Μποστ: Ο ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης της μεταπολεμικής Ελλάδας

Μποστ

Σε μια δύσκολη περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας έδρασε ο σημαντικός καλλιτέχνης Μέντης Μποσταντζόγλου γνωστός με το ψευδώνυμο Μποστ. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1918, μα δύο χρόνια αργότερα η οικογένεια του αποφασίζει να μετακομίσει στην Ρουμανία. Ζουν εκεί περίπου έξι χρόνια και στην συνέχεια εγκαθίστανται στην Αθήνα. Ήδη απ’ τα μαθητικά και εφηβικά του χρόνια ο Μποστ έρχεται σε επαφή με την τέχνη. Η πρώτη του επαφή με τον χώρο των τεχνών έγινε στα χρόνια του Γυμνασίου, που ξεκίνησε να φτιάχνει σκίτσα με το ψευδώνυμο Μέντης. Το 1939 ο Μποστ εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών, όμως έξι μήνες αργότερα σταματάει τις σπουδές του. Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Ο Μποστ ξεχώρισε ως ζωγράφος και γελοιογράφος αλλά αργότερα έδειξε κλίση και σε άλλες μορφές τέχνης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα θεατρικά έργα του Μποστ καθώς και οι επιθεωρήσεις οι οποίες σατίριζαν την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας. Ο Μποστ ξεκίνησε την καριέρα του ως σκιτσογράφος σε περιοδικά και παιδικά βιβλία.

Μποστ

Το 1945 ο Μποστ εκδίδει το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο Ο Άγιος Φανούριος. Βοήθημα δια την κατανόησιν των Κινέζων κλασσικών…Γκα-τσου και Βου-Σβου-Νι. Το 1952 θα πιάσει δουλειά στην εφημερίδα Καθημερινή και τρία χρόνια αργότερα θα αρχίσει να εργάζεται στο περιοδικό Εικόνες ως εικονογράφος και χαρτογράφος. Το 1959 ο Μποστ παρουσιάζει στον τύπο την προσωπική του στήλη με τον τίτλο Το μποστάνι του Μποστ με τους τρεις γνωστούς ήρωες: Μαμά Ελλάς, Πειναλέων και Ανεργίτσα. Το κείμενο με τον τίτλο Το επάγγελμα της μητρός μου το 1961 θα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και τον αφορισμό του από τον τύπο. Ο Μποστ θα συνεχίσει να δημοσιεύει σκίτσα σε εφημερίδες πλέον πιο σπάνια. Από τα μέσα του 1960 αφιερώθηκε στην ζωγραφική και το θέατρο.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο Μποστ κατάφερε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο ύφος στην τέχνη του. Βασικό χαρακτηριστικό του ήταν το σατιρικό ύφος που χρησιμοποιούσε στα σκίτσα, στα κείμενα και στα θεατρικά του έργα. Η γλώσσα που συναντάμε στα έργα του είναι ένα σύνολο ιδιαίτερων γλωσσικών φαινομένων. Η χρήση λαϊκών εκφράσεων και τα επίτηδες ανορθόγραφα κείμενα, σατίριζαν την καθαρεύουσα και την ημιμάθεια των Ελλήνων της εποχής. O ευφυέστατος Μποστ δημιούργησε ένα καλλιτεχνικό ρεύμα στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας άξιο προσοχής και ανάγνωσης ακόμα και σήμερα. Απεβίωσε Στις 13 Δεκεμβρίου του 1995.

Καλλιτέχνης

 

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…

Θέατρο

Ο Γιώργος Σκανδάλης κερνάει διπλό ελληνικό στο Τορόντο

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός Γιώργος Σκανδάλης, ανήκει στους ανθρώπους που εύχεσαι να γνωρίσεις…