» Θα είναι όμως και η πρώτη φορά συνεργασίας με τον σκηνοθέτη και τον συγγραφέα του έργου. «Είμαι πολύ χαρούμενη που μου έδειξαν εμπιστοσύνη, ο κ. Μενέλαος Τζαβέλλας καθώς δεν έχουμε ξανασυνεργαστεί και που παρόλα αυτά μου εμπιστεύεται το όραμα του. Και επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον ίδιο λόγο και στον συγγραφέα του έργου.»
Εξίσου ενθουσιασμένη με την παράσταση και με το γεγονός πως συνεργάζεται για πρώτη φορά με όλους τους συντελεστές, μίλησε η Ραλλού Κρίνη: «Το έργο όπως είπαν και οι άλλοι είναι υπέροχο, το διάβασα και εγώ σε μισή ώρα. Όταν το πρωτοδιάβασα μου θύμισε και λίγο Λόρκα. Ο ρόλος μου είναι αυτός της Ρόγιας, μιας Ελληνίδας που τούρκεψε όταν την πήγαν στο χαρέμι σε ηλικία 8 ετών. Μια κακοποιημένη γυναίκα και μαχήτρια. Χαίρομαι για τους βετεράνους του θεάτρου που θα συνεργαστώ και μαθαίνω από αυτούς και όλα τα ταλαντούχα νέα (ως προς την εμπειρία) παιδιά. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων που μετά από ένα χρόνο lockdown ανοίγουμε και μπορούμε ξανά να υπάρξουμε όλοι μαζί και να εκφραστούμε.»
Από την άλλη μεριά, η Όλγα Πολίτου που γνωρίζεται πάρα πολλά χρόνια με την Νιννέτα Λεμπέση, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την ιστορικότητα του έργου και την εμπειρία της από την παράσταση «Και από Σμύρνη.. Σαλονίκη» της Μιμής Ντενίση: «Για μένα είναι ένα έργο, έκπληξη με πολλές ανατροπές και σημαντικά ιστορικά στοιχεία που καλείται η επιστημοσύνη του κ. Τζαβέλλα να παλέψει με το παρελθόν και το παρόν. Βέβαια είναι πολύ σημαντικό ότι πρέπει αυτή την πτυχή των ανθρώπων, των Ελλήνων, των απλών ανθρώπων που δεν ξέρουμε τίποτα για αυτούς, τι είχαν ειπωστεί εκείνα τα χρόνια της δουλείας μας, τους χαρακτήρες τους, την ποιότητα τους γενικά και μας δίνεται τώρα η ευκαιρία πράγματι να ζήσουμε, όπως έζησα τότε τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, να ζήσω τώρα και αυτούς τους ανθρώπους. Είχα την τύχη πριν από 1,5 χρόνο να συμμετέχω σε ένα άλλο ιστορικό δράμα, πολύ σημαντικό, το οποίο είχε γράψει και είχε σκηνοθετήσει η Μιμή Ντενίση. Εκεί έζησα τον πόνο της προσφυγιάς της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Από εκεί τώρα μεταφέρομαι σε έναν άλλον σπαραγμό, στο Γραγώι της Ηλείας.»
Όσον αφορά τον ρόλο της στην παράσταση, που μοιάζει σαν ένας άλλος «Χορός», είπε: «Η ηρωίδα – ύπαρξη την οποία θα υποδυθώ, ακόμα την ψάχνω. Είναι τρισδιάστατη. Είναι μια ύπαρξη που έχει σταλεί να κάνει και να πει συγκεκριμένα πράγματα. Αυτή ενώνει το παρελθόν και το παρόν. Είναι μεν πρόσωπο του παρελθόντος, αλλά στο παρόν γράφει και λέει κάποια πράγματα πάρα πολύ σημαντικά. Πιστεύω ότι το έργο είναι πάρα πολύ σπουδαία γραμμένο, από τον Θανάση Σταυρόπουλο. Πραγματικά έχει κεντήσει. Η κάθε του φράση είναι πάρα πολύ μελετημένη και αυτό σπάνια συναντάς σε κείμενα..»
Καθότι, η παράσταση είναι μουσικοθεατρική, είχαμε την χαρά να ακούσουμε την Κατερίνα Κόρου να ερμηνεύει ένα υπέροχο παραδοσιακό τραγούδι που πλαισιώνεται σε μια σκηνή της παράστασης και αφορά τον πόνο της εποχής. Όπως δήλωσε και η ίδια για τον παρουσία της στο έργο: «Στον ρόλο μου ως κυρά Μαρίζα έρχονται άνθρωποι σε εμένα να πουν τον πόνο τους. Επίσης, έχω την χαρά και την τιμή να ερμηνεύσω και τα παραδοσιακά τραγούδια της παράστασης. Για μένα είναι κάτι καινούργιο κα πάρα πολύ ωραίο. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Μενέλαο Τζαβέλα που με επέλεξε να παίξω σε αυτή την παράσταση.»
Τέλος, αξίζει να κλείσουμε με την πολύ σημαντική φράση που είπε ο Γιώργος Γιαννόπουλος, για την πρόσκληση να συμμετάσχει στην παράσταση, για την ποιότητα της εν λόγω παράστασης και την πάστα ανθρώπους που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή: «Υπάρχουν δυο ατάκες που θέλω να πω: «Εν αρχή είναι ο λόγος», και «Οι ταμπέλες είναι για τους δρόμους». Διάβασα πρώτη φορά το έργο του Θανάση Σταυρόπουλου, τον οποίο δεν γνώριζα μέχρι τότε, μετά το τηλεφώνημα του Μενέλαου Τζαβέλα. Μου μίλησε με μια σεμνότητα (Τζαβέλας) και μόλις διάβασα το κείμενο του Σταυρόπουλου, είπα αμέσως το «ναι». Θέλω να δώσω δημόσια θερμά συγχαρητήρια για αυτό το μοναδικό έργο που έχει γράψει και εκεί θα πάω στην ατάκα που είχα πει: «Εν αρχή είναι ο λόγος». Ασχέτως αν τα τελευταία χρόνια δουλεύω σε αυτό που λέμε σε εισαγωγικά και εδώ κολλάει η ταμπέλα, με ανθρώπους στην πρώτη γραμμή. Δεν με ενδιαφέρουν οι ταμπέλες, με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι και το ταλέντο τους.»
Η πολύχρονη γνωριμία του με την Νινέττα Λεμπέση επίσης και οι συντελεστές ήταν ένας ακόμα λόγος για να δεχτεί τη πρόταση: «Ξέροντας επίσης ότι είναι από πίσω η Νινέττα Λεμπέση, με την οποία και υπάρχει μια αμοιβαία εκτίμηση και γνωρίζοντας και όλους τους συντελεστές είπα το «ναι» τόσο απλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ που με έφερε η συγκυρία να είμαι σε αυτή την δουλειά με αυτούς τους σπουδαίους και αξιόλογους ανθρώπους. Καλή μας επιτυχία!
Πρώτες στάσεις περιοδείας:
Κυριακή 25 Ιουλίου – Θέατρο Βριλησσίων Αλίκη Βουγιουκλάκη
Τετάρτη 28 Ιουλίου – Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας
Σάββατο 31 Ιουλίου – Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης Δ. Κιντής
Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

Συντελεστές:
Κείμενο: Θανάσης Σταυρόπουλος
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας
Πρωταγωνιστούν: Όλγα Πολίτου, Αθηνά Τσιλύρα, Νέλλη Γκίνη, Ορφέας Παπαδόπουλος, Έφη Κιούκη, Δημήτρης Τσέλιος, Ραλλού Κρινή, Νίκος Δερτιλής, Πέτρος Πέτρου, Ειρήνη Καρυπίδου, Μέλπω Σφακιανάκη, Αρετή Τσιαμπόκαλου, Γιάννης Ντόνεφ και Ίγκι Λίγκουρι.
Μαζί τους ο Γιώργος Γιαννόπουλος.
Τους συντροφεύει η ερμηνεύτρια του δημοτικού τραγουδιού Κατερίνα Κόρου.
Χορεύει το Παραδοσιακό Ελληνικό Συγκρότημα Ελπάχο – Δικταίοι Καστρινοί Γιώργος Φραγκάκης
Σκηνικά: Βασίλης Σακκής
Κοστούμια παράστασης: Εργαστήρι Ελληνικών Παραδοσιακών Φορεσιών Αιμιλία Γιαννοπούλου, Άγιοι Θεόδωροι – Πύργος Ηλείας
Φωτογραφίες: Ηλίας Περγαντής
Επικοινωνία και προβολή της παράστασης: Νταίζη Λεμπέση
Σύμβουλος παραγωγής: Νινέττα Λεμπέση