Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο πατέρας του “επικού θεάτρου”

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ (γεννημένος ως Eugen Berthold Friedrich Brecht) γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1898 στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας . Η οικογένειά του ήταν βαθιά θρησκευόμενη – η μητέρα του ήταν Προτεστάντισσα κι ο πατέρας του καθολικός. Οι σπουδές ιατρικής τον οδήγησαν να υπηρετήσει ως νοσοκόμος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκείνη την περίοδο αρχίζει να γράφει ποιήματα και θεατρικά. Η πρώτη συλλογή ποιημάτων του ήταν το “Εγκόλπιο ευσέβειας”.

Κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης προσλήφθηκε βοηθός σκηνοθέτη στο Γερμανικό Θέατρο του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Μαξ Ράινχαρτ. Δούλεψε,επίσης, με το συνθέτη Χανς Έισλερ και ανέπτυξαν φιλία ζωής. Το 1922 παντρεύτηκε την τραγουδίστρια της όπερας Μαριάν Ζόφ. Η κόρη τους Ανν Χιόμπ γεννήθηκε ένα χρόνο μετά. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε να φοιτά στη Μαρξιστική Εργατική Σχολή και μελέτησε το διαλεκτικό υλισμό. Το 1930 παντρεύτηκε την Χέλενε Βάιγγελ, μια σχέση που κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Μαζί απέκτησαν έναν γιο και μια κόρη.

Η προσαρμογή της «Όπερας των ζητιάνων» του Τζον Γκέι με το όνομα «Η Όπερα της Πεντάρας» σε στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ και μουσική Κουρτ Βάιλ προκάλεσε αίσθηση στο Βερολίνο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το συγκεκριμένο έργο επηρεάστηκε κι η παγκόσμια σκηνή του μιούζικαλ. Το 1933, με την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, ο Μπρεχτ αυτοεξορίστηκε μέχρι το έτος 1948. Έζησε πρώτα στη Δανία και τη Φινλανδία και μετά στις ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Στις ΗΠΑ, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Δέχθηκε έντονες διώξεις από το Μακαρθικό καθεστώς.

Η “Όπερα της πεντάρας” σε πρόσφατο ανέβασμά της (σκην:Γ.Χουβαρδάς, Θέατρο Παλλάς, 2016)

 

Κατά τη διάρκεια των ετών 1937 και 1945 θα γράψει τα σπουδαιότερα έργα του. Μεταξύ των άλλων είναι “Η Ζωή του Γαλιλαίου”, “Μάνα Κουράγιο και τα Παιδιά της” (1936-39), “Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν” , “Ο Κύριος Πούντιλα και ο Υπηρέτης του Μάττι” και “Ο Καυκασιανός Κύκλος με την Κιμωλία” (1943-45). Η αξία του έργου του, όμως, αναγνωρίστηκε ευρέως μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μετά το τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και μαζί με τη Χέλενε Βάιγκελ (Ηelene Weigel) ίδρυσαν το Μπερλίνερ Ανσάμπλ. Είναι τότε που θα αφιερωθεί στην ποίηση και τη σκηνοθεσία των έργων του. Έγραψε εκατοντάδες ποιήματα που αντανακλούν τη σταδιακή μεταστροφή του προς τη μαρξιστική-λενινιστική φιλοσοφία. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι: Άκουσα πως τίποτα δε θέλετε να μάθετε, Εγκώμιο στη μάθηση, Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου, Αυτό θέλω να τους πω, Να καταπολεμάτε το πρωτόγονο, Ποτέ δε σε είχα αγαπήσει τόσο πολύ, Απώλεια ενός πολύτιμου ανθρώπου, Εγκώμιο στον Κομμουνισμό, Εγκώμιο στη Διαλεκτική.

Το 1950 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Τεχνών. Ένα χρόνο αργότερα τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο της ΛΓΔ, ενώ το 1954 με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη.

 

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ μαζί με τους συντελεστές από την παράσταση “Η Μάνα κουράγιο και τα παιδιά της” (1958)

 

Πεθαίνει στις 14 Αυγούστου του 1956, αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο.

 

 

Πηγές:

https://el.wikipedia.org

Advertising

http://tvxs.gr/

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…

Θέατρο

Ο Γιώργος Σκανδάλης κερνάει διπλό ελληνικό στο Τορόντο

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός Γιώργος Σκανδάλης, ανήκει στους ανθρώπους που εύχεσαι να γνωρίσεις…